search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:28
MENU CLOSE

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Eurogroup: Κατώτερη των περιστάσεων η συμφωνία

10.04.2020 09:20
4926273.jpg

 

Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτηρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο χθεσινό Eurogroup.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τα 540 δις. ευρώ είναι ένα πακέτο «που υπολείπεται πολύ από τις ανάγκες της κρίσης για άμεση υποστήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Περαιτέρω, εκτιμάται ότι «η πιστοληπτική γραμμή του ESM για 2% του ΑΕΠ σε κάθε χώρα είναι εξαιρετικά ανεπαρκής», ενώ «η ασάφεια του λεκτικού του κειμένου που κατέληξε το Eurogroup θα δημιουργήσει το προσεχές διάστημα ακόμη περισσότερες δυσκολίες, όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται».

Με αυτά τα δεδομένα, από τον ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν τη σημασία που «η ύπαρξη του περιθωρίου που δίνουν τα σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα, δηλαδή το μαξιλάρι ρευστότητας που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ». Η σημασία του αποδεικνύεται «ζωτική» αναφέρουν, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Μεσοπρόθεσμα, επισημαίνουν κομματικές πηγές, η δημιουργία ενός μεγάλου Ταμείου Ανασυγκρότησης με κοινά εργαλεία χρηματοδότησης θα αποτελέσει το μόνο δρόμο για την διατήρηση της Ευρωπαϊκής συνοχής.

«Θα φανεί αν ο Νότος έπραξε ορθά»

Τέλος, υπογραμμίζουν πως «οι χώρες του Νότου είχαν δύο επιλογές: ή να τορπιλίσουν μια κακή συμφωνία τώρα, για να πάνε σε Σύνοδο Κορυφής ή να υποχωρήσουν, έχοντας τη δυνατότητα να δώσουν τη μάχη γύρω από το Ταμείο Ανασυγκρότησης. Επέλεξαν το δεύτερο και προσωρινά θα στηριχτούν κυρίως στην ΕΚΤ, την ΕΤΕΠ και το πρόγραμμα SURE. Μένει να δούμε αν έπραξαν ορθά».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50