search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:04
MENU CLOSE

Σε τακτική δίκη ο διαχειριστής της σελίδας «Γέροντας Παστίτσιος»

25.09.2012 07:14
Σε τακτική δίκη ο διαχειριστής της σελίδας «Γέροντας Παστίτσιος»   - Media

Σε τακτική δίκη παραπέμφθηκε ο 27χρονος από την Εύβοια, που συνελήφθη την Παρασκευή από τη Διώξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για τη σατιρική σελίδα του στο Facebook, με την ονομασία «Γέροντας Παστίτσιος».

Σε τακτική δίκη παραπέμφθηκε ο 27χρονος από την Εύβοια, που συνελήφθη την Παρασκευή από τη Διώξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για τη σατιρική σελίδα του στο Facebook, με την ονομασία «Γέροντας Παστίτσιος».

Ο νεαρός οδηγήθηκε σήμερα στο αυτόφωρο και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία με την κατηγορία της κακόβουλης βλασφημίας και καθύβρισης θρησκευμάτων…

Την σύλληψη προκάλεσε η ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά, ο οποίος ζητούσε από τους αρμόδιους να προβούν στην άμεση αφαίρεση του προφίλ. 

Όπως αναφέρεται, ο 27χρονος στην απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες και ανέφερε ότι δεν ήθελε να προσβάλλει την Εκκλησία και τα Θεία, λέγοντας  πως το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν σάτιρα.

Με δηλώσεις του ο δικηγόρος του 27χρονου, Γιώργος Κλεφτοδήμος τόνισε πως ο νεαρός θεωρούσε «επειδή έχουμε ελευθερία λόγου και έκφρασης μπορούσε να σατιρίσει κάτι και να γράψει τις δικές του απόψεις, χωρίς όμως, να θέλει να προσβάλλει κανέναν».

Τη διαφωνία του με τη δίωξη του 27χρονου εξέφρασε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

«Δε συμφωνώ με τη δίωξή του, καλύτερα να τον αφήσουν. Δεν μπορεί κανένας να ιδιοποιηθεί την πίστη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τη διαφωνία τους με τη σύλληψη εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ.

Η σύλληψη του 27χρονου έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, τόσο από πολιτικά πρόσωπα, όσο και από χρήστες του διαδικτύου. Στο twiiter, στο hashtag #free geron pastitsios, γράφουν, μεταξύ άλλων:

«Τώρα που έχουν απεργία οι δικαστικοί, ευκαιρία να αναλάβει η ιερά εξέταση τις υποθέσεις», «Τι ώρα είναι ο λιθοβολισμός στο Σύνταγμα;», «Άρση απορρήτου για μη κακουργηματική πράξη, για χάρη της Χρυσής Αυγής. Πόσο απέχουμε από το κυνήγι μαγισσών;», «Οι νεοναζί που ζήτησαν τη σύλληψη του δημιουργού της σατιρικής σελίδας, συνηγορούν ελεύθερα υπέρ της ευθανασίας των ανάπηρων στο Διαδίκτυο». 

Ανακοίνωση για τη σύλληψη εξέδωσε και η ΕΛ.ΑΣ η οποία έχει ως εξής:

«Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος 27χρονου ημεδαπού, ο οποίος κατηγορείται για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκευμάτων, μέσω της γνωστής σελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook .

Πιο αναλυτικά, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε πρόσφατα στη γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, σελίδα με στοιχεία (facebook.com/gerontas.pastitsios), η οποία περιείχε βλασφημίες και ύβρεις κατά του Γέροντα Παϊσίου και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού.

Παράλληλα για το υβριστικό και βλάσφημο περιεχόμενο της συγκεκριμένης σελίδας, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έγινε αποδέκτης χιλιάδων ηλεκτρονικών καταγγελιών, που προέρχονταν από κατοίκους διάφορων χώρων σε όλο τον κόσμο.

Από την αστυνομική ψηφιακή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, διακριβώθηκαν τα αρχεία καταγραφής ( logfiles ) και τα ηλεκτρονικά ίχνη του διαχειριστή – χρήστη της επίμαχης σελίδας.

