search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 05:57
MENU CLOSE

Το Ποντίκι Art προτείνει για την Παρασκευή 12 Μαρτίου

12.03.2010 12:39
Το Ποντίκι Art προτείνει για την Παρασκευή 12 Μαρτίου  - Media

Μια ταινία με πολλές περγαμηνές, το «Hurt Locker», ένα φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων και ένα γενέθλιο πάρτι είναι οι προτάσεις μας γι’ αυτή την Παρασκευή.

Μια ταινία με πολλές περγαμηνές, το «Hurt Locker», ένα φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων και ένα γενέθλιο πάρτι είναι οι προτάσεις μας γι’ αυτή την Παρασκευή.

ΣΙΝΕΜΑ

The Hurt Locker

Η Κάθριν Μπίγκελοου υπήρξε ανέκαθεν ένα απόλυτα γοητευτικό παράδοξο στο αμερικανικό σινεμά. Η φετινή νικήτρια των Όσκαρ είναι μια σκηνοθέτις που δεν ειδικεύεται σε ρομαντικές κομεντί ούτε σε ευαίσθητες ταινίες εποχής. Πολλοί θα έλεγαν ότι σκηνοθετεί «σαν άντρας», όμως αυτό σημαίνει ότι το ταλέντο, η πυρετική ενέργεια, η κινηματογραφική ματιά είναι κάτι που ορίζεται από το φύλο, ένα συμπέρασμα ανάλογο με αυτό που λέει ότι «οι γυναίκες δεν είναι καλές οδηγοί». Τέτοιου είδους υπεραπλουστεύσεις προφανώς δεν έχουν αντίκρισμα στην περίπτωση της Μπίγκελοου, που φαίνεται πως ποτέ δεν σκέφτηκε με ανάλογα κλισέ ή παρωπίδες. Από την πρώτη της κιόλας ταινία, το παράξενο «The Lovelles», και στη συνέχεια μέσα από εμπορικές ταινίες δράσης, όπως το «Στην κόψη του κύματος», ανατρεπτικά genre films σαν το βαμπιρικό «Άγρια νύχτα» ή ακόμη και φιλόδοξες αποτυχίες σαν το «Strange Days» ή το «Βάρος του νερού» έδειξε πως η δική της οπτική δεν διαχωρίζει τη δράση από την ουσία. Το modus operandi της μοιάζει να αγγίζει την τελειότητα στο «Hurt Locker», ένα φιλμ που είναι εκ πρώτης όψεως μια ταινία δράσης, τοποθετημένη στο Ιράκ το 2004, αλλά που πίσω από τις εκρήξεις, τον πόλεμο και το θέαμα αναζητά και εξερευνά πολύ πιο ενδιαφέρουσες θεματικές. Θεματικές που μπορεί να διαφαίνονται από την αρχή, όταν οι λέξεις «ο πόλεμος είναι ναρκωτικό» μας εισάγουν στην ταινία, αλλά που θα γίνουν πολύ πιο σαφείς όταν θα γνωρίσουμε τους άνδρες μιας ομάδας πυροτεχνουργών, οι οποίοι αφοπλίζουν βόμβες με κίνδυνο της ζωής τους. Ο καινούργιος τους αρχηγός δείχνει να μεθά από την πιθανότητα να γίνει χίλια κομμάτια κάθε φορά που πλησιάζει μια βόμβα, όμως η ταινία έχει την εξυπνάδα να τον παρουσιάσει σαν κάτι πολύ πιο πολύπλοκο από έναν απλό τζάνκι της αδρεναλίνης. Μέσα από την καθημερινότητα στη Βάση, τις σχέσεις του με τους συναδέλφους, με ένα ντόπιο αγόρι, αλλά και από εικόνες της ζωής του πίσω στην πατρίδα, η Μπίγκελοου θα στήσει μια διαπεραστική ματιά του ανδρικού κόσμου, του πολέμου, θα μιλήσει όχι για την εισβολή στο Ιράκ αλλά για την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη και θα κάνει την πιο θεαματική και μαζί βραδυφλεγή ταινία δράσης που είδατε ποτέ. Εκρήγνυται μπροστά στα μάτια σας στην οθόνη, αλλά ο κρότος σας ακολουθεί εντός σας για καιρό. Σκηνοθεσία: Κάθριν Μπίγκελοου. Πρωταγωνιστούν: Τζέρεμι Ρένερ, Άντονι Μάκι, Μπράιαν Γκέραρτι, Ρέιφ Φάινς κ.ά. Χώρα: ΗΠΑ. Διάρκεια: 131΄

