search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:13
MENU CLOSE

Οικονομία και μεσαία τάξη στη «φαρέτρα» του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2125
14-5-2020
14.05.2020 03:00
syriza_0-3.jpg

 

Αντεπίθεση με μπούσουλα το κλίμα οικονομικής ανασφάλειας στην κοινωνία

Η οικονομία τίθεται στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού αποκαλύπτει τις ζημιές και τα πλήγματα που δέχονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

Άλλωστε, εκτιμούν ότι εκεί εύλογα στρέφεται πλέον η αγωνία του κόσμου, με δεδομένο ότι το υγειονομικό σκέλος της κρίσης δείχνει να βρίσκεται υπό έλεγχο, επομένως ο φόβος για τον κορωνοϊό έχει υποχωρήσει.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι τα δύσκολα για την κυβέρνηση τώρα αρχίζουν και πώς η ενίσχυση που έλαβε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από την – ικανοποιητική, όπως αναγνωρίζουν διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης – απειλείται πλέον από τα δεδομένα της οικονομίας. Δεν διέφυγαν του ηγετικού επιτελείου ευρήματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων όπου παρά την ενισχυμένη εικόνα των ποσοστών της κυβέρνησης, στο πεδίο της οικονομίας καταγράφεται απαισιοδοξία. Ενδεικτικά, σε δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion πάνω από το 50% των ερωτηθέντων εκφράζει έλλειψη εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση όσον αφορά την διαχείριση της οικονομικής κρίσης από εδώ και πέρα.  Με άλλα λόγια στην Κουμουνδούρου βλέπουν ότι όσο αποκαλύπτονται τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία το κλίμα στήριξης στις δημοσκοπήσεις θα υποχωρεί και άρα εκτιμούν ότι στην οικονομία και τα εργασιακά διαμορφώνεται πεδίο παρέμβασης για τον ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα.

Σε αυτό το πλαίσιο στην Κουμουνδούρου ξανακοιτάζουν το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης «#Μένουμε Όρθιοι» που είχε παρουσιαστεί στην αρχή της κρίσης, προκειμένου να επικαιροποιηθεί με βάση τις προβλέψεις της ύφεσης και τις ανάγκες της οικονομίας και των εργαζομένων μετά τη δίμηνη αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας.

Η προσπάθεια που γίνεται είναι το πρόγραμμα να είναι έτοιμο και να παρουσιαστεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, γι’ αυτό και οι συσκέψεις του προέδρου με τους στενούς συνεργάτες του είναι πυκνές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το γενικό πλαίσιο, δηλαδή το ύψος και οι πηγές χρηματοδότησης δεν αναμένεται να αλλάξουν ουσιαστικά, ούτε και η λογική της εμπροσθοβαρούς στήριξης, παραμένει δε η έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων και την διατήρηση των θέσεων εργασίας και του εργασιακού καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο. Αλλάζουν όμως οι στοχεύσεις. Για παράδειγμα στην Κουμουνδούρου, με βάση και την εικόνα που έχουν διαμορφώσει από την διαβούλευση με διάφορους κλαδικούς φορείς, υπολογίζουν ότι πολλές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να χρειάζονται στήριξη, ίσως και περισσότερη απ’ ό,τι όσο είχαν κατεβάσει ρολά, καθώς πλέον τα έξοδα της λειτουργίας τους και οι υποχρεώσεις θα τρέχουν σε συνθήκες μειωμένου τζίρου. Χαρακτηριστικά μιλώντας χθες στον Σκαι η Όλγα Γεροβασίλη, γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι εξαγγελίες μένουν στα χαρτιά την ώρα που η οικονομία χρειάζεται να τρέξει και να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις γιατί «αν κλείσει μία επιχείρηση δεν  ανοίγει ξανά».

Ιδιαίτερα μεγάλο, θεωρούν στο ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα είναι το πρόβλημα στον τουρισμό και την εστίαση και ως το τέλος του καλοκαιριού η κατάσταση θα είναι δραματική αν δεν υπάρξει η κατάλληλη στήριξη. Ήδη λένε στην Κουμουνδούρου, η κυβέρνηση καθυστερεί ακόμη και να δώσει σαφείς κατευθύνσεις για το όρους με τους οποίους θα λειτουργήσουν αυτές οι επιχειρήσεις τους μήνες του καλοκαιριού με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις των κλάδων αυτών να μην μπορούν να προγραμματίσουν τη δραστηριότητά τους.

Παραζάλη στον ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν οι «Πολάκηδες»

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αναπροσαρμόσει την αντιπολιτευτική του τακτική στη νέα φάση, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει ψηλά στις προτεραιότητές του την αποκατάσταση της σχέσης του κόμματος με τμήματα της μεσαίας τάξης που δυσαρεστήθηκαν από την οικονομική- φορολογική πολιτική του όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όμως στο εσωτερικό οι παραφωνίες εξαιτίας εσωτερικών αντιπαραθέσεων συνεχίζονται απειλώντας με συνεχή εσωστρέφεια, παρόλο που το συνέδριο πλέον έχει «παγώσει» και δεν υπάρχει στον ορατό ορίζοντα.

