search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 05:26
MENU CLOSE

Nein στη ρητορική μίσους – Αυστηρότερο πλαίσιο στη Γερμανία για τον ακροδεξιό διαδικτυακό εξτρεμισμό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2131
25-6-2020
28.06.2020 03:00
nazi-3.jpg

 

Είναι η δίκη της χρονιάς. Ο ακροδεξιός Στέφαν Ε. κατηγορείται ότι τον Ιούνιο του 2019 πυροβόλησε εν ψυχρώ και σκότωσε τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό Βάλτερ Λίμπκε, διευθυντή των διοικητικών υπηρεσιών στην πόλη Κάσελ, την ώρα που εκείνος ξεκουραζόταν στη βεράντα του. 
Σύμφωνα με την εισαγγελία, ήταν μία δολοφονία ιδιαιτέρως ειδεχθής και ο κατηγορούμενος Στέφαν Ε. υποκινήθηκε από ακροδεξιά κίνητρα. Εκτός από τη δολοφονία του Λίμπκε, ο Στέφαν Ε. καλείται να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη επιπλέον για παλαιότερη απόπειρα δολοφονίας Ιρακινού μετανάστη και για παράνομη οπλοκατοχή. 

Ο Λίμπκε είχε βρεθεί στο στόχαστρο των ακροδεξιών από το καλοκαίρι του 2015, όταν, σε δημόσια ομιλία του, προσπαθούσε να πείσει τους κατοίκους της κωμόπολης Λοφέλντεν να ετοιμάσουν προσφυγικά καταλύματα, λέγοντάς τους μάλιστα ότι «πρέπει να υπερασπιζόμαστε αξίες και όποιος δεν εκπροσωπεί αυτές τις αξίες μπορεί, αν δεν συμφωνεί, να εγκαταλείψει τη χώρα».
Φαίνεται ότι από τότε ο Στέφαν Ε., ο οποίος είχε παρακολουθήσει την ομιλία, αναζητούσε μία ευκαιρία για να «τιμωρήσει» τον Λίμπκε και τη βρήκε την 1η Ιουνίου του 2019, όταν ο 65χρονος πολιτικός καθόταν μόνος στη βεράντα του και έπεσε νεκρός από μία σφαίρα στον κρόταφο.

Εκτός νόμου 
Στα δεδομένα της συζήτησης που διεξάγεται αυτό το διάστημα στη Γερμανία πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη από το υπουργείο Εσωτερικών, τέθηκε εκτός νόμου ακόμα μία νεοναζιστική ομάδα, η οποία δραστηριοποιούνταν κυρίως μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης. 
Σύμφωνα με το υπουργείο, η ομάδα ακολουθεί τη ναζιστική ιδεολογία και χρησιμοποιεί πολλά ονόματα για προσέλκυση μελών. Τα μέλη της ορκίζονται στο όνομα του Αδόλφου Χίτλερ και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών των ναζί, ενώ χρησιμοποιούν ναζιστικά σύμβολα και λεξιλόγιο. Είναι η τρίτη φορά από την αρχή του έτους που το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας θέτει εκτός νόμου ακόμα μια δράκα νοσταλγών του Χίτλερ.

Ο νόμος κατά του μίσους
Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία έχει ήδη ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο νόμου όσον αφορά τη ρητορική μίσους και με νέο νομοσχέδιο που πέρασε από την Ομοσπονδιακή Βουλή έρχεται να κάνει το πλαίσιο ακόμα πιο αυστηρό. 
Το νομοσχέδιο, που ονομάζεται «καταπολέμηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού και των εγκλημάτων μίσους», απαιτεί τη συμμόρφωση των social media εταιρειών, όπως το Facebook και το Twitter, στην παράδοση στοιχείων χρηστών με την υποψία παράνομου περιεχομένου. Τα στοιχεία αυτά, στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η IP διεύθυνση του χρήστη, θα συγκεντρώνονται από την BKA, την ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας.
Ο εν λόγω νόμος αποτελεί ακόμα μία προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να χτυπήσει τα φαινόμενα ακροδεξιάς βίας, τα οποία έχουν αυξηθεί, ειδικά μετά τα μεγάλα κύματα μεταναστών και προσφύγων που έφτασαν στη χώρα από το 2015 κυρίως και έπειτα. Όπως δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ, «οι νόμοι προβλέπουν ότι, σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και ένα like στο Facebook μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ποινή στο μέλλον, ειδικά εάν ένας χρήστης μεγάλης εμβέλειας παρακινεί το κοινό του σε αναρτήσεις μίσους». 

Η Λάμπρεχτ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως «τα λόγια στο Διαδίκτυο θα μπορούσαν γρήγορα να γίνουν πράξεις. Όποιος υποδαυλίζει το μίσος και απειλεί, θα πρέπει να υπολογίζει (πλέον) σε αγωγές και καταδίκες. Αυτό το πακέτο νόμων αποτελεί την αποφασιστική απάντηση εναντίον των εχθρών ανθρώπων και των εχθρών της δημοκρατίας, οι οποίοι τροφοδοτούν ένα επικίνδυνο κλίμα βίας» τόνισε με έμφαση η υπουργός. 
Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κατηγόρησε τους κυβερνητικούς εταίρους (CDU / CSU – SPD) πως με αυτό το πακέτο νόμων περιορίζουν ευρύτατα την ελευθερία της έκφρασης υποστηρίζοντας πως τα «όρια του νόμου είναι θαμπά». Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι δεν πρόκειται για περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά αντίθετα για προστασία της έκφρασης στο Διαδίκτυο. 

Η μεταναστευτική κρίση του 2015, που εν τέλει έστειλε την AfD στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, αλλά και τώρα τα «απόνερα» της πανδημίας, που «λέρωσαν» ακόμα και την κραταιά γερμανική οικονομία, συνιστούν σε κάθε περίπτωση τον «καμβά» επάνω στον οποίο σκιαγραφείται, ακόμα και με μελανά χρώματα σε πολλές περιπτώσεις, το δυσεπίλυτο πρόβλημα που ταλανίζει τη γερμανική κοινωνία. 
Οι κοινωνικές ανισότητες και ο μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών στη χώρα οδηγούν στην έξαρση φαινομένων ακροδεξιάς βίας.

Καυγάς για τη Ρηνανία

Σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις και κριτική προκάλεσαν δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, ο οποίος απέδωσε την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού σε ένα σφαγείο της περιοχής, στους εργαζόμενους από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. 
Την ίδια ημέρα ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας πραγματοποιούσε επίσκεψη στη Σόφια και κάλεσε τον πρωθυπουργό του κρατιδίου να απολογηθεί για τα ανάρμοστα σχόλιά του, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να δώσει πειστικές απαντήσεις. Και μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως η ρητορική του Λάσετ – ο οποίος είναι και υποψήφιος για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) – είχε ρατσιστική χροιά, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση είχε δίκιο. 

Λίγες μέρες μετά δύο περιοχές τέθηκαν σε καραντίνα, ενώ όλος ο τοπικός πληθυσμός υποχρεώθηκε σε μαζικά τεστ κορωνοϊού. Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι κάτοικοι έσπευσαν στα σημεία που τους υποδείχθηκαν από τις αρχές είναι ότι σε λίγες μέρες αρχίζουν οι θερινές διακοπές στο κρατίδιο και πολλοί θέλουν να αναχωρήσουν για τις διακοπές τους είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50