27/10/2020 05:38:07
13.9.2020 / ΕΥΑ ΜΠΟΥΡΓAΝΗ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2142 στις 10-9-2020

Ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τζια 2020-2021: «Κείων Τόποι - Όταν οι τσαμπούνες της Τζιας… συναντούν τον Διόνυσο»

Ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τζια 2020-2021: «Κείων Τόποι - Όταν οι τσαμπούνες της Τζιας… συναντούν τον Διόνυσο» - Media

 

Τέσσερις γενιές τσαμπουνιέρηδες της Τζιας δίνουν το δυναμικό «παρών», συμβάλλοντας στο μουσικό - θεατρικό δρώμενο «Όταν οι τσαμπούνες της Τζιας… συναντούν τον Διόνυσο», το οποίο θα λάβει χώρα την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στις 19.30, στην Ιουλίδα χώρα της Τζιας και συγκεκριμένα, στη Βρύση του Βενιαμίν, το παλιό χοροστάσι που οι ντόπιοι τιμούσαν με παζάρια και πανηγύρια.

Ερασιτέχνες τσαμπουνιέρηδες του νησιού, σε συνεργασία με επαγγελματίες μουσικούς και ηθοποιούς, θα συναντήσουν κείμενα που αναφέρονται στον θεό Διόνυσο υπό τη σκηνοθετική ματιά της Νικαίτης Κοντούρη, η οποία αναφέρει:

«Επισκεπτόμενη το πανέμορφο αυτό νησί στα μέσα Ιουλίου άκουγα τον τόσο χαρακτηριστικό ήχο της τσαμπούνας να “βγαίνει” με έναν μαγικό τρόπο από τις πέτρες, τα βράχια, το τραχύ τοπίο, την αγριεμένη θάλασσα και σκεφτόμουν πως θα μπορούσε να έχει γεννηθεί κι εδώ, σε αυτόν τον πανέμορφο, σκληροτράχηλο τόπο ο Διόνυσος. Ας επιχειρήσουμε, με αρωγούς τους υπέροχους καλλιτέχνες, φορείς του τόπου και επισκέπτες, να τον “συναντήσουμε” και να τον “γευτούμε” στη Βρύση του Βενιαμίν».

Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση από ένα τρίπτυχο δράσεων που θα αναπτυχθεί μέσα στο 2020-2021, με γενικό τίτλο «Κείων Τόποι» με σκοπό να αναδειχθούν οι πολλαπλές πτυχές της ντόπιας ταυτότητας του νησιού, εστιάζοντας στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Κέας. Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πολιτισμική σημασία των αγροτικών κατασκευών της νησιωτικής υπαίθρου, όπως είναι τα δημόσια πλυσταριά, καθώς και τη συμβολή των γυναικών στην αγροτική ζωή και την έμφυλη διάσταση του αγροτικού και ημι-αστικού νησιωτικού πολιτισμού της καθημερινότητας.

Την εκδήλωση ανοίγει ο ιστορικός Κωστής Καζαμιάκης, κάνοντας μια εισαγωγή στην ιστορία του Διόνυσου. Κατόπιν, τρεις ηθοποιοί, και συγκεκριμένα ο Γιώργος Παπαγεωργίου, η Θάλεια Γρίβα και η Δανάη Μιχαλάκη, όπως και οι επαγγελματίες μουσικοί Μιχάλης Κλαπάκης και Νίκος Παραουλάκης, με προεξάρχοντες τους τσαμπουνιέρηδες της Τζιας, θα συνθέσουν το δρώμενο το οποίο θα είναι αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο, ενώ τα κείμενα – Βάκχες, Ορφικοί και Ομηρικοί Ύμνοι, Επιγράμματα του Ανακρέοντα, Επικλήσεις «Εις Διόνυσον» – με τη συνοδεία τσαμπούνας, φλογέρας, νέϊ, γκάϊντα και κρουστών θα μας ταξιδέψουν στα βάθη του μύθου και της ιστορίας.

Η καλλιτεχνική αυτή πρόταση είναι της Ίλιας Παπασπύρου, ενώ η εκτέλεση παραγωγής της Art Files Production. Διοργανωτής ο Σύλλογος Γυναικών Κέας «Η Μελίτη» και συνδιοργανωτής ο Δήμος Κέας. Οι εκδηλώσεις «Κείων Τόποι» τελούν υπό την αιγίδα και την οικονομική στήριξη των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό στην πρώτη αυτή δράση, τονίζοντας ότι θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας που επιβάλλει η πανδημία της Covid-19.

INFO

Βρύση του Βενιαμίν, Ιουλίδα χώρα της Τζιας

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.