28/09/2020 17:09:07
22.8.2012

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ - Media

Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σχετικά με το ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ που είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ, το οποίο έληξε στις 20 Αυγούστου και αποπληρώθηκε από το ελληνικό δημόσιο στο ακέραιο.

«Σύμφωνα με άλλες έγκυρες πηγές, το ομόλογο αυτό είχε αγοράσει η ΕΚΤ το καλοκαίρι του 2010 από τη δευτερογενή αγορά στο 70%, περίπου, της ονομαστικής του αξίας, και ενώ τα αντίστοιχα ομόλογα που αγόρασαν την ίδια περίοδο Ασφαλιστικά Ταμεία, ΝΠΔΔ και μικροομολογιούχοι υπέστησαν άγριο «κούρεμα» στο πλαίσιο του PSI+, τα ομόλογα της ΕΚΤ εξαιρέθηκαν αυθαίρετα από τις διαδικασίες ένταξης στο PSI+!!!» αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών ο Π.Λαφαζάνης.

«Το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε διπλά, αφού για να πληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ προσέφυγε σε δανεισμό εντόκων γραμματίων με πανύψηλα επιτόκια (πάνω από 4%), από τα οποία επωφελήθηκαν οι τράπεζες, τις οποίες δάνεισε, προκειμένου να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, με 0,75%, η ΕΚΤ!» προσθέτει.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτάει τον υπουργό Οικονομικών γιατί εξαιρέθηκε η ΕΚΤ από το «κούρεμα» των ομολόγων, δεδομένου ότι στο PSI εντάχθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα φυσικά πρόσωπα, ρωτά επίσης εάν ζήτησε η κυβέρνηση να εξοφληθεί το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ στην τιμή κτήσης και εάν θα διεκδικήσει την επιστροφή των 900 εκατ. ευρώ και τέλος ζητά να μάθει τις κυβερνητικές προθέσεις σχετικά και με τα άλλα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.