25/11/2020 13:06:46

Το Κολοσσαίο ανοίγει για τους τουρίστες: «Με τόσο λίγα άτομα, θα το απολαμβάνουμε περισσότερο»

Το Κολοσσαίο ανοίγει για τους τουρίστες: «Με τόσο λίγα άτομα, θα το απολαμβάνουμε περισσότερο» - Media

 

Η Alessandra Grimaldi γεννήθηκε στη Ρώμη, αλλά μέχρι τη Δευτέρα θαύμαζε το Κολοσσαίο μόνο απ’ έξω. Μαζί με τον εξάχρονο γιο της, τον Λεονάρντο, ήταν από την πρώτη ομάδα 14 επισκεπτών που μπήκαν στο αρχαίο αμφιθέατρο καθώς άνοιξε ξανά τις πύλες του.

«Κατά τη γνώμη μου, είμαστε στην πιο όμορφη πόλη του κόσμου», είπε. «Και τώρα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε μέρη με διαφορετικό τρόπο, υπάρχουν τόσο λίγοι από εμάς εδώ, που μπορούμε να το απολαύσουμε περισσότερο. Ο Λεονάρντο σύντομα θα αρχίσει να μαθαίνει για τη ρωμαϊκή ιστορία, οπότε αυτή η περιοδεία είναι απαραίτητη».

Το Κολοσσαίο, που ολοκληρώθηκε υπό τον αυτοκράτορα Τίτο το 80 μ.Χ., είναι ένα από τους πολλούς  διάσημους πολιτιστικούς χώρους της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου του Βατικανού, που ξαναζωντανεύει τη Δευτέρα αφού έκλεισε για περισσότερο από τρεις μήνες ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Και πολλοί Ρωμαίοι αξιοποιούν στο έπακρο τα ορόσημα της πόλης μόνοι τους: έχουν φύγει οι ουρές που μοιάζουν με φίδι και ο μεγάλος αριθμός πεζοπόρων στον δρόμο.

Ο 25χρονος Francesco Cipolla, ο οποίος ζει κοντά στη Ρώμη και περιοδεύει επίσης στο Κολοσσαίο για πρώτη φορά δήλωσε στον βρετανικό Guardian: «Είναι απλώς απίστευτο να βρίσκεσαι σε αυτή τη γιγαντιαία ρωμαϊκή δομή. Είναι καιρός να εκτιμήσουμε όλα όσα έχουμε. Η έλλειψη πλήθους σε βοηθά να ζήσεις την εμπειρία περισσότερο. Μετά από αυτό θα πάμε στα Μουσεία του Βατικανού».

Αν και τα αξιοθέατα χωρίς πλήθος είναι καλά νέα για τους κατοίκους, η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει έναν τουριστικό τομέα που αντιπροσωπεύει το 13% του ΑΕΠ της χώρας και δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οι περιορισμοί στα διαπεριφερειακά ταξίδια θα αρθούν την Τετάρτη, την ίδια μέρα που η Ιταλία ανοίγει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες από κράτη της ΕΕ, επιτρέποντας στους ανθρώπους να εισέλθουν στη χώρα χωρίς καραντίνα.

Τα μνημεία και τα μουσεία πρέπει να προσαρμοστούν στην μετά την καραντίνα εποχή, διασφαλίζοντας ότι οι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν τους χώρους με ασφάλεια, γνωρίζοντας ότι τα έσοδα θα επηρεαστούν δραστικά.

Πριν από την πανδημία, το Κολοσσαίο θα μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 3.000 άτομα κάθε φορά. Τώρα, μόνο οι ομάδες των 14 μπορούν να εισέλθουν, με το προσωπικό να χρειάζεται να εξασφαλίσει ένα κενό 15 λεπτών μεταξύ κάθε ομάδας. Οι επισκέπτες πρέπει να αγοράσουν τα εισιτήριά τους στο διαδίκτυο, να φορούν μάσκες προσώπου και να λάβουν τη θερμοκρασία τους πριν από την είσοδο. Όταν βρίσκονται μέσα, οι άνθρωποι πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 1 μέτρο το ένα από το άλλο. Το ιατρικό προσωπικό είναι διαθέσιμο σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα του ιού.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.