search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:34
MENU CLOSE

Υπερασπίζεται την απόφαση της ΕΚΤ η Μέρκελ

08.09.2012 06:26
Υπερασπίζεται την απόφαση της ΕΚΤ η Μέρκελ   - Media

Η καγκελάριος υπερασπίστηκε από τη Βιέννη την απόφαση της ΕΚΤ, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η αγορά ομολόγων συνδέεται με αυστηρούς όρους προς τις χώρες που θα κάνουν χρήση των υπηρεσιών της ΕΚΤ.

 Η καγκελάριος υπερασπίστηκε από τη Βιέννη την απόφαση της ΕΚΤ, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η αγορά ομολόγων συνδέεται με αυστηρούς όρους προς τις χώρες που θα κάνουν χρήση των υπηρεσιών της ΕΚΤ.

«Η ΕΚΤ είναι ένας ισχυρός και ανεξάρτητος θεσμός», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «κατέστησε σαφές πως είναι απολύτως προσηλωμένη στη νομισματική σταθερότητα, αλλά παράλληλα έκανε επίσης σαφές ότι το μέλλον του ευρώ καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από το πολιτικό πράττειν». H Άγκελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι οι προϋποθέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο. «Ευθύνη και έλεγχος πηγαίνουν χέρι -χέρι. Αυτόν τον δρόμο ακολουθούσαμε πάντα», τόνισε η καγκελάριος. Aναφερόμενη στην Ελλάδα, η Άγκελα Μέρκελ, παρέπεμψε στην έκθεση της τρόικα για την υλοποίηση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων προσθέτοντας ότι όσο γρηγορότερα η Αθήνα υλοποιήσει το πρόγραμμά της, τόσο το καλύτερο.

«Πολιτικά θετική» χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΚΤ ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που αποφάσισε το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συμβάλουν στο να καταστούν ασφαλέστερα τα κρατικά ομόλογα στα μάτια των επενδυτών. Οι υπερχρεωμένες χώρες χρειάζονται περιθώρια κινήσεων, τόνισε ο κ. Φάιμαν.
Οι δηλώσεις της καγκελαρίου από τη Βιέννη ερμηνεύονται ως απάντηση στις έντονες επικρίσεις που διατυπώνονται στη Γερμανία, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά κυρίως από στελέχη των κυβερνητικών κομμάτων. 

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητούν οι «ευρωσκεπτικιστές» 

Μάλιστα πολλοί ευρωσκεπτικιστές της συμπολίτευσης απαιτούν προσφυγή της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενάντια στην χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ για την απεριόριστη αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών. «Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας που προβλέπουν ρητά την απαγόρευση της χρηματοδότησης κρατών με τα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής», τόνισε ο χριστιανοκοινωνιστής βουλευτής Πέτερ Γκαουβάιλερ. «Η ΕΚΤ παραβίασε το ευρωπαϊκό δίκαιο» και έγινε μια Bad Βank» υποστηρίζει ο φιλελεύθερος βουλευτής Φρανκ Σέφλερ, ενώ και ο χριστιανοδημοκράτης Κλάους Πέτερ Βίλις απαιτεί προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και προτείνει η Γερμανία να διεκδικήσει δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις της ΕΚΤ.
Αντίθετα το στέλεχος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν προβαίνει στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πληθωρισμού από την απόφαση της ΕΚΤ και υπενθυμίζει ότι η απόφαση της «ευρωτράπεζας» να αγοράσει κρατικά ομόλογα διασφαλίζεται από αυστηρούς όρους για τις χώρες που θα ζητήσουν βοήθεια.

Πηγή:Deutsche Welle

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50