search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:29
MENU CLOSE

ΝΑΤΟ: Θα ερευνήσουμε το επεισόδιο με τούρκικες και γαλλικές φρεγάτες – Οργή των Γάλλων που μιλούν για τουρκικό «πρόβλημα» στη συμμαχία

19.06.2020 07:53
ΝΑΤΟ: Θα ερευνήσουμε το επεισόδιο με τούρκικες και γαλλικές φρεγάτες – Οργή των Γάλλων που  μιλούν για τουρκικό «πρόβλημα» στη συμμαχία - Media

 

Την έναρξη έρευνας για το περιστατικό που κατήγγειλε η Γαλλία με τουρκικές φρεγάτες κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τον έλεγχο του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών για αποστολές όπλων στη Λιβύη ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά από την συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ θα ερευνήσουν για να διασαφηνίσουν την κατάσταση και να ρίξουν φως στο περιστατικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Σύμφωνα με το Παρίσι ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο αποτέλεσε πρόσφατα στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού εκ μέρους τουρκικών φρεγατών στη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί έθεσε το συμβάν κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Η Φλοράνς Παρλί είπε ότι στις 10 Ιουνίου τουρκικά πολεμικά πλοία φώτισαν τρεις φορές με τα ραντάρ τους τη γαλλική φρεγάτα Courbet στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός, η Courbet βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ για να ελέγξει αν ένα τουρκικό πλοίο, το Cirkin, μετέφερε παράνομα όπλα στη Λιβύη καθώς απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του, δεν προσδιόρισε την ταυτότητά του και δεν ανέφερε τον τελικό του προορισμό.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του συμβάντος οι Τούρκοι ναυτικοί φόρεσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και στάθηκαν φέροντας ελαφρά όπλα.

«Αυτή η ενέργεια είναι εξαιρετικά επιθετική και δεν μπορεί ένας σύμμαχος να αντιμετωπίζει, με τέτοια συμπεριφορά, έναν άλλο σύμμαχο που κάνει τη δουλειά του υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ », είπε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις των δυο χωρών, Γαλλίας και Τουρκίας, είναι ιδιαίτερα τεταμένες εξαιτίας της κατάστασης στην Λιβύη.

Το Παρίσι κατηγορεί επανειλημμένα την Άγκυρα για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, ενώ η Τουρκία απορρίπτει τις γαλλικές κατηγορίες και αρνήθηκε ότι το συμβάν όπως περιγράφεται από τη Γαλλία συνέβη ποτέ.

«Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός με μια τέτοια συμπεριφορά. Αυτό το ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό πρέπει να αντιμετωπιστεί και οι σύμμαχοί μας συμμερίζονται τις ανησυχίες μας, καθώς οκτώ Ευρωπαίοι εταίροι μας έδωσαν σαφή υποστήριξη σήμερα στο ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε η Παρλί .

«Έχουμε γνωρίσει πολύπλοκες στιγμές στη συμμαχία, αλλά δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε και να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να το δούμε και να το χειριστούμε », είχε δηλώσει μια μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, αξιωματούχος του υπουργείο Ενόπλων Δυνάεμων της Γαλλίας.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, μόλις λίγες μέρες πριν, ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί νοτίως της Κρήτης όταν η ελληνική ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη» είχε προσπαθήσει να ελέγξει φορτηγό πλοίο το οποίο ταξίδευε προς την Λιβύη και υπήρχαν ενδείξεις ότι μετέφερε όπλα, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Τότε, οι τρεις τουρκικές φρεγάτες δεν ειχαν επιτρέψει τον έλεγχο του φορτηγού πλοίου, απαντώντας ότι βρίσκεται υπό τηνπροστασία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:28