search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:07
MENU CLOSE

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με εκπροσώπους 5 μεγάλων τεχνικών εταιρειών – Ποιοι συμμετείχαν και τι συμφωνήθηκε

16.04.2020 07:18
Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με εκπροσώπους 5 μεγάλων τεχνικών εταιρειών - Ποιοι συμμετείχαν και τι συμφωνήθηκε - Media

 

Η χθεσινή  τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Πρωθυπουργού,  του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή αλλά και εκπροσώπων των μεγαλύτερων ελληνικών ομίλων κατασκευών και του ΤΕΕ ανέδειξε τη σημασία των κατασκευών για το restart της ελληνικής οικονομίας αλλά και ένα μήνυμα ενότητας στις επιχειρήσεις του κλάδου για να εξασφαλιστεί η ομαλότητα στα τεχνικά έργα

Την τηλεδιάσκεψη παρακολούθησαν και έκαναν παρεμβάσεις ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.  Γιώργος Περιστέρης,  ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης από την πλευρά της Ελλάκτωρ, ο κ. Κώστας Μιτζάλης από την ΑΒΑΞ και ο κ. Πέτρος Σουρέτης από την Ιντρακάτ. Το Τεχνικό Επιμελητήριο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Στασινός ενώ από πλευράς υπουργείου συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης.

Η πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου εντάσσεται σε μια σειρά από επαφές που έχει ξεκινήσει ο πρωθυπουργός με φορείς που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και ο τομέας των υποδομών ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Σε μια περίοδο μεγάλης ύφεσης, όπως είναι αυτή που διανύουμε , είναι φανερό ότι τα έργα των κατασκευών  μπορούν να συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης αρκεί να σχεδιαστούν σωστά και να απαλλαγούν από τα βαρίδια που τα κρατούν σε ομηρεία.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ενημέρωση για τα θέματα που απασχολούν τις κατασκευές και έδειξε αποφασισμένος να προχωρήσει σε θεσμικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν τον τεχνικό κλάδο να ανεβάσει στροφές και να αντιμετωπίσει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν την γρήγορη ωρίμανση και εκτέλεση των έργων.

Ωστόσο ο Πρωθυπουργός δεν χαρίστηκε στους εκπροσώπους των κατασκευαστικών ομίλων. Για το θέμα των ενστάσεων που αποτελεί γάγγραινα για την αγορά και πάει πίσω την πορεία ανάπτυξης των υποδομών της χώρας, ζήτησε την συμπόρευση και από τις πέντε εταιρείες και πρότεινε να καταθέσουν τις προτάσεις τους από κοινού ώστε να προχωρήσει η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής του ιδιωτικού  τομέα στα έργα με την ενίσχυση του θεσμού των συμπράξεων (ΣΔΙΤ), συζήτησαν την επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης και την ενίσχυση με ρευστότητα και εγγυητικές από τις τράπεζες ενώ δεν έλειψαν και πιο ριζικές παρεμβάσεις, όπως η πρόταση για την κατάργηση της προκαταβολής στα έργα που για κάποιους θεωρείται ισχυρό δέλεαρ συμμετοχής σε διαγωνισμούς.

Για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και παρεμβάσεις στην ΕΕ έχει μιλήσει και ο κ. Καραμανλής.

Το  υπουργείο,  εμφανίζεται  έτοιμο να προχωρήσει και  να επιταχύνει τις διαδικασίες , να αναθεωρήσει  όπου απαιτείται τον 4412 (σ.σ το νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις) με κάποιες αλλαγές που παρουσιάστηκαν χθες αλλά και να επανεξετάσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητήματα μη συμβατών κρατικών ενισχύσεων,  προκειμένου να ξεπεραστούν χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:03