search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:28
MENU CLOSE

Αντιπαράθεση Ύπατης Αρμοστείας και υπουργείου Μετανάστευσης για τον βούρκο του Καρά Τεπέ (Photos/Video)

13.10.2020 10:20
Αντιπαράθεση Ύπατης Αρμοστείας και υπουργείου Μετανάστευσης για τον βούρκο του Καρά Τεπέ (Photos/Video) - Media

 

Στο ναδίρ βρίσκονται οι σχέσεις του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με το ελληνικό τμήμα της Ύπατης Αρμοστείας (Υ.Α.) του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το υπουργείο αποδίδει στο ελληνικό τμήμα της οργάνωσης «πολιτικές προκαταλήψεις» οι οποίες επηρεάζουν την εικόνα που μεταφέρεται στο διεθνές τμήμα για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο «συνεργατών» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού στην Ελλάδα –η Υ.Α. μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.– υποβόσκει καιρό τώρα, καθώς το υπουργείο Μετανάστευσης έχει αποφασίσει να αναλάβει τη διαχείριση όλων των δομών φιλοξενίας αλλά και να έχει τον πλήρη έλεγχο των πολιτικών που εφαρμόζονται.

Βούλιαξε στη λάσπη το αφήγημα Μηταράκη | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο φάνηκε να ενοχλείται ακόμα και από απλές αλήθειες τις οποίες εξέφρασε σε δηλώσεις του η εκπρόσωπος Τύπου της Υ.Α. για τους Πρόσφυγες, Shabia Mantoo, στο Palais des Nations στη Γενεύη, για την κατάσταση στον νέο καταυλισμό στον Καρά Τεπέ. Αναφερόμενη στον καταυλισμό που στήθηκε πριν από έναν μήνα προκειμένου να στεγαστούν οι αιτούντες άσυλο μετά την καταστροφή της Μόριας, απηύθυνε έκκληση για «επείγουσα δράση και βελτιώσεις για να αποφευχθεί η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης για τις περίπου 7.800 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη δομή έκτακτης ανάγκης στον Καρά Τεπέ». Αναφέρθηκε μάλιστα σε «κρίσιμες ελλείψεις» σε θέματα αποστράγγισης, ύδρευσης, αποχέτευσης, υγιεινής και ιατρικών υπηρεσιών, «τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς καθυστέρηση».

Άλλωστε οι εικόνες που οι ίδιοι οι πρόσφυγες έβγαλαν προς τα έξω από τον καταυλισμό, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα πλημμύρισαν δεκάδες σκηνές στη νέα δομή στον Καρά Τεπέ ύστερα από έντονη βροχόπτωση.

«Η Υπατη Αρμοστεία και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές σχετικά με τους κινδύνους σε θέματα ασφάλειας στη νέα δομή, οι οποίοι απαιτούν την άμεση παρέμβασή τους», σημείωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος.

Από τη μεριά του στέλεχος του υπουργείου Μετανάστευσης επισήμανε ότι «προφανώς το ελληνικό τμήμα της Υπατης Αρμοστείας ενημέρωσε ότι υπάρχουν όλες αυτές οι “ελλείψεις” στον νέο καταυλισμό. Προφανώς και υπάρχουν ελλείψεις, στήθηκε σε ένα μήνα, αλλά ο στόχος είναι να δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα», προσθέτοντας ότι «στον νέο καταυλισμό δραστηριοποιείται κλιμάκιο του ΠΟΥ, της UNICEF, του γερμανικού τμήματος του Ερυθρού Σταυρού, κλιμάκιο από τη Νορβηγία αλλά και η ίδια η Υ.Α.».

Mε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Μετανάστευσης κατηγορεί ευθέως την Υ.Α. για… ολιγωρία, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των διαμενόντων. Αλλά για τις δικές του ευθύνες όσον αφορά την απουσία βασικών προϋποθέσεων για μια στοιχειωδώς ανθρώπινη επιβίωση ανθρώπινων ζωών, το υπουργείο ήταν αρκετά φειδωλό στις δηλώσεις του…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:28