search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:18
MENU CLOSE

Οι τσαρλατάνοι των… θαυμάτων: Από το θαυματουργό δηλητήριο του γαλάζιου σκορπιού ως τον ψευτογιατρό

04.07.2020 09:44
Σοκάρουν οι καταγγελίες: Ο ψευτογιατρός ήθελε να χειρουργήσει πάσχουσα από σκλήρυνση κατά πλάκας ισχυριζόμενος ότι φταίει η μέση της - Media

 

Είναι Οκτώβριος του 2004 όταν ο τότε πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Βαγιωνάς αποκαλύπτει σε συνέντευξη Τύπου την ύπαρξη ενός κυκλώματος  που οργανώνει τη μεταφορά Ελλήνων ασθενών στην Κούβα, προκειμένου να προμηθευτούν το δηλητήριο του γαλάζιου σκορπιού το οποίο… «θεραπεύει» τον καρκίνο! Από τότε μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί πολλοί επιτήδειοι με τον τίτλο «θεραπευτές του καρκίνου» ή αλλιώς τσαρλατάνοι που εμπορεύονται την ελπίδα για ζωή στο όνομα του χρήματος, όπως ο ψευτογιατρός Νικόλαος Κοντοστάθης ο οποίος πριν από λίγες ημέρες πέρασε το κατώφλι των φυλακών μαζί με εκείνο της δικαίωσης των θυμάτων του…  

Από τις αρχές του 1950 έως και σήμερα δεκάδες κομπογιαννίτες «άνθισαν» στο «φυτώριο» της πιο αισχρής εκμετάλλευσης «ποτίζοντας» ανυποψίαστους ασθενείς και ευκολόπιστους ανθρώπους με «θεραπείες» οι οποίες δεν είχαν κανέναν άλλο αποτέλεσμα πέρα από το εξασφάλιση του πιο αισχρού πλουτισμού.  Ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) έχει στείλει στην Εισαγγελία τουλάχιστον 12 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν τα τελευταία 9 χρόνια με μερικές από αυτές να έχουν τελεσιδικήσει, άλλες να μπαίνουν στο αρχείο και κάποιες τρίτες να εκκρεμούν έως και αυτή τη στιγμή.
Εκτός από την περίπτωση του ψευτογιατρού από το Κορωπί, στην λίστα του ΙΣΑ βρίσκονται περιπτώσεις αντιποίησης ειδικότητας, όπως για παράδειγμα κάποιων προσώπων που ενώ δεν ήταν γιατροί αλλά αισθητικοί παρείχαν ιατρικές πράξεις για δερματολογικές ασθένειες ή ενός καταστήματος οπτικών το οποίο διαφήμιζε ιατρικές επεμβάσεις χωρίς να διαθέτει καν… οφθαλμίατρο. Επίσης, ο ΙΣΑ έστειλε στη Δικαιοσύνη άνθρωπο ο οποίος αρθρογραφούσε με την ιδιότητα του καρδιολόγου ενώ δεν είχε πτυχίο ιατρικής…

«Καρδιολόγος» χωρίς πτυχίο

Από τις πιο χαρακτηριστικές υποθέσεις που έχουν καταγγελθεί στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, είναι αυτή ενός «κυρίου» ο οποίος εμφανιζόταν ως καρδιολόγος χορηγώντας αδιακρίτως ιατρικές βεβαιώσεις για συμμετοχή παιδιών σε αθλητικές δραστηριότητες (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, ράγκμπι, καράτε). Αυτό σήμαινε ότι παιδιά με καρδιοπάθειες διέτρεχαν σοβαρότατο κίνδυνο ακόμη και για τη ζωή τους καθώς αθλούνταν και συμμετείχαν σε αγώνες με πλαστά πιστοποιητικά. Ο συγκεκριμένος «γιατρός» διαφήμιζε τις υποτιθέμενες συνεργασίες του με μια σειρά αθλητικών συλλόγων, όπως με τις ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ΠΑΕ Πανιώνιος και ΠΑΕ Ναυπακτιακός Αστέρας, χωρίς να διαθέτει καν πτυχίο Ιατρικής Σχολής!

