search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:31
MENU CLOSE

Οι 5 καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων που είναι αυστηρώς ακατάλληλες για ανηλίκους

01.04.2020 14:29
Οι 5 καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων που είναι αυστηρώς ακατάλληλες για ανηλίκους - Media
 
Οι ταινίες κινουμένων σχεδίων συνήθως είναι φτιαγμένες για το παιδικό κοινό. Πολλά είναι όμως τα παραδείγματα ταινιών animation, που το περιεχόμενό τους είναι ακατάλληλο για παιδιά, είτε λόγω ακραίας βίας είτε λόγω ερωτικής θεματικής, ή ακόμα και λόγω αναφορών σε παράνομες ουσίες.
 
Δεν αναφερόμαστε φυσικά σε πορνογραφικές ταινίες, αλλά σε έργα των οποίων οι δημιουργοί θέλησαν να μεταφέρουν το μήνυμά τους στο ενήλικο κοινό, μέσα από κινούμενα σχέδια. Η λίστα είναι μεγάλη, ξεκινώντας από γιαπωνέζικες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπως το αριστουργηματικό μετα-αποκαλυπτικό Akira του 1988, και φτάνοντας ως το, επίσης δυστοπικό, Scanner Darkly, ταινία βασισμένη σε βιβλίο του Philip K. Dick, η οποία γυρίστηκε με πραγματικούς ηθοποιούς και υπέστη επεξεργασία για να μετατραπεί σε ένα ψυχεδελικό και ίσως εφιαλτικό animation.
 
Φτιάξαμε ένα μικρό Top 5 με τις αγαπημένες μας, ακατάλληλες για ανηλίκους, ταινίες animation, οι οποίες άφησαν το στίγμα τους στην κινηματογραφική σφαίρα:
 
1. Fritz the Cat (1972)
Η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που χαρακτηρίστηκε στην Αμερική ως ακατάλληλη για ανηλίκους, έχει για χαρακτήρες ζώα με ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Ο Fritz, ένας μικροαστός ερωτύλος γάτος -χαρακτήρας βασισμένος σε σχέδια του μεγάλου Αμερικανού underground κομίστα Robert Crumb- παρατάει το πανεπιστήμιο προς αναζήτηση της μεγάλης περιπέτειας, στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’60. Σεξ, όπλα, ναρκωτικά, ακροαριστεροί επαναστάτες, χίπηδες σε ειρηνικές διαμαρτυρίες, ναζί τοξικομανείς μηχανόβιοι, οι Αφρο-αμερικάνοι του Χάρλεμ ως μαύρα κοράκια, αστυνομικοί-γουρούνια και διαβολικοί Εβραίοι: μια γκροτέσκα σάτιρα που όλοι βρίσκουν κάτι να προσβληθούν. Ο ίδιος ο Crumb την αποκήρυξε, θεωρώντας πως ο δημιουργός της, Ralph Bakshi, διαστρέβλωσε τον αιλουροειδή ήρωά του και έφτιαξε μια ταινία έντονα αντι-αριστερού χαρακτήρα.
 
2. Belladonna of Sadness (1973)
Ένα εκπληκτικό animation από την Ιαπωνία, γεμάτο πανέμορφες ονειρικές εικόνες ακουαρέλας, εμπνευσμένες από τους πίνακες του Gustav Klimt, ντυμένο με τους ψυχεδελικούς ήχους του avant-garde jazz συνθέτη Masahiko Satoh. Η ηρωίδα μας, η όμορφη Jeanne (όνομα που παραπέμπει στην Jeanne d’Arc, καθώς η ιστορία διαδραματίζεται στη Γαλλία του Μεσαίωνα), ετοιμάζεται να παντρευτεί τον αγαπημένο της, όταν ο αφέντης του χωριού διατάζει τον ομαδικό βιασμό της. Γεμάτη οργή, μίσος και ανάγκη για εκδίκηση, ως άλλος Φάουστ, κάνει μια περίεργη συμφωνία με το Διάβολο, και μετατρέπεται σε ένα πλάσμα επικίνδυνο, μια μάγισσα που σπέρνει θάνατο. Ο τίτλος εξάλλου, αναφέρεται στη μπελαντόνα, ένα ψυχοτρόπο φυτό του οποίου το όνομα σημαίνει «όμορφη γυναίκα», με δηλητήριο ικανό να σκοτώσει τον οποιοδήποτε. Η ταινία ακροβατεί μεταξύ του φεμινιστικού μηνύματός της και του έντονου, ακραίου ερωτισμού της, κάνοντας την αντικείμενο πολλών συζητήσεων μέχρι και σήμερα.
 
