search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:24
MENU CLOSE

Ναρκωτικές ουσίες στο ζωικό βασίλειο: Εννιά ζώα που τους αρέσει να μεθούν

14.09.2020 12:44
Ναρκωτικές ουσίες στο ζωικό βασίλειο: Εννιά ζώα που τους αρέσει να μεθούν - Media

 

Από την αρχαιότητα ως και σήμερα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν διάφορες ουσίες για να αλλάξουν τη σωματική και συναισθηματική τους κατάσταση. Νικοτίνη, καφεΐνη, αλκοόλ, energy drinks, ηρεμιστικά συνταγογραφούμενα χάπια, παράνομες ουσίες, ο κατάλογος είναι μακρύς και η συνήθεια αυτή συνυφασμένη με την ιστορία του είδους μας. Είναι όμως η κατανάλωση ουσιών αποκλειστικά ανθρώπινη συμπεριφορά;

Η απάντηση είναι πως όχι, καθώς έχει παρατηρηθεί πως αρκετά ζώα συνηθίζουν να καταναλώνουν μέρη φυτών ή και εντόμων που θα τους προκαλέσουν μέθη. Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτή η πρακτική στους ανθρώπους να είναι ένα εξελικτικό κατάλοιπο, που μας κληρονομήθηκε από τα πιθηκοειδή.

Ας δούμε τα εννιά ζώα που έχει παρατηρηθεί πως συνηθίζουν να καταναλώνουν μεθυστικές ουσίες:

Ελέφαντες

Αυτά τα πανέξυπνα και ιδιαίτερα κοινωνικά ζώα έχουν μια επικίνδυνη τάση προς τον αλκοολισμό. Με την εξαιρετική τους μνήμη και τη λογική τους ικανότητα, έχουν μάθει να αναγνωρίζουν το αλκοόλ και τι επίδραση μπορεί να έχει στο σώμα τους. Συχνά, η μέθη μπορεί να συμβεί από υπερώριμα φρούτα, που περιέχουν αιθανόλη. Διάφορες περιπτώσεις μεθυσμένων ελεφάντων έχουν δει το φως της δημοσιότητας: το 2002, μια ομάδα μεθυσμένων ελεφάντων εισέβαλαν αφηνιασμένοι σε ένα χωριό της Ινδίας, σκοτώνοντας έξι άτομα, ενώ τον Οκτώβρη του 2007, έξι ελέφαντες ήπιαν το απόθεμα μπύρας ενός άλλου ινδικού χωριού και βρήκαν τραγικό θάνατο όταν ξήλωσαν ένα στύλο ρεύματος. Οι εικόνες πάντως, των ελεφάντων που μέθυσαν και αποκοιμήθηκαν σε έναν αμπελώνα της Γιουνάν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, θεωρούνται ψεύτικες.

Άλογα

Τα άλογα τρέφουν ιδιαίτερη προτίμηση για ένα είδος ζιζανίου, το “locoweed”, που ανήκει στα είδη Astragalus και Oxytropis , και είναι ακίνδυνο για τους ανθρώπους αλλά εξαιρετικά τοξικό για τα ζώα. Πρόκειται για ένα κατακτητικό είδος, που σε πολλές περιοχές είναι το μόνο διαθέσιμο προς βόσκηση τους χειμερινούς μήνες. Τα άλογα το τρώνε αρχικά για το θρεπτικό του περιεχόμενο, όμως συνεχίζουν να το καταναλώνουν για τις μεθυστικές του ιδιότητες. Το φυτό αυτό προκαλεί εθισμό και τα άλογα παραμένουν μακροχρόνιοι χρήστες, αυξάνοντας μάλιστα την προσλαμβανόμενη ποσότητα, και ενδέχεται μακροπρόθεσμα να παρουσιάζουν κατάθλιψη, απώλεια βάρους και συμπεριφορική αστάθεια. Οι εκτροφείς αλόγων δυσκολεύονται να ελέγξουν την κακή συνήθεια των ζώων τους, καθώς το ζιζάνιο αυτό είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί.

Μεγαλοκέρατο πρόβατο

Αυτή η άγρια ράτσα προβάτων ζει στα βραχώδη όρη του Καναδά, όπου αναπτύσσεται μια σπάνια και δηλητηριώδης λειχήνα. Τα πρόβατα ρισκάρουν τη ζωή τους σκαρφαλώνοντας στα απότομα βράχια, έχοντας απομακρυνθεί από το κοπάδι τους, προκειμένου να τρίψουν τα δόντια τους στη συγκεκριμένη λειχήνα, συχνά καταστρέφοντας τα οστά των δοντιών από τη μανία τους, ώστε να βρεθούν σε κατάσταση έκστασης.

Τάρανδος

Το δηλητηριώδες μανιτάρι Amanita Μuscaria έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες θρησκευτικές τελετές των λαών της Αμερικής, λόγω της παραισθησιογόνας δράσης του. Οι τάρανδοι επίσης, συνηθίζουν να τρώνε το συγκεκριμένο μανιτάρι με ευχαρίστηση. Αν και το πεπτικό τους σύστημα μπορεί να αποβάλει αποτελεσματικά τις τοξικές ουσίες του μανιταριού, φαίνεται πως αυτό έχει κάποιες ναρκωτικές επιδράσεις στα ζώα και εικάζεται πως οι άνθρωποι άρχισαν να το καταναλώνουν επειδή παρατήρησαν την επίδραση του στους ταράνδους. Επίσης, ίσως ο χριστουγεννιάτικος μύθος των ιπτάμενων ταράνδων να οφείλεται σε αυτό το γεγονός.

