search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:08
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Δημιουργία δομής για 600 αστέγους στο κέντρο της Αθήνας

02.04.2020 16:34
Διασώστες νόμιζαν πως άστεγος είχε πνιγεί σε κανάλι και αυτός δροσιζόταν (Video) - Media

 

Δομή για την φιλοξενία σχεδόν 600 αστέγων, χωρίς μάλιστα να εξαιρούνται οι τοξικοεξαρτημένοι, αποκτά επιτέλους το κέντρο της Αθήνας, έστω και αν αυτό συντελείται λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίασή του την Πέμπτη, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποφασίζει να οργανώσει:

-Δομή για έως 400 αστέγους στο κτίριο που μόλις την περασμένη εβδομάδα ανέλαβε ο Δήμος Αθηναίων όπως ήδη έγραψε το ethnos.gr. 

-Δομή για έως 140 τοξικοεξαρτημένους αστέγους στο ξενοδοχείο «Ιονίς» της οδού Χαλκοκονδύλη όπου εδώ και χρόνια φιλοξενούνταν άστεγοι αλλά απαγορευόταν να μπουν όσοι είναι εθισμένοι σε ουσίες. Σε λειτουργία υπάρχει επίσης ένας ξενωνας αστέγων στην οδό Πατησίων που μπορεί να φιλοξενήσει έως 50 άτομα.

Η πανδημία του κορονοϊου ανέδειξε με δραματικό τρόπο το πρόβλημα των αστέγων καθώς, μετά την επιβολή μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους που είχαν μείνει να κυκλοφορούν απροστάτευτοι στους δρόμους του Κέντρου. Κάποιοι είχαν αναγκαστεί να φύγουν προς άλλες περιοχές καθώς δεν μπορούσαν πλέον να συνδυάσουν την παραμονή στο δρόμο με την επαιτεία, αλλά οι περισότεροι συνέχιζαν να περιφέρονται και να κοιμούνται όπου έβρισκαν υπόστεγο. Το πρόβλημα γινόταν ακόμη οξύτερο καθώς οι διαθέσιμες έρευνες δείχνουν ότι περίπου οι μισοί από τους αστέγους είναι τοξικοεξαρτημένοι και γι’αυτούς δεν υπάρχει καμία οργανωμένη δομή στην περιοχή.

Εργασίες αποκατάστασης

Στις 26 Μαρτίου 2020, ο ΕΦΚΑ συμφώνησε να παραχωρήσει στον Δήμο Αθηναίων το συγκρότημα των τριών πολυκατοικιών, συνολικού εμβαδού 4.000 τ.μ. που δεσπόζει στην Πλατεία Βάθης και έμενε να ρημάζει από τα χρόνια που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Στο κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Λιοσίων, είχαν γίνει κάποιες εργασίες αποκατάστασης την εποχή που σχεδίαζε να το αξιοποιήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά ο Δήμος ξεκίνησε αμέσως πρόσθετες για τις οποίες, μάλιστα, στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο εγγράφει στον προϋπολογισμό του πρόσθετο κονδύλι 248.000 ευρώ.

Το θέμα ήταν από εκεί και πέρα ποιος θα αναλάβει να λειτουργήσει αυτή την δομή. Την ανάγκη αυτή έρχεται να καλύψει το Μνημόνιο Συνεργασίας που συζητείται στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο και υπογράφεται ανάμεσα στους Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, «Αποστολή» Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), Δήμο Αθηναίων, «PR.A.K.S.I.S», «Γιατρούς του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία» και «Equal Society – Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών». 