3. Watership Down (1978)
Άλλη μια ταινία με πρωταγωνιστές από το ζωικό βασίλειο, αυτή τη φορά λαγούς. Γυρισμένη ως παιδικό animation, (με χαρακτηρισμό «απαιτείται η γονική συναίνεση»), τραυμάτισε τον ψυχισμό πολλών παιδιών με τη βία και τον τρόμο που περιέχει. Μια ομάδα από λαγουδάκια φεύγουν από τη φωλιά τους, επειδή ένα από αυτά είχε ένα κακό όνειρο μιας επικείμενης καταστροφής. Καθώς αναζητούν νέα φωλιά, έρχονται αντιμέτωπα με άγρια τρομαχτικά ζώα, ένα δικτάτορα λαγό, τον τρόμο της ύπαρξης και το Κακό του κόσμου μας. Ο θάνατος και η βία κυριαρχούν σε πολλά σημεία της ταινίας, καθώς ο συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου στο οποίο βασίστηκε, Richard Adams, δεν ήταν ικανοποιημένος με το πόσο υπερπροστατευτικοί είναι οι γονείς με τα παιδιά τους στο θέμα του θανάτου και ήθελε να αναδείξει το πώς οι άνθρωποι καταστρέφουν το περιβάλλον και το ζωικό βασίλειο. Το 2018, γυρίστηκε το remake του, με 3D animation αυτή τη φορά, σε μια μίνι σειρά τεσσάρων επεισοδίων, που περιέχουν πολύ λιγότερη βία από την ταινία του 1978.
 
4. Perfect Blue (1997)
Ψυχολογικό θρίλερ από την Ιαπωνία, σχετικά με μια επίδοξη νέα ηθοποιό, που προσπαθεί να ανέβει το δύσκολο δρόμο προς την επιτυχία. Για να το καταφέρει, αναγκάζεται να υποδυθεί το θύμα ενός ομαδικού βιασμού και να ποζάρει για γυμνές φωτογραφίες, ενώ ένας μανιακός θαυμαστής της την κατασκοπεύει και σύντομα η διαχωριστική γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και παραίσθησης θολώνει. Η ταινία κριτικάρει το χώρο του θεάματος και περιέχει μπόλικη βία και σεξουαλικές σκηνές. Η σκηνοθεσία της είναι αξιοπρόσεκτη και αποτελεί έμπνευση για τον Darren Aronofsky στις ταινίες του “Requiem For A Dream” και “Black Swan”. Μάλιστα, αγόρασε τα πνευματικά δικαιώματα του Perfect Blue, ώστε να μπορέσει να αντιγράψει πολλές σκηνές του ανενόχλητος.
 
5. Sausage Party (2016)
Μετά από όλες αυτές τις «βαριές» ταινίες, στη λίστα μας προσθέτουμε και μια απολαυστική κωμωδία, όπου πρωταγωνιστούν λουκάνικα Φρανκφούρτης, τα οποία περιμένουν στο ράφι τους με λαχτάρα τους Θεούς-ανθρώπους να τα διαλέξουν και να τα πάρουν μαζί τους στον Παράδεισο. Μια μέρα, ένα βαζάκι μουστάρδας επιστρέφεται και αποκαλύπτει στα υπόλοιπα προϊόντα τι θα τους συμβεί αν κάποιος Θεός τα διαλέξει. Πολλές «κακές» λέξεις, ρατσιστικά στερεότυπα, όργια και αιματηρές δολοφονίες φαγώσιμων πλασμάτων από αδίστακτους πεινασμένους ανθρώπους, κάνουν την ταινία αυτή ακατάλληλη για παιδιά, αλλά χαρίζουν άφθονο γέλιο στους μεγάλους, σε ένα 3D-animation που χρησιμοποιεί τις οντότητες του σούπερ μάρκετ ως μια μεταφορά για τους ακόλουθους των οργανωμένων θρησκειών, σατιρίζοντας την πλάνη στην οποία συχνά βρίσκονται.
 
BONUS: Meet the Feebles (1989)
Κωμωδία-μιούζικαλ από τον Peter Jackson, πολύ πριν γίνει γνωστός από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Το “Meet The Feebles” δεν είναι ακριβώς ταινία κινουμένων σχεδίων, καθώς οι ήρωές μας, ανθρωπόμορφα ζώα ακόμα μια φορά, είναι αληθινές μαριονέτες. Οι λάτρες των πρώτων ταινιών του Jackson (“Bad Taste” και “ Braindead/ Dead Alive”, κορυφαίες στην κατηγορία των b-movies) δε θα παραξενευτούν με τις υπερβολικές, χοντροκομμένες σκηνές της ταινίας. Σε μια διεστραμμένη εκδοχή του Muppet Show, παντρεμένη με λίγο Roger Rabbit, οι ήρωές μας, συντελεστές ενός σόου βαριετέ, εμπλέκονται σε μια σειρά από ερωτικές απιστίες, καυγάδες, καταχρήσεις ναρκωτικών, ως και φόνους. Το αποτέλεσμα είναι μια μαύρη κωμωδία, που περιλαμβάνει μια υπέρβαρη υπερ-ευαίσθητη στάρλετ, ένα παραγωγό πορνό ταινιών, έναν αρουραίο έμπορο ναρκωτικών και ένα τραγούδι για το σοδομισμό σε αισθητική Broadway, μεταξύ πολλών άλλων.
 
Δείτε τη!
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50