26/05/2020 10:55:21

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Eurogroup: Κατώτερη των περιστάσεων η συμφωνία

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Eurogroup: Κατώτερη των περιστάσεων η συμφωνία - Media

 

Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτηρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο χθεσινό Eurogroup.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τα 540 δις. ευρώ είναι ένα πακέτο «που υπολείπεται πολύ από τις ανάγκες της κρίσης για άμεση υποστήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Περαιτέρω, εκτιμάται ότι «η πιστοληπτική γραμμή του ESM για 2% του ΑΕΠ σε κάθε χώρα είναι εξαιρετικά ανεπαρκής», ενώ «η ασάφεια του λεκτικού του κειμένου που κατέληξε το Eurogroup θα δημιουργήσει το προσεχές διάστημα ακόμη περισσότερες δυσκολίες, όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται».

Με αυτά τα δεδομένα, από τον ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν τη σημασία που «η ύπαρξη του περιθωρίου που δίνουν τα σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα, δηλαδή το μαξιλάρι ρευστότητας που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ». Η σημασία του αποδεικνύεται «ζωτική» αναφέρουν, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Μεσοπρόθεσμα, επισημαίνουν κομματικές πηγές, η δημιουργία ενός μεγάλου Ταμείου Ανασυγκρότησης με κοινά εργαλεία χρηματοδότησης θα αποτελέσει το μόνο δρόμο για την διατήρηση της Ευρωπαϊκής συνοχής.

«Θα φανεί αν ο Νότος έπραξε ορθά»

Τέλος, υπογραμμίζουν πως «οι χώρες του Νότου είχαν δύο επιλογές: ή να τορπιλίσουν μια κακή συμφωνία τώρα, για να πάνε σε Σύνοδο Κορυφής ή να υποχωρήσουν, έχοντας τη δυνατότητα να δώσουν τη μάχη γύρω από το Ταμείο Ανασυγκρότησης. Επέλεξαν το δεύτερο και προσωρινά θα στηριχτούν κυρίως στην ΕΚΤ, την ΕΤΕΠ και το πρόγραμμα SURE. Μένει να δούμε αν έπραξαν ορθά».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.