Οπως αναφέρεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας, «οι εγκαταστάσεις διαθέτουν ικανά δωμάτια, η πλειοψηφία αυτών δίκλινα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως μονόκλινα προς αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 ή άλλων μεταδοτικών νοσημάτων, αλλά και όχλησης του ενός ωφελουμένου από τον άλλο. Με τον τρόπο αυτό ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και διαχωρισμός των φύλων και των ηλικιών, για την περίπτωση φιλοξενίας ανηλίκων και υπερηλίκων. Τα δωμάτια είναι πλήρως εξοπλισμένα με έπιπλα, λουτρό, ιματιοθήκες και ατομικά έπιπλα με κλειδαριά για τα προσωπικά είδη των φιλοξενουμένων, τα οποία θα μεταφέρονται εντός των κοιτώνων μόνον εφόσον κριθούν απολύτως αναγκαία, καθαρά και ασφαλή. Το κτήριο διαθέτει επίσης κατάλληλους χώρους υποδοχής και καθιστικό, ανοικτό χώρο που λειτουργεί ως καπνιστήριο, κουζίνα και τραπεζαρία, χώρο ειδικά διαμορφωμένο ως «καπνιστήριο», πλυντήρια, χώρο υγιεινής για το προσωπικό και άλλους βοηθητικούς χώρους».

Τρεις λειτουργίες

Το κτίριο θα καλύψει τρεις διαφορετικές λειτουργίες:

-Ξενώνας που θα φιλοξενεί μόνιμα αστέγους

-Υπνωτήριο όπου θα μπορούν να έρχονται για να κοιμηθούν

-Κέντρο Ημέρας όπου θα μπορούν να προσφύγουν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες ανάγκες όπως το πλύσιμο των ρούχων, ιατρική-ψυχοκοινωνική στήριξη κλπ.

Μαζί με το Μνημόνιο Συνεργασίας, εγκρίνεται και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Δομής με τον οποίον οι ωφελούμενοι θα δηλώνουν ρητά ότι συμφωνούν. Μεταξύ άλλων ο Κανονισμός ορίζει ότι απαγορεύεται η άσκηση βίας προς πρόσωπα ή αντικείμενα, δεν γίνεται αποδεκτή η χρήση λεκτικής βίας στη συνδιαλλαγή με το προσωπικό του κέντρου και τους άλλους εξυπηρετούμενους, η χρήση ρατσιστικής γλώσσας προς οποιονδήποτε δεν είναι αποδεκτή και δεν επιτρέπεται η μεταφορά μέσα στην δομή αιχμηρών αντικειμένων, όπλων, σύνεργων για ναρκωτικές ουσίες κλπ. 

Ξεχωριστή δομή για τοξικοεξαρτημένους

Για τους αστέγους που είναι ταυτόχρονα τοξικοεξαρτημένοι θα δημιουργηθεί μια ξεχωριστή δομή στο ξενοδοχείο «Ιονίς» όπου έως τώρα στεγάζονταν 95 άνθρωποι χωρίς κατοικία. Για τον σκοπό αυτό συνάπτεται Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων, του «Οργανισμού Κατά Των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)» και του «Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων» (ΚΕΘΕΑ). Για την αποτελεσματικότερη οργάνωση και λειτουργία της Δομής ορίζονται στον Kανονισμό Λειτουργίας:

Ειδικό Πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από δύο εκπρόσωπους του Δήμου Αθηναίων, έναν εκπρόσωπο του ΚΥΑΔΑ, έναν εκπρόσωπο του ΟΚΑΝΑ και έναν εκπρόσωπο του ΚΕΘΕΑ, με τους αναπληρωτές τους,

Τριμελές Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του Δήμου Αθηναίων ως Επιστημονικό Υπεύθυνο της Δομής, έναν εκπρόσωπο του ΟΚΑΝΑ και έναν εκπρόσωπο του ΚΕΘΕΑ, με τους αναπληρωτές τους.

Τον γενικό συντονισμό λειτουργίας και των δύο δομών αναλαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων Αλέξανδρος Τσιατσιάμης.

40 προσλήψεις

Για τις ανάγκες λειτουργίας των δομών, ο ΚΥΑΔΑ προχωρά σε 40 προσλήψεις εποχικών για τέσσερις μήνες μεταξύ των οποίων δύο ΠΕ Ιατρών, δύο ΠΕ Ψυχολόγων, οκτώ ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών, έξι νοσηλευτριών, τεσσάρων διοικητικών, τεσσάρων ΥΕ Γενικών Καθηκόντων, επτά ΥΕ Καθαριστών/τριών και επτά ΥΕ Φυλάκων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:03