04/06/2020 11:32:34

Μειώνεται στο 30% η περικοπή της σύνταξης στους εργαζόμενους συνταξιούχους

Επικουρικές-εξπρές για 50.000 συνταξιούχους – Σε ποιες κατηγορίες αφορά - Media

 

Εγκύκλιος ταυ υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίζει το νέο πλαίσιο απασχόλησης των συνταξιούχων βάσει του νόμου Βρούτση.

Μειώνεται η «ποινή» στις αποδοχές και μάλιστα αναδρομικά, από τις 28 Φεβρουαρίου, για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του insider.gr εγκύκλιος ταυ υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίζει το νέο πλαίσιο απασχόλησης των συνταξιούχων βάσει του νόμου Βρούτση που ψηφίστηκε στο τέλος Φεβρουαρίου και ορίζει πως οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν πλέον το 70% της σύνταξης τους, καθώς η παρακράτηση από το 60% της σύνταξης τους, περιορίζεται πλέον στο 30%.

Όπως επισημαίνεται, το ποσό της ακαθάριστης σύνταξης ή συντάξεων (σε περίπτωση κύριας και επικουρικός) θα καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% για όσο χρονικό διάστημα ο συνταξιούχος απασχολείται και έχει υποχρέωση ασφάλισης στους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι συνταξιούχοι υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση στις αρμόδιες  υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ πριν από την ανάληψη της μισθωτής εργασίας ή της αυτοαπασχόλησης. Διαφορετικά ισχύει πρόσημο ίσο με 12 μηνιαίες κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Το πρόστιμο που παρακρατείται φτάνει μέχρι το 1/4 του ποσού της κύριας σύνταξης. Αντίστοιχα το πέναλτι των 12 επικουρικών συμψηφίζεται με τις δικαιούμενες επικουρικές και την εφάπαξ παροχή

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις κατηγορίες συνταξιούχων που αφορά η εγκύκλιος είναι οι εξής:

1. Συνταξιούχοι που έχουν μείωση 30% στις συντάξεις τους

- Ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται από 28 Φεβρουαρίου 2020 και μετά, ανεξάρτητα εάν n ασκούμενη δραστηριότητα αναλήφθηκε πριν ή μετά τη συνταξιοδότηση τους

- Ασφαλισμένοι που έχουν ήδη σπνταξιοδοτηθει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2020 και αναλαμβάνουν τv ασκούμενη δραστηριότητα μετά τις 28/2

- Συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ οι οποίοι από 28.2 και εφεξής εργάζονται ως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούνται σε χώρα εκτός EE, ή σε χώρα με την οποία δεν έχει συναφθεί διμερής σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας.

2. Συνταξιούχοι που υπάγονται σε μεταβατική περίοδο και έχουν περιθώριο ενός έτους μέχρι την εφαρμογή του 30%

- Συνταξιούχοι που είχαν αναλάβει εργασία πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρουγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13 Μαΐου 2016, οι οποίοι δεν ενέπιπταν στον κόφτη 60% και βάσει του προϊσχύοντος νομοθετικού πλαισίου εξαιρούνταν από τις επιπτώσεις της απασχόλησης τους αυτής.

Με βάση ειδικές διατάξεις θα έχουν μεταβατική περίοδο ενός έτους εφόσον συνεχίζουν την εργασία τους και μετά τις 28 Φεβρουαρίου του 2020.  Συγκεκριμένα θα συνεχίζουν να εξαιρούνται έως και τις 28/2/2021. Οι συνταξιούχοι αυτοί εφόσον συνεχίζουν την ίδια απασχόληση θα υπαχθούν στον κόφτη 30% από την 1η/3/2021

Παράδειγμα: Συνταξιούχος του NAT που παρέχει εκπαιδευτικό έργο στη Δημόσια Εκπαίδευση και ο οποίος είχε εξαιρεθεί από την προϊσχύουσα διάταξη του νόμου Κατρουγκαλου, θα έχει τη μείωση 30% από 1.3.2021 εφόσον συνεχίζει και μετά τις 28.2.2020 να απασχολείται με το ίδιο έργο

3. Συνταξιούχοι που εξαιρούνται από το ψαλίδι 30%

- Συνταξιούχοι του πρ ΟΓΑ οι οποίοι ασκούν αγροτική δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρ ΟΓΑ

- Συνταξιούχοι που αναλαμβάνουν εργασία ή δραστηριότητα για την οποία λαμβάνουν μεν αμοιβές, αλλά αυτές οι αμοιβές δεν υπόκεινται βάσει νόμου σε ασφαλιστικές εισφορές κλάδου κύριας σύνταξης (για παράδειγμα έξοδα κίνησης)

- Συνταξιούχοι που λαμβάνουν αποδοχές από εργασία αλλά παραιτούνται του δικαιώματος είσπραξής τους, εφόσον υφίσταται δυνατότητα παραίτησης από την ισχύουσα νομοθεσία

- Συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίας/ανικανότητας και απασχολούνται εξαιρούνται από τον γενικό κόφτη 30%. Για αυτούς εφαρμόζονται οι εκάστοτε διατάξεις κάθε ενταχθέντος στον e-ΕΦΚΑ φορέα

- Ψυχικά ασθενείς όσοι συνταξιοδοτούνται ως πάσχοντες από παρατετραπληγία, όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα

- Πολύτεκνοι των οποίων το ένα τουλάχιστον παιδί είναι ανήλικο ή σπουδάζει και είναι έως 24 ετών ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία

- Θύματα τρομοκρατικών ενεργειών

- Όσοι δικαιούνται πολεμική σύνταξη, ή σύνταξη αναπήρου οπλίτη ειρηνικής περιόδου, ή σύνταξη Εθνικής Αντίστασης ΟΓΑ, ή ανασφάλιστου Αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης, οι λογοτέχνες, καλλιτέχνες που δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο, τα πρόσωπα που λαμβάνουν προσωπική σύνταξη κ.α.

- Συνταξιούχοι που λαμβάνουν αυτοτελή σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ, είτε αναλογική σύνταξη με βάση τις διατάξεις περί συνυπολογισμού περιόδων ασφάλισης σε χώρες της EE, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία σε άλλο κράτος - μέλος της EE.

Πώς υπολογίζεται

Η μείωση 30% υπολογίζεται επί της ακαθάριστης σύνταξης δεν συμπεριλαμβάνεται το εξωιδρυματικό επίδομα και το επίδομα ανικανότητας ως εξής:

- Η μείωση 30% άφορα τη χρονική περίοδο κατά την οποία παρέχεται η επαγγελματική δραστηριότητα

- Η περικοπή δεν αφορά την περίοδο καταβολής των αμοιβών, εφόσον αυτή τοποθετείται σε διαφορετικό χρόνο.

Παράδειγμα: Έστω συνταξιούχος που απασχολήθηκε για το σύνολο του 2020 και στη συνέχεια διέκοψε την απασχόλησή του. Η αμοιβή του προβλέπεται να καταβληθεί το 2021. Η σύνταξη αναστέλλεται ή περικόπτεται για το έτος 2020, ενώ για το έτος 2021 η σύνταξη καταβάλλεται χωρίς περιορισμό.

Αν ο συνταξιούχος εισπράττει επικουρική, αλλά η δραστηριότητα που αναλαμβάνει δεν προϋποθέτει υποχρεωτική ασφάλιση στον κλάδο επικούρησης, η επικουρική του σύνταξη  καταβάλλεται στο 100%.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.