search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:25
MENU CLOSE

Τσίπρας: Μηχανισμός κυρώσεων τώρα και επέκταση χωρικών υδάτων

13.10.2020 09:17
5146853.jpg

 

Στην κυβέρνηση επιρρίπτει ευθύνες για τη νέα τουρκική πρόκληση ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κι αυτό διότι θεωρεί ότι η στάση της ελληνικής πλευράς επιτρέπει την αποθράσυνση Ερντογάν ο οποίος λίγες μέρες μετά τη συμφωνία Δένδια – Τσαβούσογλου για την έναρξη διερευνητικών βγάζει το Oruc Reis στα 6,5 ν.μ. από το Καστελόριζο. ο Αλέξης Τσίπρας, ζητάει η κυβέρνηση να διεκδικήσει στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη κυρώσεις, και να προχωρήσει σε επέκταση στα 12 ν.μ σε Κρήτη και Καστελόριζο (το δεύτερο το αναφέρει για πρώτη φορά), αλλιώς, προειδοποιεί, η χώρα θα χάσει κάθε αξιοπιστία.

Ειδικότερα, από την Κουμουνδούρου χθες παρέπεμπαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής όπου η ελληνική κυβέρνηση δεν πέτυχε ούτε κυρώσεις, ούτε μηχανισμό επιβολής κυρώσεων, ούτε καν ένα πλαίσιο διαλόγου με την Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά, τονίζουν ότι και πανηγύριζε για την «επιτυχία» της Συνόδου Κορυφής και χωρίς κάποιες εγγυήσεις, συμφώνησε σε έναρξη διερευνητικών με τη γείτονα.

Με ανακοίνωσή του χθες το πρωί, πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «που πανηγύριζε για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δήθεν “έδωσε το μήνυμα στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της δεν θα γίνει ανεκτή” και κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ανέδειξε την απόλυτη αποτυχία του να κατοχυρώσει οποιοδήποτε μηχανισμό κυρώσεων ή έστω τη λίστα Μπορέλ». «Οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποια μέτρα θα λάβει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία τώρα που με νέα παράνομη Navtex ανακοινώνει έρευνες σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από το Καστελόριζο» συνέχιζε η ανακοίνωση. Τέλος, η ανακοίνωση καλούσε τον πρωθυπουργό «να ενημερώσει τον ελληνικό λαό αν η περιοχή της Navtex αποτελεί ελληνική υφαλοκρηπίδα όπως αναφέρει σαφώς το ΥΠΕΞ ή “περιοχή στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα”, όπως ανέφερε στο άρθρο του στα διεθνή ΜΜΕ».

Υπό αυτό το πρίσμα, από τον ΣΥΡΙΖΑ:

  • Αναφέρουν (σχετική τοποθέτηση έκανε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου) ότι η τουρκική κλιμάκωση ήταν «αναμενόμενη» και παραπέμπουν στις επιστολές Τσίπρα προς την Γερμανική προεδρία και τους ευρωσοσιαλιστές με τις οποίες προειδοποιούσε ότι χωρίς μια στρατηγική «μαστίγιο και καρότο», δηλαδή ισχυρών κυρώσεων σε συνδυασμό με μια θετική ατζέντα οι διερευνητικές και η επανέναρξη συνομιλιών για το κυπριακό δεν θα έχουν προοπτική.
  • Διαπιστώνουν ότι η νέα πρόκληση ακυρώνει τη δυνατότητα για έναρξη διερευνητικών και διαλόγου.
  • Καλούν έστω και την ύστατη ώρα, στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η κυβέρνηση να επανέλθει και να διεκδικήσει κυρώσεις.
  • Επαναφέρουν την πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο και ανατολικά της Κρήτης.

Αυτοί οι προβληματισμοί κατατέθηκαν και στο τραπέζι της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κουμουνδούρου υπό τον Τσίπρα με τους αρμόδιους τομεάρχες Εξωτερικών και Άμυνας και τους πρώην αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων.

Τσίπρας: Που βάζει κόκκινη γραμμή ο Μητσοτάκης;

Σε αυτή τη σύσκεψη, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τόνισε:

«Δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν οι εξελίξεις. Πριν δέκα μέρες δήλωσα ότι ο κος Μητσοτάκης πέταξε λευκή πετσέτα στη Σύνοδο. Την ίδια στιγμή ο ίδιος δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτέλεσματά της, παρόλο που δεν είχε καμία αναφορά σε κυρώσεις. Και μέσα σε δέκα μέρες ο Ερντογάν άνοιξε τα Βαρώσια και έστειλε πάλι ερευνητικό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ακόμη και εντός των 12 μιλίων των δυνητικών χωρικών μας υδάτων στο Καστελόριζο.

Αναρωτιέμαι, άραγε, ποια είναι η κόκκινη γραμμή για τον κ. Μητσοτάκη;

Στις παρούσες συνθήκες η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Κρήτη είναι μονόδρομος.

Όπως και η πίεση στη Σύνοδο για κυρώσεις.

Πολύ φοβάμαι ότι η Γερμανική Προεδρία και η ΕΕ στο σύνολό της δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν δεν πιεστούν.

Και αν δεν υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων έστω τώρα και αν ταυτόχρονα δεν ανοίξει το θέμα επέκτασης σε 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα και η ΕΕ θα χάσουν πια κάθε αξιοπιστία».

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία της οποίας το δεύτερο σκέλος αφιερώνεται στα ελληνοτουρκικά, το κυρίαρχο μήνυμα είναι η συναίνεση στην έναρξη των διερευνητικών, τις οποίες η απόφαση καλωσορίζει και χαιρετίζει, και η υπογράμμιση της ανάγκης για συμβιβασμούς, στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:24