search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:54
MENU CLOSE

Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης: 400.000 εικόνες έργων τέχνης ελεύθερα προσβάσιμες στο διαδίκτυο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2120
9-4-2020
12.04.2020 03:00
pinakas1-1.jpg

 

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία Τέχνης στον κόσμο, ανοίγει δωρεάν τις πόρτες του για τους χρήστες του διαδικτύου, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε χιλιάδες έργα τέχνης, τα οποία μπορούν να κατεβάσουν για δική τους χρήση.

Συγκεκριμένα, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το οποίο είναι γνωστό για την τεράστια συλλογή του, διαθέτει ελεύθερη πρόσβαση σε 400.000 εικόνες από τα έργα τέχνης της τεράστιας συλλογής του, στην οποία περιλαμβάνονται «5.000 χρόνια τέχνης που καλύπτουν όλες τις κουλτούρες και τις χρονικές περιόδους».

Με το όνομα «Open Access», το εγχείρημα αυτό επιτρέπει στον καθένα από εμάς να αποκτήσουμε εύκολη πρόσβαση στα σπουδαία αυτά έργα για οποιονδήποτε σκοπό, συμπεριλαμβανομένης και της εμπορικής ή και μη εμπορικής χρήσης, χωρίς χρέωση και χωρίς να απαιτείται άδεια από το μουσείο.

Η μεγάλη αυτή διαδικτυακή συλλογή, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει από εικονικά έργα του Κλωντ Μονέ και του Βίνσεντ Βαν Γκογκ μέχρι ρούχα εποχής και πανοπλίες ιπποτών, αντιπροσωπεύοντας ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών ρευμάτων, ύφους και στιλ.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Met, το οποίο σε συνεργασία με την Creative Commons δημιούργησε μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με στόχο την προώθηση της νόμιμης κατανομής και διανομής πληροφοριών, ιδεών και εικόνων μέσω των δωρεάν και εύχρηστων αδειών πνευματικής ιδιοκτησίας της.

«Το Met έχει δώσει στον κόσμο ένα σημαντικό δώρο: Το μεγαλύτερο μουσείο Τέχνης στη Βόρεια Αμερική έχει εξαλείψει τα εμπόδια που διαφορετικά θα απέτρεπαν την πρόσβαση χιλιάδων χρηστών στο περιεχόμενό του και παράλληλα κάλεσε ολόκληρο τον κόσμο να χρησιμοποιήσει, να γνωρίσει και να παραλλάξει τις τεράστιες συλλογές του χωρίς περιορισμούς» αναφέρεται στην ανακοίνωση του μουσείου, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Creative Commons, Ryan Merkley, να επισημαίνει:

«Η κοινή χρήση είναι ένας θεμελιώδης λίθος για το πώς προωθούμε την ανακάλυψη, την καινοτομία και τη συνεργασία στην ψηφιακή εποχή».

Περισσότερες πληροφορίες: metmuseum.org

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:52