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Φώτη Πατσουράκο, η πρωτοφανής αυτή υπόθεση αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος ή κατά το κοινώς λεγόμενο, υπόθεση με «μαϊμού»- γιατρό, «σέρνεται» τα τελευταία πέντε χρόνια στα γρανάζια της ελληνικής δικαιοσύνης καθώς καταγγέλθηκε για πρώτη φορά στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) τον Αύγουστο του 2014. Ήταν τότε όπου οι αρμόδιοι διαπίστωσαν ότι ο φερόμενος ως καρδιολόγος δεν ήταν εγγεγραμμένος στον Σύλλογο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γιατρός-μαϊμού σφράγιζε τις ιατρικές γνωματεύσεις που χορηγούσε στους ανυποψίαστους γονείς δηλώνοντας είτε καρδιολόγος με έδρα τον Βύρωνα είτε καρδιολόγος του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο»– στο οποίο ουδέποτε είχε εργαστεί.

Ο ΙΣΑ αναζήτησε περαιτέρω στοιχεία από την Περιφέρεια Αττικής σχετικά με το εν λόγω πρόσωπο, δεδομένου πως είναι η αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος των γιατρών, με την τελευταία να απαντά  ότι: «η με αριθμό 13060/15-12-2003 φερόμενη ως εκδοθείσα άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την Περιφέρεια Αττικής (νότιος τομέας) του ιατρού Ν.Α. δεν είναι έγκυρη». Ο ΙΣΑ προώθησε το θέμα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών τον Οκτώβριο του 2014, τον Απρίλιο του 2015 ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του «γιατρού» με την κατηγορία της τέλεσης πράξεων αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος ενώ η δικάσιμος προσδιορίστηκε στο Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για τις 16 Νοεμβρίου 2015. Έκτοτε η υπόθεση παίρνει συνεχώς αναβολές…

Γιατρός χωρίς πτυχίο

Ακόμη μια υπόθεση «σύγχρονου» μάγου της ιατρικής αφορά στην περίπτωση ενός 58χρονου τότε γιατρού ο οποίος παρότι δεν είχε πτυχίο, είχε διετελέσει για 13 χρόνια διευθυντής Γενικής Ιατρικής στο Πολυδύναµο Περιφερειακό Ιατρείο Σκύρου. Ο άνδρας αυτός ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη το 2016, υποδυόταν τον γιατρό, ενώ είχε καταφέρει να διεισδύσει στο ΕΣΥ με πλαστά πτυχία ιατρικής από την Ιταλία. Από την εργασία του είχε αποκομίσει μεγάλα χρηματικά ποσά ενώ έγινε γνωστός στο πανελλήνιο και ως ο «γιατρός με την κόκκινη Ferrari». Έχοντας παρακολουθήσει στην Ιταλία κάποια σεμινάρια πρώτων βοηθειών, κατάφερε να αναγνωρίσει στο ΔΙΚΑΤΣΑ με πλαστά έγγραφα το υποτιθέμενο πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο La Sapienza, να λάβει, με επίσης πλαστά πιστοποιητικά, άδεια εξάσκησης επαγγέλματος από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του νομού Αργολίδας και να ξεκινήσει ειδικότητα στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας.  Λίγα χρόνια αργότερα , όταν έλαβε τον τίτλο του ειδικευόμενου γενικού ιατρού διορίστηκε στο Περιφερειακό Ιατρείο Σκύρου με το κουβάρι της απάτης του να ξετυλίγεται ύστερα από καταγγελία ενός νησιώτη.

Το νερό του ποδηλάτη

Ήταν το 2014 όταν η ελληνική αστυνομία βρέθηκε μπροστά σε μια περίεργη υπόθεση «θεραπευτών καρκίνου» με το επονομαζόμενο «νερό του ποδηλάτη», το οποίο μπορούσε να θεραπεύσει ανίατες ασθένειες. Το όνομά του το πήρε από έναν απατεώνα που διατηρούσε κατάστημα με ποδήλατα και ο οποίος δρούσε με την βοήθεια κάποιων άλλων προσώπων. Η σπείρα που εξάρθρωσε η αστυνομία μετά από καταγγελία ενός θύματος, διαφήμιζε πως κατέχει ένα ειδικό φάρμακο κατασκευασμένο από Ρώσους γενετιστές το οποίο θεράπευε πολλές ασθένειες μεταξύ των οποίων και τον καρκίνο. Οι απατεώνες είχαν καταφέρει για μεγάλο χρονικό διάστημα να κρύβονται και να μην προκαλούν τις αρχές. Το «θαυματουργό νερό» από Ρώσους γενετιστές δεν ήταν τίποτε άλλο πέρα από θρυμματισμένη ασπιρίνη σε νερό (!) το οποίο όπως έλεγε ο 63χρονος αρχηγός της εγκληματικής αυτής ομάδας διαφέρει κατά περίπτωση καθώς η παρασκευή του γίνεται μετά από λήψη δείγματος DNA κάθε ασθενή… Η αστυνομία παγίδευσε τους δράστες και συνέλαβε όλα τα μέλη των εμπόρων του εν λόγω σκευάσματος.

