search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:59
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμα συναίνεσης στα εθνικά και μέσω ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας

10.06.2020 07:47
4674421.jpg

 

Σήμα συναίνεσης στα εθνικά στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ και με την χθεσινή του θετική αντίδραση στη συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας – την χαρακτήρισε «αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη» μέσω του Γιώργου Κατρούγκαλου – λίγες μέρες μετά την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην κυριακάτικη Καθημερινή, στην οποία δήλωσε «όπου μπορεί και πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση είμαι εδώ για να την δώσω».  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα εκδηλώνει δημοσίως την έντονη ανησυχία του για την αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας και εγκαλεί την κυβέρνηση για απουσία στρατηγικής και καλλιέργεια εφησυχασμού (πχ αναφορικά με τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο).

Σε ό,τι αφορά την συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία, όπως προαναφέρθηκε  ο ΣΥΡΙΖΑ την χαρακτήρισε θετική με δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.  Μάλιστα, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα βάλει πλάτη σε αυτή την εθνική προσπάθεια» υπό την προϋπόθεση ότι ασκείται στο πλαίσιο μιας συνολικής «συστηματικής» εθνικής στρατηγικής, η οποία όμως αυτή τη στιγμή λείπει καθιστώντας «επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών».

«Πλάτη» για τα 12 ν.μ. στο Ιόνιο και ΑΟΖ με Αλβανία- Αίγυπτο

 

Πέρα από το θέμα της εθνικής στρατηγικής, ο Γιώργος Κατρούγκαλος με την επιφύλαξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μελετήσει τη συμφωνία για να αξιολογήσει τα σημαντικά ζητήματα όπως είναι η επήρεια των νησιών και τα δικαιώματα αλιείας (προς τους ιταλούς ψαράδες, μεταξύ των 6- 12 ν.μ.) θέτει ως απαραίτητο επόμενο βήμα αυτής της συμφωνίας:

  • Την άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο (από τα 6 στα 12 ν.μ.)
  • Την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αλβανία και την Αίγυπτο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά τις αντιδράσεις του πρώην ΥΠΕΞ  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Κοτζιά ο οποίος άσκησε σφοδρή κριτική στη συμφωνία – επιτιθέμενος και στην Κουμουνδούρου –  λέγοντας ότι η κυβέρνηση «αναγνώρισε σε τρίτους δικαιώματα στην ελληνική Αιγιαλίτιδα», ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος είχε παραλάβει τη σκυτάλη από τον Κοτζιά στο ΥΠΕΞ τον Οκτώβριο του 2018, σημειώνει ότι η τωρινή Συμφωνία «παίρνει το νήμα της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Κοτζιάς κατά την έξοδό του από το υπουργείο είχε αφήσει δύο προεδρικά διατάγματα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη στην «Καθημερινή» εξηγώντας γιατί δεν προχώρησε τελικά στην επέκταση παρέπεμψε στην αναζήτηση του σωστού «τάιμιγνκ» αλλά και της ορθής πολιτικής πρακτικής, αναφέρει δηλαδή ότι ήθελε η διαδικασία να έχει την έγκριση ολόκληρης της Βουλής και των κομμάτων και όχι απλώς μια υπογραφή της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος φαίνεται να αναγνωρίζει τις δυσκολίες στη σύναψη ΑΟΖ με την Αίγυπτο κάνοντας λόγο για «συνέχιση της προσπάθειας σύναψης συμφωνίας ΑΟΖ και με την Αίγυπτο», για την οποία αναφέρει ότι είναι «κομβική χώρα για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων» στο βαθμό που «σπάει» το τουρκολιβυκό σύμφωνο το οποίο είναι ουσιαστικό ο στόχος των κινήσεων της ελληνικής διπλωματίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:58