search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:11
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Φόβος για τις εστίες υπερμετάδοσης – Έκτακτα μέτρα σε γηροκομεία και οικισμούς Ρομά

14.04.2020 06:26
neamakri.jpg

 

Την επιτακτική ανάγκη τήρησης των αναγκαίων μέτρων προφύλαξης από τον κορωνοϊό σε όλες τις «εστίες υπερμετάδοσης», όπως χαρακτηρίζονται κλειστοί χώροι ή δομές –συνήθως κλειστές– όπου η μετάδοση του ιού είναι πολύ εύκολη, τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες με αφορμή τη συρροή κρουσμάτων σε οίκο ευγηρίας της Νέας Μάκρης και σε καταυλισμούς Ρομά, αλλά και νωπή τη μνήμη από τις τραγικές εικόνες εγκατάλειψης σε γηροκομεία στην Ισπανία και στη Γαλλία.

Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, είναι λογικό σε καταστάσεις και περιοχές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά η εκδήλωση μιας επιδημίας από ιούς που μπορεί να μεταδοθούν με σταγονίδια ή αερογενώς να είναι πιο εύκολη. Πρόκειται κυρίως για κλειστούς χώρους όπου φιλοξενείται μεγάλος αριθμός ατόμων, η εκκένωση ή η αναστολή λειτουγίας των οποίων δεν είναι εφικτή, όπως έγινε με το κλείσιμο των σχολείων. Αυτά τα σημεία μπορεί να είναι ένα γηροκομείο, ένα στρατόπεδο, μια δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ένα κρουαζιερόπλοιο εν πλω, ένας καταυλισμός Ρομά και χαρακτηρίζονται εστίες υπερμετάδοσης. Υπερμεταδότης όμως μπορεί να είναι και κάποιο άτομο που είτε για βιολογικούς λόγους είτε για κοινωνικούς λόγους –π.χ. άτομο που σερβίρει σε ένα κλειστό χώρο– μπορεί να μεταδώσει έναν ιό πολύ εύκολα.

Μάλιστα, στην επιδημιολογία τα κρούσματα σε αυτά τα σημεία καταγράφονται ξεχωριστά σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό για λόγους στατιστικής.

«Η συρροή κρουσμάτων στα σημεία αυτά είναι κάτι που θα θέλαμε να αποφύγουμε αλλά τελικά συνέβη» σημειώνει ο κ. Βατόπουλος και προσθέτει, «από τη στιγμή που τηρούνται περιοριστικά μέτρα στη μετακίνηση των ατόμων αυτών και γίνονται έλεγχοι δεν επηρεάζει τη γενικότερη εικόνα και εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα, ωστόσο είναι επικίνδυνο για τα άτομα που διαβιούν σε αυτούς τους χώρους, που ειδικά στην περίπτωση των γηροκομείων, είναι άτομα ευάλωτα».

Τα σημεία και οι χώροι αυτά πρέπει να τυγχάνουν σημαντικής προσοχής στην τήρηση των μέτρων προστασίας όσων φιλοξενούνται και εργάζονται σε αυτά εν μέσω μιας επιδημίας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει εκδώσει από τις 24 Μαρτίου οδηγίες για τα Ιδρύματα Χρονίως Πασχόντων και τις Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η απαγόρευση του επισκεπτηρίου, εκτός των περιπτώσεων που ο φιλοξενούμενος στο ίδρυμα είναι σε προθανάτια κατάσταση και αυστηρά από ένα άτομο και πάντα με τη λήψη των απαραίτητων μέσων προστασίας, η αναστολή μη απαραίτητων ομαδικών δραστηριοτήτων, η αποφυγή γευμάτων σε τραπεζαρία, και η αναστολή επισκέψεων που δεν είναι επείγουσες και απαραίτητες από εξωτερικούς συνεργάτες ιατρούς. Για το προσωπικό τονίζεται η ανάγκη εγρήγορσης για το ενδεχόμενο εκδήλωσης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού, και απομάκρυνσή τους από την εργασία στην περίπτωση αυτή, τη χρήση μέσων ατομικής προστασίας (χειρουργική μάσκα, γάντια κ.ά.) και τη συστηματική τήρηση των μέτρων καθαρισμού και απολύμανσης χώρων και επιφανειών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:08