search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:17
MENU CLOSE

Σοκολάτα στα χρώματα του ουράνιου τόξου – Η ελβετική καινοτομία που έγινε viral (Videos)

22.05.2020 07:25
Σοκολάτα στα χρώματα του ουράνιου τόξου  - Η ελβετική καινοτομία που έγινε viral (Videos) - Media

 

Σοκολάτα που ιριδίζει στο φως δημιούργησαν ερευνητές από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης ETH δημιούργησαν, σκιαγραφώντας στην επιφάνειά της τα χρώματα του ουράνιου τόξου.
Τα χρώματα της σοκολάτας αλλάζουν χρώματα με τρόπο που να μοιάζει σαν να φωσφορίζει στο φως.
Μάλιστα, οι ερευνητές στη Ζυρίχη κατέθεσαν άδεια ευρεσιτεχνίας για αυτή την τόσο ξεχωριστή σοκολάτα, η οποία δεν οφείλει τα χαρακτηριστικά της σε κάποιο πρόσθετο.

Σοκολάτα – χαμαιλέοντας
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαδικασία είναι παρόμοια με εκείνη του χαμαιλέοντα του οποίου το δέρμα διαθλά το φως ώστε να προβάλει συγκεκριμένα χρώματαμε σκοπό να καμουφλάρεται.
Ο επιστήμονας υλικών Ετιέν Τζέφρι και ο φυσικός Χένινγκ Γκαλίνσκι, σεμια χαλαρή κουβέντα τους αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν να παράγουν μια χρωματιστή σοκολάτα…

Τα πρώτα πειράματα ξεκίνησαν στην κουζίνα του ινστιτούτου στη Ζυρίχη, με τους ερευνητές να καταγράφουν τις ιδιότητες της σοκολάτας, ώστε να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά της αλλά και τον λόγο που έχει καφέ χρώμα.

Τελικά, κατέληξαν να ζητήσουν την βοήθεια του πανεπιστημίου FHNW του τμήματος Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών, όπου από κοινού δημιούργησαν ένα καλούπι που επιτρέπει την «αποτύπωση» περισσότερων της μίας σοκολάτας με την τεχνολογία του δομικού χρώματος.

Η τεχνολογία που ανακαλύφθηκε στην πατρίδα της σοκολάτας, την Ελβετία, βρίσκεται σε διαδικασία εξόδου στη μαζική παραγωγή, με τους παραγωγούς σοκολάτας να εκφράζουν ήδη έντονο ενδιαφέρον να αποκτήσουν την ιριδίζουσα σοκολάτα – ουράνιο τόξο.

Πριν από δέκα ημέρες, ο Σάμι Καμκάρ, μάλιστα, γνωστός στο παρελθόν από την επίθεση με ιό στο My Space (2005), ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter, κομμάτια σοκολάτας σε σχήμα μανιταριού, τα οποία επίσης ιριδίζουν στο φως.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μυστικό για να αποκτήσει μια σοκολάτα αυτή την ιδιότητα, είναι να αποτυπωθούν μικροσκοπικές ραβδώσεις στην επιφάνειά της, οι οποίες θα διαθλούν το φως με τρόπο που να δημιουργεί τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:15