search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:30
MENU CLOSE

ΛΔ Κογκό-ΟΗΕ: Σφαγές, αποκεφαλισμοί και βιασμοί διαπράττονται στο ΒΑ τμήμα της χώρας

28.05.2020 04:52
ΛΔ Κογκό-ΟΗΕ: Σφαγές, αποκεφαλισμοί και βιασμοί διαπράττονται στο ΒΑ τμήμα της χώρας - Media

 

Εκτεταμένες και συστηματικές σφαγές, αποκεφαλισμοί, βιασμοί και άλλες ωμότητες: οι ενέργειες παραστρατιωτικών ομάδων που ανήκουν κυρίως στη φυλή Λεντού στο βορειοανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό πιθανόν αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, τόνισαν χθες Τετάρτη τα Ηνωμένα Έθνη.

Τους έξι μήνες ως τον Απρίλιο του 2020 δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 296 άνθρωποι, τραυματίστηκαν άλλοι 151 και βιάστηκαν 38 — ειδικά γυναίκες και παιδιά —, στις περισσότερες περιπτώσεις από μέλη της οργάνωσης ανταρτών CODECO, καταγγέλλει έκθεση της Κοινής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UNJHRO).

Τα περισσότερα μέλη της CODECO ανήκουν στη φυλή Λεντού.

Η βορειοανατολική επαρχία Ιτούρι, πλούσια σε φυσικούς πόρους (χρυσό, διαμάντια, πετρέλαιο, τανταλίτη) μετατράπηκε σε θέατρο ορισμένων από τις χειρότερες συγκρούσεις μεταξύ φυλών από το 1999 ως το 2007. Οι διενέξεις ανάμεσα σε οργανώσεις ανταρτών οδήγησαν σε συγκρούσεις μεταξύ εθνοτικών ομάδων, κυρίως μεταξύ των φυλών Εμά και Λεντού.

Έπειτα από μερικά χρόνια σχετικής ηρεμίας, συγκρούσεις και ενέργειες αντεκδίκησης άρχισαν να καταγράφονται ξανά από τον Δεκέμβριο του 2017, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι εντάσεις με αφορμή κυρίως τη γη στην επαρχία αυτή.

Οι πιο πρόσφατες επιθέσεις είχαν στόχο όχι μόνο άμαχους που ανήκουν στις φυλές Εμά και Αλούρ, αλλά και μέλη κοινοτήτων που έμεναν ως τώρα στο περιθώριο των αιματηρών συγκρούσεων, τόνισε στην έκθεσή της η UNJHRO. Οι επιδρομές κλιμακώθηκαν από τον Μάρτιο, ειδικά γύρω από αυτοσχέδια μεταλλεία και ορυχεία.

Το γεγονός ότι η βία επιμένει είναι πολύ πιθανό «να εξωθήσει μέλη των κοινοτήτων που γίνονται στόχοι των επιθέσεων, τα οποία ως τώρα επεδείκνυαν αυτοσυγκράτηση, να σχηματίσουν παραστρατιωτικές ομάδες για να αμυνθούν», προέβλεψε η UNJHRO.

«Αυτό ενδέχεται να αυξήσει την πιθανότητα εθνοτικής βίας ευρείας κλίμακας στην περιοχή», πρόσθεσε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ στην έκθεσή της.

Από τον Ιούνιο του 2018, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί, διογκώνοντας τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων πολιτών στην Ιτούρι σε πάνω από 1,2 εκατ., επισήμανε ακόμη η UNJHRO.

Την 25η Μαρτίου, ο ηγέτης της CODECO Τζάστιν Νγκουτζολό σκοτώθηκε σε ενέδρα του στρατού, με αποτέλεσμα να αρχίσει κούρσα για τη διαδοχή του κι η οργάνωση να διασπαστεί.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αναδειχθούν ηγέτες με πιο ριζοσπαστικές θέσεις και να βυθίσουν την περιοχή σε έναν ακόμη πιο σοβαρό κύκλο βίας, με ακόμη περισσότερες επιθέσεις εναντίον του στρατού και αμάχων», προειδοποίησε η UNJHRO.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30