search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:42
MENU CLOSE

Επιχειρήσεις: Έως την Πέμπτη 28/5 οι αιτήσεις για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ – Αρχές Ιουνίου για το Ταμείο Εγγυοδοσίας

25.05.2020 17:26
ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Ποιες οι προοπτικές της αγοράς εργασίας - Media

 

Τρεις ημέρες απομένουν για την υποβολή αιτήσεων στο δημοφιλές πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Ήδη έχουν υποβληθεί 72.000 αιτήσεις από την έναρξη του προγράμματος, υπερκαλύπτοντας κατά περίπου 6 φορές τον αρχικό προϋπολογισμό του 1,3 δισ. ευρώ, καθώς ανέρχονται πλέον στα 7,5 δισ. ευρώ.

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα παραμείνει ανοιχτό για την υποβολή αιτήσεων μέχρι την Πέμπτη 28 Μαΐου και ώρα 12:00. Η προηγούμενη περίοδος υποβολής αιτήσεων ήταν από 28/4 έως 6/5.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης, οι διαθέσιμοι πόροι του προγράμματος αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 750 εκατ. ευρώ νέα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με το παραπάνω ποσό, ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης, με τη συμμετοχή των τραπεζών, διαμορφώνεται σε άνω των 2 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα Επιχειρηματική Χρηματοδότηση ΤΕΠΙΧ ΙΙ, προβλέπει 100% επιδότηση τόκων για τα 2 πρώτα χρόνια του δανείου, ενώ 40% του δανείου παρέχεται άτοκα για την υπόλοιπη διάρκεια. Δίνεται περίοδος χάριτος από 6 έως 12 μήνες.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα, της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών.

Υπενθυμίζει ότι μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης 26/5, οι τράπεζες θα καταθέσουν στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα τις προτάσεις τους για το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας και ήδη κάνουν λόγο για μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Εγγυοδοσίας της ΕΑΤ, εφόσον θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, όλων των τομέων δραστηριότητας και ανεξαρτήτως του πόσο έχουν πληγεί από τη κρίση.

Αρχές Ιουνίου τα πρώτα αιτήματα για το Ταμείο Εγγυοδοσίας

Αρχές Ιουνίου, αναμένεται να ανοίξουν τα αιτήματα δανειοδότησης μέσω της νέας δράσης του Ταμείου Εγγυοδοσίας που θα εγγυάται το 80% του δανείου κάθε επιχείρησης, με στόχο να διοχετευθούν στην αγορά περίπου 7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις συστημικές τράπεζες η ρευστότητα που τελικώς θα πέσει στην αγορά από τις δύο δράσεις -στην καλύτερη περίπτωση- θα διαμορφωθεί στα 7 δις ευρώ.

«Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι θα γίνει χρήση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ στο σύνολό του, ενώ για το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων εκτιμάται ότι δύσκολα θα ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ. Κι αυτό διότι τα νέα τραπεζικά εργαλεία δεν απευθύνονται σε όλους, αλλά αποκλειστικά σε συνεπείς επιχειρήσεις και ενήμερους οφειλέτες για την αποφυγή της αύξησης των κόκκινων δανείων» όπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης.

Σε μεγάλο ποσοστό, συνεχίζει ο ίδιος, οι «καλοί πελάτες» των τραπεζών που διαθέτουν μετρητά στα ταμεία τους, δείχνουν επιφυλακτικοί να δανειστούν και να δεσμευτούν στη ρήτρα απασχόλησης, σε αντίθεση με τους «κόκκινους πελάτες» που διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους από τον τραπεζικό δανεισμό για την κάλυψη των αναγκών τους.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ πρόσθεσε ότι: «Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βρίσκονται σε στάση αναμονής, καθώς λιγότερες από 1 στις 4 έχουν καταθέσει αίτηση, κυρίως γιατί δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες εγγυήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με τις τράπεζες μετά την εύκολη ολοκλήρωση της αρχικής αίτησης, που με λίγα «κλικ», χωρίς την υποβολή άλλων παραστατικών, εκδηλώθηκε η μεγάλη ανάγκη από την αγορά για «φρέσκο χρήμα», μόλις οι μισές επιχειρήσεις έχουν προσέλθει στις τράπεζες για να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγησή τους. Οι υπόλοιποι απλά αδυνατούν, ενώ η πλειονότητα όσων απευθύνονται στις τράπεζες τελικά δανείζονται μικρότερα ποσά, ακόμη και έως 70% χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που ζήτησαν σε πρώτη φάση. Ο λόγος είναι ότι διαπιστώνουν ότι δεν διαθέτουν τις εγγυήσεις για όσα χρήματα αρχικά αιτούνται, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγησή τους, ούτε μπορούν να δικαιολογήσουν με τον τζίρο τους επιπλέον δανειακά χρέη».

Αντίστοιχα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος, στα προγράμματα αναστολής δόσεων και επιδότησης τόκων για υφιστάμενα ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια, η συμμετοχή σε σχέση με τους δυνητικά δικαιούχους υπολογίζεται κάτω από το 50%. Από τη μία πλευρά η μετάθεση πληρωμής των δόσεων μερικούς μήνες αργότερα συσσωρεύει υποχρεώσεις, που βαρύνονται με τόκους και όσοι έχουν χρήματα για την εξυπηρέτηση των πληρωμών δεν κάνουν χρήση της συγκεκριμένης δυνατότητας. Από την άλλη, η επιδότηση τόκων συνεπάγεται επίσης με δέσμευση διατήρησης προσωπικού για κάποιο διάστημα και με δεδομένη την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας, πολλοί οφειλέτες δεν θέλουν να αναλάβουν αυτή την υποχρέωση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:42