Στη συνέχεια, την Παρασκευή (21-09-2012) το πρωί, κλιμάκιο εξειδικευμένων Αξιωματικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε νομότυπη έρευνα, παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, στο σπίτι του 27χρονου στα Ψαχνά Ευβοίας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας φορητός υπολογιστής ( laptop ). Από την επιτόπια αυτοψία στον συγκεκριμένο ηλεκτρονικό υπολογιστή διαπιστώθηκε ότι διαχειριστής της επίμαχης σελίδας ήταν ο 27χρονος, ο οποίος συνελήφθη και με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

ΣΥΡΙΖΑ:

«Η σημερινή σύλληψη του 27χρονου στην Εύβοια με την κατηγορία της βλασφημίας αποτελεί κορυφαία πράξη παραβίασης της ελευθερίας της έκφρασης και μάλιστα από τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας, που κανονικά θα έπρεπε να την προφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού» αναφέρει ανακοίνωση της επιτροπής δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

«Είναι απαράδεκτο στην Ελλάδα του 2012 να συλλαμβάνεται πολίτης εξαιτίας σατιρικού σχολιασμού σε προσωπική σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που συμβαίνει μόνο σε θεοκρατικά καθεστώτα τύπου Ιράν.

Η Τρόικα εσωτερικού δεν ισοπεδώνει μόνο τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Και είναι πραγματικά λυπηρό ότι αυτό γίνεται επί υπουργίας του Αντώνη Ρουπακιώτη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Όταν ο νόμος εξισώνει την βλασφημία με την παιδεραστία είναι άδικος. Θέλω να παραστώ ως μάρτυρας υπεράσπισης του 27χρόνου που συνελήφθη», ήταν το σχόλιο του Δ. Παπαδημούλη στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

ΠΑΣΟΚ:

«O σεβασμός της Χριστιανικής και κάθε άλλης γνωστής θρησκείας είναι βασικό στοιχείο μιας σύγχρονης ανοιχτής κοινωνίας. Αλλο όμως σεβασμός και άλλο ποινικές διώξεις», παρατηρεί η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Τονίζει ακόμη ότι «ο νεαρός που συνελήφθη θα μπορούσε απλά να σκεφτεί ότι η πράξη του προσβάλλει πολλούς συνανθρώπους του». «Όμως», συμπληρώνει, «από το σημείο αυτό, μέχρι του να οδηγείται ένας 27χρονος στα δικαστήρια και μάλιστα με απίστευτη ταχύτητα, υπάρχει ένα χάσμα. «Το χάσμα αυτό δεν μπορεί να ανοίγει με προτροπές της Χρυσής Αυγής», συνεχίζει.

Τέλος, η κ. Γεννηματά υποστηρίζει ότι «η προστασία της θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητας δεν είναι ζήτημα ποινικό» και καταλήγει: «Αυτά που μας ενοχλούν όταν τα βλέπουμε να γίνονται σε άλλες χώρες, δεν χρειάζεται να συμβαίνουν στην Ελλάδα».

ΔΗΜΑΡ:

Η ΔΗΜΑΡ ζητά να ανοίξει η συζήτηση για την κατάργηση των αναχρονιστικών νόμων. Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη κάνει λόγο για μία σύλληψη η οποία αφενός στο συμβολικό επίπεδο δείχνει ένα κράτος πρόθυμο να ανταποκριθεί τάχιστα στις επιταγές της Χρυσής Αυγής, «αφετέρου αντίκειται στην ελευθερία του λόγου, όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου την έχει ορίσει: η ελευθερία του λόγου δεν πρέπει να περιορίζεται σε ιδέες και πληροφορίες ευρείας αποδοχής, αλλά να περιλαμβάνει και αυτές που αντιβαίνουν στις κυρίαρχες αντιλήψεις».

Χαρακτηρίζει τέτοιου είδους συλλήψεις φονταμελιστικού χαρακτήρα, που δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος, αλλά σε θεοκρατικά καθεστώτα και «προσβάλλουν όχι μόνο την ελευθερία του λόγου, αλλά και όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, καθώς πρόκειται για μισαλλόδοξες, μεσαιωνικές πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται επ’ ονόματί τους. Αμαυρώνουν δε την εικόνα της χώρας μας διεθνώς».

ΚΚΕ:

«Το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με την προσβολή των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Ωστόσο είναι απαράδεκτο, αντιδραστικό και σκοταδιστικό φαινόμενο η δίωξη της σάτιρας, πόσο μάλλον όταν στηλιτεύει τη θρησκοληψία, το διαδομένο φαινόμενο εκμετάλλευσης της πίστης και την εξαπάτηση των θρησκευόμενων».

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι η σύλληψη του 27χρονου χρήστη του Facebook πρέπει να καταδικαστεί από τη νεολαία και το λαό.

«Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη γι’ αυτή την τρομοκρατική δίωξη που πρέπει να σταματήσει αμέσως», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:02