search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 23:06
MENU CLOSE

Scope: Ποιες οικονομίες είναι πιο ευάλωτες στον κορωνοϊό- Η θέση της Ελλάδας (Πίνακες)

21.04.2020 16:08
Scope: Ποιες οικονομίες είναι πιο ευάλωτες στον κορωνοϊό- Η θέση της Ελλάδας (Πίνακες)  - Media

 

Η Ελλάδα (ΒΒ, θετικό outlook) βρίσκεται μεταξύ των «πολύ ευάλωτων» οικονομιών από το εξωτερικό σοκ του κορωνοϊού, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings, κατατάσσοντας τη χώρας μας στην ίδια κατηγορία με την Ισπανία και την Πολωνία.

Οι πιο ευάλωτες οικονομίες φέρεται να είναι η Τουρκία, η Αργεντινή και η Γεωργία, μεταξύ των 63 κρατών που λήφθηκαν υπόψη στην ανάλυση.

Σε αντίθετο κλίμα, Ταϊβάν, Κίνα και Ελβετία είναι οι πιο ανθεκτικές χώρες στο εξωτερικό σοκ της πανδημίας.

«Οι ασταθείς συνθήκες της αγοράς, που επιδεινώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, και η πτώση των τιμών του πετρελαίου το 2020, έχουν αποκαλύψει τις ευπάθειες του ισοζυγίου πληρωμών πολλών χωρών.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Bankingnews.gr ο Λίβανος αθέτησε πληρωμή χρέους 1,2 δισ. ευρώ, το χρέος της Αργεντινής και του Ισημερινού επανήλθε σε καθεστώς χρεοκοπίας, και η Ζάμπια βρίσκεται στο χείλος.

Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με μια ευρύτερη αναδυόμενη κρίση στην αγορά.

Όλα αυτά με τις τιμές Brent κάτω από 30 δολάρια το βαρέλι.

Οι εκτιμήσεις των εξωτερικών τρωτών σημείων είναι ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της ικανότητας των χωρών να εξοφλήσουν το χρέος τους, με οικονομίες υπό τόσο έντονο άγχος. (…)

Οι βαθμολογίες για τις μεγάλες δυτικές οικονομίες ποικίλλουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν ισχυρή βαθμολογία στην εξωτερική ανθεκτικότητα, υποστηριζόμενες από την υπεροχή του δολαρίου, αν και οι ΗΠΑ εμφανίζουν σημαντικές εξωτερικές ευπάθειες.

Η Ιταλία και η Γερμανία εξακολουθούν να εμφανίζουν πλεονεκτήματα εξωτερικού τομέα -υποστηρίζονται από πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών.

Η εξωτερική ανθεκτικότητα της Ιταλίας ενισχύεται επίσης από προφίλ του ιταλικού χρέους.

Η Γαλλία έχει μέση βαθμολογία, αλλά η Ισπανία συνεχίζει να σημειώνει αδύναμη βαθμολογία.

Η Scope διαπιστώνει ότι η Κύπρος, η Κροατία και η Ρουμανία είναι τα τρία κράτη μέλη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξωτερικού σοκ.

Από την άλλη πλευρά, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Δανία είναι οι ανθεκτικές τρεις χώρες της ΕΕ», σχολιάζει επίσης ο γερμανικός οίκος.

Image

Image

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03