search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:22
MENU CLOSE

Μπλοφάρει o Τζόνσον για το Brexit; – Επικίνδυνα παιχνίδια με την Ε.Ε. εν μέσω οικονομικού και κοινωνικού τυφώνα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2142
10-9-2020
13.09.2020 03:00
boris.jpg

 

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες, πανδημίες, πόλεμοι, καταστροφές, αλλά το Brexit παραμένει εδώ, «άλυτο, δυνατό». Η Βρετανία συνεχίζει να πλανάται στα νερά του άτσαλου λαϊκισμού με καπετάνιο τον γκαφατζή πρωθυπουργό με τα ανακατεμένα μαλλιά.
Τα κρούσματα Covid-19 καλπάζουν, η οικονομία βυθίζεται και η ανεργία φαντάζει τυφώνας που έρχεται, ενώ το δημόσιο σύστημα Υγείας, το NHS, μοιάζει απόλυτα ξεπουπουλιασμένο στα χέρια της κυβέρνησης των Συντηρητικών. Μέσα σε αυτή την αναστάτωση ο Μπόρις Τζόνσον σκέφτηκε «να τινάξει την μπάνκα» μέσω του Brexit μετακινούμενος από τα συμφωνηθέντα με την Ε.Ε.

Στα βήματα Τραμπ
Σε μία κίνηση πέρα από κάθε λογική για το βρετανικό κατεστημένο και τη βρετανική παράδοση, ο Τζόνσον φαίνεται να λειτουργεί ως μέγας αναθεωρητής.
Για την ακρίβεια φέρεται διατεθειμένος να εκβιάσει άλλη μία φορά την Ε.Ε. – οι φήμες λένε ότι θα ήθελε, αν μπορούσε, να μην ξαναδεί τον Μισέλ Μπαρνιέ – λέγοντας ότι, αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, μέσω νομοθετήματος που θα φέρει και θα ψηφίσει στη βρετανική Βουλή θα μετατρέψει σε κουρελόχαρτο τη συμφωνία αποχώρησης.
Σε αυτό το ενδεχόμενο η Ε.Ε. απειλεί με απόρριψη κάθε ενδεχομένου εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό σημαίνει πόλεμο (ξανά)
Χωρίς καμία συστολή ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Μπράντον Λιούις παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι το Λονδίνο σχεδιάζει όντως να «παραβιάσει το διεθνές δίκαιο με έναν πολύ συγκεκριμένο και περιορισμένο τρόπο»!
«Δίνουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να άρουμε την ισχύ του νόμου της Ε.Ε. (…) όπως προβλέπει το άρθρο 4 (της συμφωνίας αποχώρησης), σε μια συγκεκριμένη και με σαφήνεια ορισμένη περίπτωση» πρόσθεσε ο ίδιος απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο προκαλώντας έκπληξη σε όλους σχεδόν τους παρευρισκόμενους. Ακόμη και στο πρόσωπο του ερωτώντος βουλευτή των Συντηρητικών Μπομπ Νιλ, ο οποίος έμοιαζε να μην πιστεύει στα αυτιά του ακούγοντας τη σχετική απάντηση του αρμόδιου υπουργού.
Η εξέλιξη αυτή είχε και απώλειες με ουσία και μήνυμα: οδήγησε στην παραίτηση του επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της βρετανικής κυβέρνησης Τζόναθαν Τζόουνς ως ελάχιστο δείγμα αξιοπρέπειας και ένδειξη διαμαρτυρίας για την προαναγγελία της παραβίασης της συμφωνίας που έχει υπογραφεί με την Ε.Ε.
 