Ο «νομπελίστας» θεραπευτής του καρκίνου

Τον Φεβρουάριο του 2006 η αστυνομία πέρασε χειροπέδες στον Ελευθέριο Μηλιόπουλο ο οποίος διαφήμιζε «θεραπεία για τον καρκίνο» Αστυνομικός προσποιούμενος τον πελάτη επισκέφθηκε τον Μηλιόπουλο στο γραφείο που διατηρούσε επί της Πατησίων και του ζήτησε συνταγή για τον καρκινοπαθή πατέρα του. Ο  “Dr.καρκίνος” όπως τον χαρακτήρισαν τα Μέσα Ενημέρωσης της εποχής, του έδωσε μια συνταγή η οποία περιείχε αντικαταθλιπτικά, βιταμίνη C και ένα σκεύασμα που δεν αναγραφόταν στο Εθνικό Συνταγολόγιο του ΕΟΦ, τονίζοντάς του ότι ο «ασθενής» θα πρέπει να τα παίρνει για ένα μήνα. Ο Μηλιόπουλος διατεινόταν ότι κατασκεύαζε τα φάρμακα μόνος του και χρέωνε 50 ευρώ για την επίσκεψη και 20 ευρώ για κάποια βιβλία που πουλούσε και τα οποία κρίνονταν «απαραίτητα» για την σωστή θεραπεία. Το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και 20 μηνών με τριετή αναστολή για απάτη κατ’ εξακολούθηση.  Για τη δράση του κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Στυλιανός Μηλιώτης, ο οποίος είπε ότι εκμεταλλευόταν τον ψυχικό και σωματικό πόνο των ασθενών ενώ είχε αποσπάσει χρηματικά ποσά από εκατοντάδες απελπισμένους. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Μηλιόπουλου ο οποίος κατά την προσαγωγή του ανέφερε ότι… διεκδικεί το Νόμπελ και πως η περιπέτειά του ήταν αποτέλεσμα σαμποτάζ φαρμακοβιομηχανιών!

Η φραπελιά

Το 2007 ήταν η εποχή της «φραπελιάς» ή αλλιώς του «μαγικού φίλτρου» κατά του καρκίνου που πρωταγωνιστούσε στα τηλεοπτικά παράθυρα και στους τίτλους εφημερίδων με την τιμή των φύλλων της ελιάς να αγγίζει τα 40 ευρώ το κιλό. Ο τότε υπουργός υγείας Δημήτρης Αβραμοπουλος έκανε παρέμβαση μπροστά στον κίνδυνο της παραπληροφόρησης, ενώ ο τότε υφυπουργός Υγείας κ. Γιαννόπουλος ζήτησε με επιστολή του από το ΕΣΡ να προβεί σε διαφύλαξη της εγκυρότητας της πληροφόρησης. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτης Πούλιος, έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διαπιστωθεί αν με τη συνεχή προβολή του θέματος υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Ο Κρητικός που θεράπευσε τον καρκίνο με … καβουροζούμι

Το 1987 ο αγρότης Πέτρος Χρουστουλάκης από το χωριό Πανασσός υποστηρίζει ότι βρήκε το φάρμακο για τον καρκίνο και πως γιατρεύει καρκινοπαθείς με το ζωμό καβουριών, το οποίο βράζει με άλλα βότανα, χόρτα, καρότα και φύλλα ελιάς, φτιάχνοντας ένα δικό του, αυτοσχέδιο «κοκτέιλ». Για να πείσει τον κόσμο διέδωσε παντού ότι ο ίδιος γιάτρεψε τη σύζυγό του από τον κακιά αρρώστια που την είχε προσβάλει στον μαστό και στα οστά. Μέσα σε λίγες ημέρες κατέφθαναν στην Κρήτη καραβιές απελπισμένων, ενώ και οι πτήσεις της Ολυμπιακής ήταν υπερπλήρεις από καρκινοπαθείς και συγγενείς τους που ταξίδευαν προκειμένου να προμηθευτούν το μαγικό καβουροζούμι. Ο Ιατρικός Σύλλογος του Ηρακλείου κινήθηκε νομικά εναντίον του Χουστουλάκη ο οποίος μετά από κάποιους μήνες συνελήφθη για απάτη.

