search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:57
MENU CLOSE

Κλαρίνα, γάμοι και λιτανείες

10.08.2020 09:54
Κλαρίνα, γάμοι και λιτανείες  - Media

 

Στο Βερολίνο -και μάλιστα τη στιγμή που αυξάνονταν ξανά τα κρούσματα Covid-19 στη Γερμανία-, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στα περιοριστικά μέτρα. Κι αυτό δεν συνέβη μόνο στο Βερολίνο αλλά και σε άλλες γερμανικές πόλεις. Στο Βέλγιο, πριν λίγες μόλις μέρες, λουόμενοι επιτέθηκαν με σφοδρότητα στις αστυνομικές δυνάμεις επειδή εμφανίστηκαν στις πλαζ και ζήτησαν να τηρούνται τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας…

Στην Αμερική, και ενώ πεθαίνουν σαν κοτόπουλα ο ένας μετά τον άλλον, γίνονται σφοδρές συγκρούσεις σε μεγάλες πολιτείες μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας για να μην εφαρμόζονται τα μέτρα -τα ελάχιστα που έχουν ληφθεί…- για τον Covid-19. Δίπλα σε όλες αυτές τις αντιδράσεις, υπάρχει και ένα σοβαρό ποσοστό σε παγκόσμια κλίμακα, ηλιθίων που αναμασούν και αναμεταδίδουν απίθανες θεωρίες συνομωσίας.

Εναντίον των μέτρων, βεβαίως, τάσσονται και διάφορες επαγγελματικές ομάδες που θεωρούν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους. Για να το περιορίσουμε στα εσωτερικά μας, εδώ τσακωνόμαστε για το αν θα αντέξει ο Έλληνας ένα καλοκαίρι δίχως κλαρίνα και λοιπές πολιτιστικές εκδηλώσεις! Δηλαδή, μη και δε γίνουν οι γνωστές αρπαχτές των αυτοαποκαλούμενων έντεχνων, λαϊκών και μη λαϊκών σχημάτων που αναβαθμίζουν τον …πολιτισμό και τις τσέπες των δημιουργών. Ας σοβαρευτούμε κάποια στιγμή.

Φυσικά, κατανοούμε τον πόνο του ξενοδόχου και όσων εργάζονται στον τουριστικό κλάδο, καταλαβαίνουμε την ανάγκη των ανθρώπων να ξεκουραστούν και να ξεδώσουν, αλλά λέμε όχι στα πάρτι της Μυκόνου, στους κανιβαλισμούς στα μπιτσόμπαρα και στην ασυδοσία που βάζει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Εκεί, δεν καταλαβαίνουμε κανέναν. Ούτε τους γάμους που θα καταλήξουν σε κηδείες.

Επίσης κατανοούμε το θρησκευτικό φρόνημα του λαού, την πάνδημη ανάγκη για προσευχή και όλες τις συνακόλουθες πολιτισμικές μας εξαρτήσεις από λιτανείες, δοξολογίες, γιορτές και πανηγύρια. Η χάρη του Θεού είναι μεγάλη, όπως αμέριστη είναι και η κατανόησή του αν απόσχουμε ευλαβικά μια φορά από τις θρησκευτικές μας συνευρέσεις. Ο Θεός χαίρεται με την χαρά μας, κυρίως δε, όταν τιμούμε το πολύτιμο αγαθό της ζωής κρατώντας τις αποστάσεις. Δεν μας ζητά κοντά του πριν την ώρα μας.

Εν κατακλείδι, όσα μας είχαν προειδοποιήσει οι επιστήμονες ότι μπορεί να συμβούν αν δεν προσέξουμε, αν δεν αναλάβουμε τις ατομικές μας ευθύνες, συμβαίνουν και μάλιστα μας βρίσκουν εντελώς ανοχύρωτους. Το φθινόπωρο -δυστυχώς- αναμένεται ιδιαίτερα μελαγχολικό.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:57