ANIMATION

5ο Animfest

Το ετήσιο Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Αθήνας πραγματοποιείται  για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά (έως 14 Μαρτίου) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ιερά Οδός 48 και Μ. Αλεξάνδρου, υπό την αιγίδα και την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κινουμένων Σχεδίων, που «στοχεύει να φέρει πιο κοντά τη νέα γενιά στα μυστικά και τη γοητεία της τέχνης των κινούμενων σχεδίων και των ποικίλων εφαρμογών τους, στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, στα πολυμέσα, το Διαδίκτυο και την εκπαίδευση». Σε εποχές, που ιδιαίτερα στο χώρο των κινουμένων σχεδίων, τα αμερικανικά μπλοκμπάστερ κυριαρχούν, το Ευρωπαϊκό Κέντρο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή έργων από τη Γηραιά Ήπειρο, όλων των τεχνικών, τεχνοτροπιών και αισθητικών τάσεων, αναδεικνύοντας την κοινή πολιτιστική παρακαταθήκη των λαών της Ευρώπης. Παράλληλα, με μια σειρά από δράσεις, όπως καλλιτεχνικά εργαστήρια, workshops, ημερίδες και ομιλίες, καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, δημιουργία βάσεων δεδομένων, συναντήσεις δημιουργών, εκθέσεις και εκδόσεις, ενισχύει τη γνώση γύρω από την τέχνη και την παραγωγή των κινουμένων σχεδίων και ενισχύει τη νεανική επαγγελματική δημιουργικότητα, εμπλουτίζοντας την δυστυχώς ακόμα περιορισμένη ελληνική συμβολή στο διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι του animation. Στο εξαιρετικά πλούσιο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν: το αφιέρωμα στον Μιχάλη Αρφαρά, οι συμμετοχές δεκαπέντε φοιτητών της ΑΣΚΤ της Αθήνας, η συμμετοχή του Πολ Ντρίσεν και του Μπάρι Περβς. Το πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Αθήνας, περιλαμβάνει μεγάλο αφιέρωμα στα γερμανικά κινούμενα σχέδια, με προβολή πολλών σύγχρονων και παλαιότερων ταινιών μιας από τις σπουδαιότερες «σχολές» της τέχνης του animation. Θα προβληθούν επίσης πολλές ταινίες μεγάλου μήκους, από τις οποίες ξεχωρίζει το υποψήφιο για Όσκαρ και πολυβραβευμένο σε φεστιβάλ αριστουργηματικό «Βαλς με τον Μπασίρ», ένα λυρικό έργο για τον πόλεμο του 1982 στον Λίβανο, ενώ ο βασικός σχεδιαστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Νταβίντ Πολόνσκι θα παρευρεθεί και θα μιλήσει για τη δουλειά του. Τέλος, από τα πιο σημαντικά και πιο ελκυστικά τμήματα του φεστιβάλ είναι και φέτος το διαγωνιστικό, που χωρίζεται σε ελληνικό και διεθνές. Στο ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν 22 έλληνες δημιουργοί, στην πλειονότητά τους νεαροί σε ηλικία, με μεγάλες ικανότητες και πλούσιο μέλλον, ενώ στο διεθνές τμήμα θα διαγωνιστούν περισσότερες από 70 ταινίες από 30 χώρες. Σεμινάρια, ομιλίες, εργαστήρια, βραβεύσεις και άλλα ενδιαφέροντα χάπενινγκ συμπληρώνουν το πρόγραμμα, που είναι πιο πλούσιο από κάθε προηγούμενη χρονιά και οι διοργανωτές ελπίζουν ότι θα προσελκύσει και φέτος φιλότεχνους που αγαπούν την τέχνη του animation, της εμψύχωσης, των κινουμένων σχεδίων.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

72 κεράκια για τον Μάνο

Κλείνει τα 72 και το γιορτάζει μέσα από τα τραγούδια του. Ο ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου έχει γενέθλια αύριο και το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε συνεργασία με το Metropolis και τις εκδόσεις Μεταίχμιο διοργανώνουν ένα πάρτι με τη συμμετοχή των: Γ. Ανδρέου, Θ. Γκόνη, Κ. Θωμαΐδη, Γ. Κοντού, Θ. Νιάρχου, Σ. Κραουνάκη, Λ. Μαχαιρίτσα, Γ. Μεράντζα, Μ. Πασχαλίδη, Μ. Στόκα, Γ. Χαρούλη κ.ά. Η βραδιά θα μεταδοθεί από το Δεύτερο Πρόγραμμα Ελληνικής Ραδιοφωνίας με τη Μαρίνα Λαχανά στο μικρόφωνο.  * Metropolis Live Stage, 12/3, 20.00

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50