25/09/2020 22:13:51
22.5.2020 / ΕΥΑ ΜΠΟΥΡΓAΝΗ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2126 στις 21-5-2020

Antigone Test I this is Me in my Room: Ψηφιακό θέατρο από την Έλλη Παπακωνσταντίνου

Antigone Test I this is Me in my Room: Ψηφιακό θέατρο από την Έλλη Παπακωνσταντίνου - Media

 

Μετά την τελευταία της δημιουργία «Oedipus: Sex with Mum Was Blinding» που παρουσιάστηκε στο BAM (Brooklyn Academy of Music) της Νέας Υόρκης αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, η Έλλη Παπακωνσταντίνου καινοτομεί για ακόμη μια φορά, δημιουργώντας μια ψηφιακή παράσταση σε συνεργασία με την εικαστικό Μαίρη Ζυγούρη και πολλές άλλες αξιόλογες καλλιτέχνιδες όπως η Nalyssa Green, η Kat Papachristou, η Σεραφίτα Γρηγοριάδου, η Βάλια Παπαχρήστου, η Σοφία Μανώλη και η Gemma Carbone.

Πρόκειται για την παράσταση «Miss Presence and the Absent Girls Band» που είναι σχεδιασμένη για την πλατφόρμα του zoom, στην οποία ο θεατρικός λόγος σε συνδυασμό με τα καταιγιστικά visuals και τη ζωντανή ποπ μουσική πρόκειται να χαρίσουν στον θεατή μια απολαυστική ψηφιακή εμπειρία!

Το κείμενο βασίζεται στα «Ίχνη της Αντιγόνης» που αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα έργα της σύγχρονης Σουηδής Χριστίνας Ουζουνίδη, το οποίο με τη σειρά του αντλεί την έμπνευσή του από τον αρχαιοελληνικό μύθο της Αντιγόνης, θίγοντας τόσο την έμφυλη διαχρονική βία όσο και την κατασκευή της έμφυλης ταυτότητας.

«Το θέατρο είναι μια τέχνη που προϋποθέτει τη φυσική παρουσία και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά. Στη δική μας περίπτωση, η καραντίνα μάς έφερε να κάνουμε πρόβες με τη βοήθεια μιας ψηφιακής πλατφόρμας. Διαπίστωσα ότι ο εγκιβωτισμός των σωμάτων στα ψηφιακά παράθυρα άνοιγε διάλογο με τον εγκλωβισμό στην έμφυλη ταυτότητα και στη σύνδεση της γυναίκας με τον οίκο, τον ιδιωτικό χώρο. Επομένως, ο αναγκαίος εγκλεισμός στο σπίτι και η μεταφορά μεγάλου μέρους της δραστηριότητάς μας στο διαδίκτυο δεν ήταν ο μόνος λόγος για τη δημιουργία αυτής της νέας πρότασης. Εδώ υπάρχει ως ζητούμενο η δημιουργία μιας νέας αισθητικής γλώσσας, με μέσα που δεν έχουμε ξαναδουλέψει ποτέ» σημειώνει η Έλλη Παπακωνσταντίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια περφόρμανς ζωντανή κι όχι βιντεοσκοπημένη. Η παράσταση υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού, το Arts Council της Σουηδίας (Kulturrådet) και τη σουηδική πρεσβεία στην Ελλάδα και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και της UNESCO.

Info

Ημέρες και ώρες προβολής: Δευτέρα 25 Μαΐου, Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Μαΐου, 6.15 μ.μ. και 8.15 μ.μ. Εισιτήρια: 10 ευρώ (απλό εισιτήριο) | 38,50 ευρώ (εισιτήριο αλληλεγγύης για όποια/ον επιθυμεί να υποστηρίξει την καλλιτεχνική ομάδα)

Πληροφορίες / Κρατήσεις: www.eventbrite.com|elli.site

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.