search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:16
MENU CLOSE

Τουρκική σαλάτα κισίρ με πλιγούρι και ντοματοπελτέ

09.10.2020 09:05
kisir-1.jpg

 

Υλικά

1 και ¼ φλιτζανιού (350 γραμμάρια) καλής ποιότητας πλιγούρι

2 φλιτζάνια (530 ml) νερό (1 φλιτζάνι καυτό και 1 σε θερμοκρασία δωματίου)

220 γραμμάρια φρέσκο κρεμμυδάκι

200 γραμμάρια μαϊντανό

5-7 κλαδάκια φρέσκια μέντα

1,5 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας

1,5 κουταλιά της σούπας πελτέ κόκκινης πιπεριάς (αν δεν βρείτε μπορείτε να αντικαταστήσετε με πελτέ ντομάτας)

½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1,5 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

6-7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

5 κουταλιές της σούπας μελάσα ή πετιμέζι ροδιού (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με χυμό λεμονιού)

Λεμόνι και φύλλα μαρουλιού για την παρουσίαση

 

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το πλιγούρι , προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό (το ένα να είναι καυτό και το άλλο σε θερμοκρασία δωματίου) και σκεπάζουμε με ένα πιάτο. Αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να φουσκώσει το πλιγούρι. Εντωμεταξύ ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τη μέντα και κόβουμε σε λεπτές φέτες το φρέσκο κρεμμυδάκι προσέχοντας να είναι πιο λεπτό το λευκό μέρος τους.

Στο φουσκωμένο πλιγούρι προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον πελτέ ντομάτας και πιπεριάς, το αλατοπίπερο και το κύμινο. Ανακατέψτε καλά με τα χέρια μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Σε αυτό το σημείο θα δοκιμάσετε τις γεύσεις για να δείτε αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι. Στη συνέχεια προσθέστε όλα τα μυρωδικά (μαϊντανό, κρεμμυδάκι, μέντα) στο πλιγούρι και ανακατέψτε καλά χωρίς να τα πιέζετε και να τα ζουλάτε πολύ για να μην βγάλουν πολλά υγρά. Προσθέστε το πετιμέζι ροδιού για να αυξήσετε την οξύτητα. Αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού και να συμπληρώσετε και λίγο λαδάκι αν χρειαστεί.

Για την παρουσίαση, στρώστε σε ένα δίσκο ή μια πιατέλα μερικά φύλλα μαρουλιού και ρίξτε την σαλάτα κισίρ από πάνω χωρίς να πατάτε και να πιέζετε. Θέλουμε να είναι αέρινη και αφράτη. Προσθέστε λίγο έξτρα χυμό λεμόνι από πάνω και διακοσμήστε με κομμένες φετούλες λεμονιού στο πλάι.

 

Συμβουλή

Το κισίρ φυλάσσεται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες και τρώγεται ευχάριστα και την επόμενη μέρα έτσι όπως είναι, δροσερό.

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50