«Πρωταγωνιστές» στην εσωτερική αντιπαράθεση είναι σε αδρές γραμμές από τη μία ο ηγετικός πυρήνας των λεγόμενων «προεδρικών» (Πολάκης, Σπίρτζης, Παππάς, Δούρου) και από την άλλη οι θεωρούμενοι ως εκφραστές του παραδοσιακού ΣΥΡΙΖΑ (Σκουρλέτης, Φίλης, Βούτσης, Τσακαλώτος). Η κόντρα μετά τις εκλογές ξεκίνησε με αφορμή το άνοιγμα και τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με τους δεύτερους να σηκώνουν τους τόνους κατά της «πασοκοποίησης» στη βάση της εκτίμησης ότι έχει γίνει μια επιλογή για ένα άκριτο άνοιγμα προς πάσα κατεύθυνση χωρίς προγραμματικούς όρους, και για το οποίο υπήρχαν φόβοι ότι θα αλλοιώσει την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέποντάς το από ένα αριστερό σε ένα λαϊκιστικό κόμμα. Πλέον η κόντρα αφορά και την ασκούμενη αντιπολιτευτική τακτική, καθώς η εσωκομματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι το εν λόγω κομμάτι των προεδρικών διεκδικεί αυτονομημένο ρόλο και ακολουθεί – σε συντονισμό και με μιντιακά κέντρα πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ – μια τακτική οξέων αντιπολιτευτικών τόνων με όχημα τη σκανδαλοθηρία και τον λαϊκισμό, στοχοποιώντας παράλληλα όσους από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν σε αυτή την τακτική.

Την ίδια ώρα, όλο και πληθαίνουν οι ενδείξεις αλλά και οι πληροφορίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ταυτίζεται ούτε συμφωνεί μαζί τους, αντιθέτως επιχειρεί να χαράξει μια σοβαρή, προγραμματική αντιπολιτευτική τακτική, πιο γειωμένη στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Εν τούτοις, εκτιμά κορυφαίο κομματικό στέλεχος, δεν θέλει να συγκρουστεί με αυτό το κομμάτι των προεδρικών.

Στην Πολιτική Γραμματεία της Δευτέρας οι Σκουρλέτης, Φίλης, Βούτσης και Τσακαλώτος έθεσαν τα ζητήματα της αντιπολιτευτικής τακτικής υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει η ανάγκη για προγραμματική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και όχι απολίτικες κραυγές και σκανδαλολογία. Η ίδια πλευρά, εκτίμησε ότι είναι τα πρόσωπα της συγκεκριμένης ομάδας των προεδρικών που τροφοδοτούν και την εικόνα διχασμού στο εσωτερικό επιστρατεύοντας μάλιστα δημοσιογράφους και μέσα κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ όπως προαναφέρθηκε. Παρ’ όλα αυτά η συζήτηση κινήθηκε σε ήπιους τόνους ενώ η πλευρά των προεδρικών δεν απάντησε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπάρχει αυτοσυγκράτηση.

Ανοιχτή κριτική

Ως προς το σκέλος της αντιπολιτευτικής τακτικής ο Νίκος Φίλης είχε τοποθετηθεί και μια μέρα πριν με άρθρο του στην εφημερίδα «Εποχή»: «Τώρα έρχεται η ώρα να αναπτύξουμε τη δική μας προγραμματική πρόταση, τεκμηριωμένη επιστημονικά και εδραζόμενη σε επείγουσες κοινωνικές ανάγκες. Αυτή η συνάντηση προγράμματος-κοινωνίας υπονομεύεται από τον λαϊκιστικό λόγο, που διαστρέφει τη λαϊκότητα, παραμορφώνει την  Αριστερά, συχνά μεταστρέφει την πρωτογενή λαϊκή διαθεσιμότητα σε απολίτικες συμπεριφορές και τελικά διευκολύνει τον συντηρητισμό. Από την κρίση δεν θα βγούμε με δημαγωγίες χωρίς κοινωνικό αντίκρυσμα».

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Αυγή ο Νίκος Βούτσης απαντώντας σε ερώτηση για την κυβερνητική χειραγώγηση των μίντια, εξήρε τη στάση των κομματικών μέσων (ΑΥΓΗ, Στο Κόκκινο, Εποχή) ο προγραμματικός λόγος και η ουσιαστική αντιπολίτευση που άσκησε το κόμμα μας. Κληθείς δε να σχολιάσει το γεγονός ότι μέσα στο μιντιακό τοπίο που διαμορφώνει η κυβέρνηση υπάρχουν δημοσιογράφοι και μέσα που ασκούν αντιπολίτευση και ταυτόχρονα εξαπολύουν επιθέσεις σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκδήλωσε ανοιχτά την ενόχληση που υπάρχει στο κόμμα χωρίς να ανοίξει «πυρ»: Όσον αφορά είπε  «στον τρόπο που έχουν επιλέξει ορισμένοι επώνυμοι δημοσιογράφοι που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να παρεμβαίνουν συστηματικά και στοχοποιημένα απέναντι σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και εγώ, εν ονόματι του «καλού» της παράταξης και της «υποστήριξης» του αδιαμφισβήτητου Πρόεδρου του κόμματός μας, δεν έχω πει τίποτα δημοσίως, ούτε θα το κάνω με αφορμή τη σημερινή μας επικοινωνία. Ο καθένας κρίνεται, όλοι κρινόμαστε, εν τέλει, από το κατά πόσον ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες, τις υποχρεώσεις και τις αξίες του λαού μας και ιδιαίτερα της Αριστεράς και της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης».

Καρφί πέταξε και ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο Μέγκα, για τις επιθέσεις που δέχεται από συγκεκριμένους δημοσιογράφους λέγοντας «εγώ και ο πολιτικός μου χώρος έχουμε αναπτύξει αντισώματα στον αυριανισμό και τον νεοαυριανισμό».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50