search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:54
MENU CLOSE

Κινητές μονάδες ελέγχου: Τώρα… αρχίζει η προκήρυξη για τις προσλήψεις – Άγνωστο πότε θα βγουν στο δρόμο

29.04.2020 12:44
ΕΟΔΥ: Γιατί δεν προχωρούν τα μαζικά τεστ για κορωνοϊό - Media

 

Στις αρχές του Απριλίου το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι έρχονται οι Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) για την υποστήριξη Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του ΕΣΥ, στο πλαίσιο πρόληψης της Δημόσιας Υγείας, λόγω έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό διάδοσης του νέου κορωνοϊού, και μάλιστα είχε εκδοθεί και κοινή υπουργική απόφαση το υπουργείο Υγείας και Oικονομικών, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, με τον Απρίλιο να τελειώνει, μόλις στις 27 του μήνα ο ΕΟΔΥ εξέδωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αφορά στην πλήρωση 1.100 θέσεων εργασίας, και είναι θέσεις νοσηλευτών για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και νοσηλευτική βοήθεια στο σπίτι για ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ακόμα είναι άγνωστο πότε οι 500 ΚΟΜΥ θα βγουν στους δρόμους και θα αρχίσουν να πραγματοποιούν τα τεστ, ενώ η όλη διαχείρηση του σχεδίου από την κυβέρνηση προκάλεσε την αντίδραση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος έκανε λόγο για «κακοποίηση της ιδέας».

Αναλυτικά, ο κ. Ξανθός, αφού επισήμανε ότι το νομικό πλαίσιο για τις ΚΟΜΥ είχε διαμορφωθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «τα κινητά συνεργεία της κυβέρνησης, από τη μια δεν αναμένεται να έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το ΕΣΥ και από την άλλη “κακοποιούν” την ιδέα των ΚΟΜΥ, που ήταν στην ουσία ένας ευέλικτος επιχειρησιακός βραχίονα της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού και της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ».

«Δεν έχει διευκρινιστεί το είδος των διαγνωστικών εξετάσεων»

Παράλληλα, ο τέως υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «ξεκινά όχι από την υγειονομική ανάγκη που χρειάζεται αντιμετώπιση, δηλαδή το κενό φροντίδας των ύποπτων κρουσμάτων για covid 19 με ήπια συμπτώματα που “Μένουν Σπίτι” ή των υπόλοιπων χρονίως πασχόντων που δεν μπορούν να έχουν ιατρική παρακολούθηση λόγω της αναστολής της τακτικής λειτουργίας του ΕΣΥ, αλλά από την προτεραιότητα της απορρόφησης κάποιων ευρωπαϊκών κονδυλίων και της πρόσληψης 1.000 ανθρώπων για 6 μήνες (3+3) μέσω του ΕΟΔΥ. Χωρίς συγκεκριμένη στοχοθεσία , χωρίς κριτήρια επιλογής των ασθενών, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ούτε το είδος των διαγνωστικών εξετάσεων ούτε η επιδημιολογική στρατηγική».

Τόνισε, δε, ότι «η ρητή αναφορά στην προκήρυξη ότι το μόνο κριτήριο είναι η σειρά υποβολής της αίτησης, χωρίς καν να προβλέπεται δυνατότητα υποβολής ένστασης, είναι πρωτοφανής και δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την ακολουθούμενη διαδικασία ακόμα και σε περίοδο έκτακτης και επείγουσας ανάγκης όπως η τωρινή. Το σχέδιο του υπουργείου είναι μια minimum παροχή, πολύ περιορισμένης διάρκειας, με ορατό τον κίνδυνο της αυθαιρεσίας και της ευνοιοκρατίας, που δεν θα αφήσει καμιά παρακαταθήκη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:53