search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 05:23
MENU CLOSE

Βενεζουέλα: Αμερικανικές κυρώσεις κατά 50 πλοίων που «έσπασαν» το εμπάργκο – Στο στόχαστρο 4 Έλληνες εφοπλιστές

10.06.2020 10:09
Βενεζουέλα: Αμερικανικές κυρώσεις κατά 50 πλοίων που «έσπασαν» το εμπάργκο - Στο στόχαστρο 4 Έλληνες εφοπλιστές - Media

 

Στο πλαίσιο της στρατηγικής των ΗΠΑ να στραγγαλίσουν την μη αρεστή για τα συμφέροντά τους εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας και τον Νικολάς Μαδούρο, επιχειρούν να εγκλωβίζουν -με εκτελεστικές πράξεις του προέδρου Τραμπ αλλά και με την ισχύ τους σε όλα τα επίπεδα- τις ναυτιλιακές εταιρείες που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής προς τρίτες χώρες και κυρίως προς την Κίνα. 

Σύμφωνα με το protothema.gr οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων σε περίπου 50 πλοία για συμμετοχή στο εμπόριο πετρελαίου της Βενεζουέλας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει, μεταξύ άλλων, 25 μεγάλα δεξαμενόπλοια και 17 μικρότερα.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και εταιρείες κορυφαίων, διεθνώς, Ελλήνων πλοιοκτητών και πολλών άλλων μη Αμερικανών, οι οποίοι στην ουσία δεν παρανόμησαν, όμως δεν υπάκουσαν στα θέλω των παντοδύναμων ΗΠΑ.

Η πρόσφατη δημοσιοποίηση από τις αμερικανικές αρχές των ονομάτων τεσσάρων ελληνικών δεξαμενόπλοιων που έκαναν μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε πλευρά ότι ήρθε η ώρα να υπακούσουν όλοι στα κελεύσματά τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι βαριές.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ναυτιλιακής κοινότητας επισήμαναν στο «ΘΕΜΑ» τη χειρουργικής ακρίβειας κίνηση των ΗΠΑ:

«Εβαλαν στη μαύρη λίστα τα συγκεκριμένα πλοία και δημοσιοποίησαν το όνομα της μονοβάπορης πλοιοκτήτριας εταιρείας στην οποία ανήκει το καθένα από αυτά και όχι το όνομα της διαχειρίστριας εταιρείας. Τα ονόματα των Ελλήνων εφοπλιστών εμφανίζονται στη διαχειρίστρια εταιρεία – τον όμιλο και όχι την πλοιοκτήτρια. Αρα δεν θα κάνουν οι αμερικανικές αρχές οικονομικό έλεγχο στους ομίλους και η όποια ζημιά θα περιοριστεί στο κάθε πλοίο ξεχωριστά. Δεν πιστεύουμε ότι θα κάνουν οι Αμερικανοί άρση νομικής προσωπικότητας – το λεγόμενο piercing the corporate veil.

Πρόκειται σαφώς για μήνυμα προς τους εφοπλιστές ότι αν συνεχίσουν να αγνοούν τους περιοριστικούς όρους των ΗΠΑ προς τη Βενεζουέλα η κατάσταση θα χειροτερέψει πολύ γρήγορα γι’ αυτούς».

Βεβαίως, ακολουθώντας το νήμα πλοίο – πλοιοκτήτρια – διαχειρίστρια εταιρεία καταλήγεις στον πλοιοκτήτη. Ομως τα ονόματα των εφοπλιστών -Γιώργος Προκοπίου, Ντίνος Μαρτίνος, Νίκος Μουνδρέας και Παύλος Κορώνης- τα δημοσίευσαν τα διεθνή ΜΜΕ και όχι οι αμερικανικές αρχές. Ειδοποιός διαφορά, η οποία θυμίζει κινήσεις σε διπλωματική σκακιέρα με αποδέκτες όλους τους παίκτες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Ητοι «έχουμε και άλλα ράμματα για τη γούνα σας, γι’ αυτό μαζευτείτε».

Προκειμένου να γίνει κατανοητή η σοβαρότητα της υπόθεσης, κύκλοι της ναυτιλίας τη συνέκριναν με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν: «Τότε οι ΗΠΑ είπαν ξεκάθαρα ότι όποιος συνεργαστεί με ιρανικών συμφερόντων εταιρείες θα έχει σοβαρές επιπτώσεις. Κλείσανε αμέσως γραφεία στο Ιράν, νηογνώμονες έδιωξαν πλοία ιρανικών συμφερόντων και διέγραψαν πλοία, οι τράπεζες μπλόκαραν τις χρηματοδοτήσεις, ασφαλιστικές εταιρείες σταμάτησαν τις καλύψεις. Η απομόνωση του Ιράν ήταν σχεδόν απόλυτη. Με την υπόθεση της Βενεζουέλας η κατάσταση ήταν πιο χαλαρή και οι οδηγίες πιο γενικές. Τώρα αρχίζουν και σφίγγουν τα πράγματα».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50