Νέος κύκλος καταγγελιών για τον ψευτογιατρό Νικόλαο Κοντοστάθη

Στο μεταξύ οι καταγγελίες για το ψευτογιατρό ο οποίος ξεγέλασε δεκάδες απελπισμένους ανθρώπους και σύμφωνα με το κατηγορητήριο οδήγησε στον θάνατο δύο ανήλικα παιδιά, αυξάνονται και πληθύνονται ημέρα με την ημέρα. 

Μία από τις απάτες του που έγινε πρόσφατα γνωστή αφορά στο πρόσωπο 35χρονης καρκινοπαθούς και μητέρας δύο παιδιών η οποία έφυγε από τη ζωή όταν ο Κοντοστάθης την έπεισε να σταματήσει τις χημειοθεραπείες και να ακολουθήσει τη δική του αυστηρή διατροφή. Κατά τη διάρκεια δε της «θεραπείας» ο ψευτογιατρός έκανε στην άτυχη γυναίκα και έξι ενέσεις που όπως της είχε είπε είχαν έλθει κατευθείαν από το …Βατικανό. Στη συγκεκριμένη υπόθεση συγγενείς της 35χρονης αποκάλυψαν στον δικηγόρο κ. Στέλιο Σούρλα που χειρίζεται και υποθέσεις άλλων θυμάτων του ψευτογιατρού, πως ο Νικόλαος Κοντοστάθης τους έταζε ένα ειδικό νερό, το οποίο θα έφερνε από την Αμερική. Στους απελπισμένους συγγενείς της 35χρονης είχε πει ότι θα έφερνε 2 μπουκάλες των 20 λίτρων η κάθε μια και οι οποίες θα περιείχε νερό με πλατίνα και χρυσό. Τα ευγενή αυτά μέταλλα ύστερα από την πόση θα πέτρωναν τα καρκινικά κύτταρα και η ασθένεια δεν θα έκανε μεταστάσεις ενώ το κακό θα καταπολεμούνταν ταυτοχρόνως με τη «θεραπεία» του Κοντοστάθη. Για τις δυο μπουκάλες με το «θαυματουργό» νερό οι συγγενείς της 35χρονης θα έδιναν 4500 δολάρια…

Σύμφωνα με την αστυνομία, από τις τελευταίες 52 καταγγελίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα οι Αρχές έχουν πάρει καταθέσεις για τις 12 ενώ μέσα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσουν κι άλλα θύματα του ψευτογιατρού.

Μια από αυτές, σύμφωνα με τον δικηγόρο Αλέξη Κούγια, αφορά σε έναν 47χρονο ο οποίος το 2014 τραυματίστηκε σοβαρά κάνοντας αλεξίπτωτο πλαγιάς. Παρότι οι γιατροί του έλεγαν ότι το πρόβλημά του είναι πολύ σοβαρό, όταν τον προσέγγισε ο Νικόλαος Κοντοστάθης του υποσχέθηκε πως θα τον κάνει καλά. Το θύμα κατέβαλε στον Κοντοστάθη συνολικά 98.000 ευρώ για να τον εγχειρίσει ενώ στο πολύωρο χειρουργείο… του αφαιρέθηκε ένα πλευρό. Αν και αρχικά μετά το ατύχημα ο 47χρονος είχε αναπηρία σε ποσοστό 82% μετά το χειρουργείο του Κοντοστάθη το ποσοστό αναπηρίας ανέβηκε στο 93%. Η ζωή του ανθρώπου έχει πλέον καταστραφεί ολοκληρωτικά και ο κ. Κούγιας θα ζητήσει τη συμπλήρωση του κατηγορητηρίου με το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Σύμφωνα με το θύμα η εγχείριση, παρουσία του Κοντοστάθη, πραγματοποιήθηκε σε κλινική της Αθήνας, ωστόσο οι υπεύθυνοι της εν λόγω κλινικής διαψεύδουν κατηγορηματικά κάτι τέτοιο υποστηρίζοντας: «Ουδέποτε ο κατηγορούμενος ψευτογιατρός μετείχε στην επικαλούμενη χειρουργική επέμβαση ή σε οποιαδήποτε άλλη ιατρική πράξη στην κλινική μας. Η χειρουργική επέμβαση στο συγκεκριμένο ασθενή διενεργήθηκε από τους εγνωσμένης αξίας τρείς ιατρούς της κλινικής και μόνο». Ένα ακόμη θύμα του ψευτογιατρού που εκπροσωπείται από τον ποινικολόγο Αλέξη Κούγια κατήγγειλε ότι ο κατηγορούμενος σύστησε στον καρκινοπαθή πατέρα του μία θεραπεία η οποία τον οδήγησε στο θάνατο.   

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:18