search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:36
MENU CLOSE

Δερμιτζάκης: Μπορεί να φτάσουμε τα 4.000 κρούσματα ημερησίως την άλλη εβδομάδα

29.10.2020 19:32
Δερμιτζάκης για εκκλησίες: «Μην απορείτε γιατί θα είμαστε για καιρό σε lockdown» (photo) - Media

 

Ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης εκτίμησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα του φονικού ιού μπορεί να φτάσουν τα 3.000-4.000.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι πρέπει να ληφθεί μια βαριά δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση με ισχύ πολλών μηνών, η οποία θα εφαρμοστεί οριζόντια σε όλη τη χώρα, και όχι ανάλογα με το επίπεδο «συναγερμού», προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικευμένο lockdown.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση και βρισκόμαστε σε καμπύλες αύξησης, οι οποίες θυμίζουν τις ευρωπαϊκές καμπύλες. Πάμε γρήγορα προς μεγάλους αριθμούς. Από τη στιγμή που βλέπουμε διπλασιασμό κρουσμάτων σε διάστημα 5-7 ημερών, σε μια εβδομάδα οι αριθμοί μπορεί να φτάσουν τα 3.000-4.000. Αυτό σημαίνει ότι είναι γρήγορη αύξηση και δεν μπορούμε να κάνουμε γύρους δοκιμών με μέτρα και να περιμένουμε να δούμε αν θα δουλέψουν για να πάρει τα επόμενα. Γι’ αυτό μέσα στις επόμενες ώρες πρέπει να ληφθεί η τελευταία, η πιο βαριά δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση πριν το γενικό lockdown. Πρέπει να περάσουμε μπροστά από τον ιό», δήλωσε ο Μ. Δερμιτζάκης.

Τι είπε για το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και την απαγόρευση κυκλοφορίας

Επιπλέον, υπερασπίστηκε το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, καθώς και της απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα, σε ολόκληρη τη χώρα. «Νομίζω ότι η πρόταση της επιτροπής να κλείνουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης και να υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στις κόκκινες περιοχές. Παρόλο που υπάρχουν περιοχές που είναι πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά, είναι τόσο μικρές οι περιοχές και τόσο γρήγορες οι αλλαγές που δεν μπορούμε να συζητάμε αν μια περιοχή είναι κόκκινη ή όχι. Τα πιο βαριά μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν οριζόντια σε όλη τη χώρα», είπε.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι είναι πρόβλημα η εφαρμογή μέτρων κάθε εβδομάδα, καθώς μειώνεται η ένταση που οι πολίτες αφομοιώνουν τα μέτρα, ενώ από την άλλη «είναι τόσο γρήγορη η εξέλιξη που δεν μπορούμε να περιμένουμε».

Επίσης, τόνισε ότι «το να ανοιγοκλείνουν οι χώρες, για μένα, είναι λάθος. Θα πρέπει να βρούμε ένα πακέτο μέτρων, όπως αυτό που συζητάμε τώρα, το οποίο θα εφαρμόσουμε για μήνες. Επειδή οι συνθήκες χειροτερεύουν δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε όσο καλά και να πάμε. Για μένα, η λογική ότι κάνουμε ένα βαρύ lockdown, πέφτουν τα κρούσματα και μετά γιορτάζουμε Χριστούγεννα, όπως έγινε το καλοκαίρι, είναι λάθος».

Προστατευμένα τα σχολεία

Σε σχέση με τα σχολεία, είπε ότι είναι προστατευμένα, καθώς δεν καταγράφεται μετάδοση μέσα από αυτά. Σημείωσε δε ότι έγινε μια μελέτη στην Ελβετία, η οποία δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί, για το αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του κλεισίματος των σχολείων και της μείωσης των κρουσμάτων και διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο δεν καταγράφηκε μείωση, αλλά αυξήθηκαν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30