Β. Ιρλανδία, το κέντρο της έντασης
Το μέγα διακύβευμα είναι στο πρωτόκολλο για το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά και στο θέμα της κρατικής βοήθειας προς επιχειρήσεις. 
Η Βρετανίδα τέως πρωθυπουργός, η τελευταία θεσμική πρωθυπουργός των Συντηρητικών Τερέζα Μέι, αντέδρασε σε έντονο ύφος. 
«Με αυτό ως δεδομένο, πώς θα είναι σε θέση η κυβέρνηση να διαβεβαιώσει τους μελλοντικούς διεθνείς εταίρους της ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι αξιόπιστο και θα δεσμεύεται από τις νομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες τις οποίες υπογράφει;» αναρωτήθηκε. 
Ανάλογο ήταν και το επιχείρημα των Εργατικών, ο εκπρόσωπος των οποίων ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη στάση «υπονομεύει πολύ σοβαρά τη θέση της χώρας στη διεθνή σκηνή».

Ευτυχώς το μάθαμε νωρίς!
Το κόλπο του Μπόρις Τζόνσον έκαναν γνωστό τη Δευτέρα με δημοσίευμά τους οι «Financial Times», που αποκάλυψαν τα σχέδια των Βρετανών.
Στην ουσία υπονοούν ότι η κινούμενη άμμος πάνω στην οποία κινείται η βρετανική κυβέρνηση – με το εξωτερικό χρέος να έχει φτάσει κοντά στο 150% του ΑΕΠ για πρώτη φορά στην ιστορία της – ενισχύουν το ενδεχόμενο για ένα «άτακτο Brexit», δηλαδή την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.
Το «άτακτο Brexit» είναι το αγαπημένο σενάριο του Τζόνσον καθώς ξέρει να διαχειρίζεται την καταστροφή πιο επιτυχημένα από την κανονικότητα.

Τρέμει η γερμανική προεδρία
«Ένα άτακτο Brexit δεν θα είναι καλό για την Ευρώπη, θα είναι όμως μια πραγματική καταστροφή για τη Βρετανία και τους πολίτες της» προειδοποίησε μιλώντας στο Reuters ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς την απέναντι πλευρά ότι η Ε.Ε. θα είναι αμείλικτη στην περίπτωση που η κυβέρνηση Τζόνσον δεν αλλάξει στάση και παραβιάσει τη συμφωνία.

Μέχρι πού θα φτάσει;
Οι αναλυτές αναρωτιούνται τι πραγματικά θέλει ο Βρετανός πρωθυπουργός. Τζογάρει ή σοβαρολογεί; Το πρώτο πιθανό, το δεύτερο ανέφικτο. Είναι στη φύση του και στο ιδεολογικό του υπόβαθρο και συνεπές με την πολιτική του πορεία.
Άρα ο Βρετανός πρωθυπουργός μπλοφάρει και εκβιάζει τους Ευρωπαίους για δύο λόγους: για να κερδίσει «στο και πέντε» περισσότερα (απίθανο) και συγχρόνως, σε μια χρονική συγκυρία που καταρρέει το πολιτικό του σύμπαν, να ενισχύσει το εσωτερικό μέτωπο παίζοντάς το σκληρός. 
Θα ξαναθυμηθεί, για παράδειγμα, τα δικαιώματα για τους αλιείς στη Μάγχη ή, ακόμη περισσότερο, τη σχεδόν ελεύθερη πρόσβαση των επιχειρήσεων της χώρας του και του City στην ενιαία αγορά; Ή μήπως, κυρίως, θέλει να αποφύγει να περάσει από το ταμείο στις Βρυξέλλες; 
Ακόμα και αν καταστραφεί ο κόσμος, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Η Βρετανία θα πληρώσει ό,τι έχει συμφωνηθεί, δηλαδή ένα ποσό κοντά στα 45 δισ. ευρώ.
Το τέλος του χρόνου είναι κρίσιμο. Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός, αλλά κυρίως η αδυναμία του να αντιστρέψει με κάποιο μαγικό τρόπο την εικόνα του πρωθυπουργού που υποσχέθηκε πολλά και τελικά, αφού παρέλαβε «αυτοκρατορία», θα παραδώσει μια χώρα με τρωθέν γόητρο.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:22