Δελφίνια

Πρόσφατα παρατηρήθηκε πως τα δελφίνια έχουν τη δική τους κακή συνήθεια: μεθούν χρησιμοποιώντας το ψάρι τετραοδοντίδα, το γνωστό “pufferfish” που φουσκώνει όταν βρίσκεται σε άμυνα. Ερχόμενα σε επαφή με τις τοξικές ουσίες που βρίσκονται στην επιφάνεια τους ψαριού, καθώς παίζουν με αυτό πασάροντάς το στα άλλα δελφίνια, επιτυγχάνουν μια κατάσταση ψυχικής ηρεμίας. Μετά το παιχνίδι τους, επιπλέουν για ώρα κοντά στην επιφάνεια του νερού, χαζεύοντας την αντανάκλαση τους.

Μέλισσες

Εκτός από τους ανθρώπους και τους ελέφαντες, προτίμηση στο αλκοόλ δείχνουν και οι μέλισσες. Για την ακρίβεια, συχνά έλκονται από χυμούς ανθέων που έχουν υποστεί ζύμωση και φαίνεται να τα προτιμούν από τα άνθη με καθαρό νέκταρ, ή βρίσκονται συχνά μέσα σε άδεια μπουκάλια αλκοολούχων ποτών, με αποτέλεσμα να μεθούν και να παρουσιάζουν μειωμένες πτήσεις, απροθυμία για κοινωνική συμπεριφορά, μέχρι και τάσεις βίας. Η αυστηρή δομή της κοινωνίας των μελισσών φροντίζει να απομακρύνει τα μεθυσμένα μέλη της και αυτό αποθαρρύνει τις μέλισσες από το να εθιστούν στο αλκοόλ.

Γάτες

Όσοι έχουν γάτες για κατοικίδιο, γνωρίζουν πως στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά προϊόντα φυτικής προελεύσεως, που έχουν κατευναστική δράση στα ακούραστα αιλουροειδή. Το γνωστότερο φυτό που έχει επίδραση στη συμπεριφορά της γάτας είναι το catnip (Nepeta Cataria), το οποίο οι γάτες μασουλάνε ή τρίβονται με μεγάλη ευχαρίστηση. Άλλα φυτά όπως η βαλεριάνα, το χαμομήλι και ένα είδος ακτινιδίου, το matatabi, έχουν παρόμοια ηρεμιστική, αγχολυτική, συχνά και αφροδισιακή επίδραση στις οικόσιτες γάτες, που ελλείψει ερεθισμάτων που θα είχαν αν ζούσαν στη φύση, απολαμβάνουν ένα ασφαλές και σύντομο μεθύσι.

Ιαγουάρος

Το συγγενές είδος της γάτας προτιμά κάτι πιο εξωτικό για τη διασκέδασή του. Πρόκειται για τη ρίζα του φυτού Banisteriopsis caapi, που φύεται στη ζούγκλα της Νοτίου Αμερικής και επίσης έχει χρησιμοποιηθεί σε θρησκευτικές τελετές των ιθαγενών. Η ρίζα αυτή περιέχει ουσίες που χρησιμοποιούνται στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, στους ιαγουάρους όμως έχουν διαφορετική επίδραση, καθώς τους προκαλεί όξυνση των αισθήσεων και παραισθήσεις. Αν και ο λόγος που οι ιαγουάροι καταναλώνουν τη ρίζα δεν είναι ξεκάθαρος, οι επιστήμονες πιθανολογούν πως βελτιώνει τις κυνηγετικές τους ικανότητες.

Πίθηκοι

Οι πίθηκοι καπουτσίνοι της Νοτίου Αμερικής έχουν αναπτύξει την περίεργη συνήθεια να χρησιμοποιούν κάποια έντομα για να μεθύσουν. Τα διπλόποδα είναι είδη αρθρόποδων, που εκκρίνουν δηλητηριώδεις ουσίες όταν απειλούνται και οι πίθηκοι, τρίβοντας το σώμα τους με αυτά, επιτυγχάνουν δύο πράγματα: να απαλλαχθούν από τα παράσιτα και να μεθύσουν. Συχνά, μαζεύονται σε ομάδες για να μοιραστούν αυτή τη διαδικασία, θυμίζοντας τους ανθρώπους, που χρησιμοποιούν το αλκοόλ περισσότερο σε κοινωνικές συγκεντρώσεις παρά μόνοι τους. Παρόμοια συμπεριφορά εμφανίζουν και οι λεμούριοι της Μαδαγασκάρης. Οι μανδρίλοι πάλι, συνηθίζουν να τρώνε τη ρίζα του φυτού ιμπόγκα, πριν επιδοθούν σε ένα θεαματικό χορό επίδειξης της κυριαρχίας τους.

Το να συμπεράνουμε πως τα ζώα αυτά καταναλώνουν τοξικές ουσίες για τη διασκέδασή τους και μόνο θα ήταν μια απόπειρα να προβάλουμε τις ανθρώπινες συνήθειες στο ζωικό βασίλειο. Αν και πρόκειται για αρκετά διαφορετικές περιπτώσεις, θεωρείται πως η κατανάλωση ουσιών από τα ζώα ακολουθείται κάποιες θετικές «παρενέργειες», όπως για παράδειγμα η ανακούφιση από τον πόνο ή ο κατευνασμός καταθλιπτικών επεισοδίων, που παρατηρείται συχνά στα ζώα, ή άλλες φορές, υποκαθιστά την έλλειψη σεξουαλικής ζωής σε μη επιλεγμένα αρσενικά.

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα πάνω στις «μεθυστικές» συνήθειες των ζώων θα βοηθήσει στο να ξεκαθαριστεί και η ανθρώπινη αυτοκαταστροφική τάση προς την κατανάλωση τοξικών ουσιών και η μελέτη των φυτών που καταναλώνουν τα ζώα ίσως ανοίξει νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15