search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:27
MENU CLOSE

Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα: Ανάκαμψη με το «σταγονόμετρο» μετά την ύφεση 9,5% φέτος

13.10.2020 13:55
Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα: Ανάκαμψη με το «σταγονόμετρο» μετά την ύφεση 9,5% φέτος - Media

 

Προοπτικές ιδιαίτερα δυσοίωνες για τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό βλέπει το ΔΝΤ στην έκθεση World Economic Outlook που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ για την ανάκαμψη το 2021 στην Ελλάδα δίνει μία από τις χαμηλότερες προβλέψεις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει πως η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9,5% το 2020, έναντι πρόβλεψης για 8,2% του υπουργείου Οικονομικών, προτού ανακάμψει σταδιακά μεσοπρόθεσμα. Η μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη. Η ανάκαμψη αναμένεται το 2021–22 να φτάσει το 4,1%, έναντι πρόβλεψης 7,5% του υπουργείου Οικονομικών με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και 5,5% χωρίς αυτά.

Καθώς το πρόγραμμα θα φθίνει σταδιακά, η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει στο μακροχρόνιο δυνητικό ρυθμό του 1% (2025), επισημαίνει το ΔΝΤ, επιμένοντας στην πάγια θέση του.

Στο World Economic Outlook, σημειώνεται πως η Ελλάδα αναμένεται να πιάσει μια από τις χαμηλότερες επιδόσεις ανάκαμψης για το 2021, πάνω μόνο από τη Φινλανδία (3,6%) και την Ολλανδία (4%), αν και στη φετινή ύφεση δεν θα είναι πρωταθλήτρια, καθώς προηγούνται η Ισπανία με 12,8%, η Ιταλία με 10,6%, η Πορτογαλία με 10% και η Γαλλία με 9,8%.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία στην Ελλάδα, αναμένεται να φτάσει στο 19,9% από 17,3% και στο 18,3% το 2021, ενώ για τον πληθωρισμό βλέπει πως θα διαμορφωθεί από -0,6% φέτος σε 0,7% το 2021.

Σχετικά με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το Ταμείο εκτιμά πως θα αγγίξει το 7,7% του ΑΕΠ το 2020 και ότι θα υποχωρήσει στο 4,5% του ΑΕΠ εντός του 2021.

Τέλος, το Ταμείο εκτιμά ότι θα υπάρξει αποπληθωρισμός το 2020 κατά 0,6%. Παρόλα όμως αυτά, προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα καταστεί θετικός κατά 0,7% εντός του 2021.

Παράλληλα, μέσω των εκτιμήσεων που διατυπώνει στην έκθεση, προβλέπει ύφεση 4,4% στην παγκόσμια οικονομία για το 2020.

Οι νέες εκτιμήσεις του Ταμείου παρουσιάστηκαν από την επικεφαλής οικονομολόγο Γκίτα Γκοπίνατ, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία.

«Η απασχόληση παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία και η αγορά εργασίας έχει γίνει πιο συγκεντρωτική, με τους εργαζομένους χαμηλού εισοδήματος, τη νεολαία και τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, με σχεδόν 90 εκατομμύρια άτομα να αναμένεται να βρεθούν για πρώτη φορά σε καθεστώς ακραίας φτώχειας φέτος. Η ανάταξη από αυτήν την καταστροφή είναι πιθανό να είναι κοπιώδης, άνιση και πολύ αβέβαιη. Είναι σημαντικό να μην αποσυρθούν πρόωρα τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής», τόνισε χαρακτηριστικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:22