search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:12
MENU CLOSE

Oι ρασοφόροι στα… κεραμίδια για το 20%!

19.03.2010 12:51
Oι ρασοφόροι στα... κεραμίδια  για το 20%! - Media

Δεκατρείς δεσποτάδες συνιστούν: Όπισθεν ολοταχώς στα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Τι φταίει, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, και πέσαμε σ’ αυτή την κατάντια όπου δεν υπάρχει σάλιο και για να το βρουν οι οικονομικοί εγκέφαλοι της κυβέρνησης έχουν βάλει βαθιά το χέρι τους στις τσέπες μας; Μην είν’ ο καπιταλισμός, τα μονοπώλια και αυτός ο σπυριάρης ο Όλι Ρεν; Μην είν’ ο Κώστας ο Καραμανλής ο Μικρός κι ο εκσυγχρονιστής ο Σημιταράς της χρυσής εποχής του Χρηματιστηρίου; Μην είν’ ο Γιώργος ο Παπανδρέου ο τρίτος, ο ποδηλάτης;

Δεκατρείς δεσποτάδες συνιστούν: Όπισθεν ολοταχώς στα πρώτα χριστιανικά χρόνια

 

Τι φταίει, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, και πέσαμε σ’ αυτή την κατάντια όπου δεν υπάρχει σάλιο και για να το βρουν οι οικονομικοί εγκέφαλοι της κυβέρνησης έχουν βάλει βαθιά το χέρι τους στις τσέπες μας; Μην είν’ ο καπιταλισμός, τα μονοπώλια και αυτός ο σπυριάρης ο Όλι Ρεν; Μην είν’ ο Κώστας ο Καραμανλής ο Μικρός κι ο εκσυγχρονιστής ο Σημιταράς της χρυσής εποχής του Χρηματιστηρίου; Μην είν’ ο Γιώργος ο Παπανδρέου ο τρίτος, ο ποδηλάτης;

Όχι, αδελφοί. Ουδείς απ’ αυτούς. Τo άθλιο ο κεφάλι μας τα φταίει, που μας έριξε στη φιληδονία, τη φιλοδοξία και τη φιλαργυρία – φιλοκτημοσύνη. Ποιος το λέει αυτό; Οι κατ’ εξοχήν ειδικοί, αδέρφια. Τα δώδεκα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και ο πρόεδρός της αρχιεπίσκοπος στην εγκύκλιό τους για την οικονομική κρίση, που εγράφη διά χειρός του μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου και θα διαβαστεί την Κυριακή (των Νηστειών) σε όλες τις εκκλησίες της χώρας.

Πρόκειται για ένα γενικόλογο κείμενο, το οποίο, αφού λέει κάποιες αυτονόητες κουβέντες για τις ευθύνες των κυβερνώντων, καταλήγει στο βαθυστόχαστο συμπέρασμα πως «τα πάθη της φιληδονίας, της φιλοδοξίας, της φιλαργυρίας – φιλοκτημοσύνης είναι εκείνα που οδηγούν τους ανθρώπους σε οικονομικές κρίσεις».

Τι λέτε μωρέ; Έτσι χύμα όλοι, αχταρμάς, φταίμε; Ο «φιλήδονος» μπαρμπα – Μήτσος από το Περιστέρι ξημεροβραδιαζότανε τα καλοκαίρια στην Ψαρρού στη Μύκονο και πλήρωνε με τα πεντοχίλιαρα για να βλέπει τις ξέκωλες τα μεσημέρια; Ή η Μαρίκα η «φιλάργυρη» από τη Νέα Ιωνία φταίει για όλα, που πρωί βράδυ τα έπαιζε στο χρηματιστήριο;

Όλοι αυτοί που περιγράφετε, καλοί μας δεσποτάδες, στη χώρα μας έχουν ονοματεπώνυμο. Γιατί δεν τους ξεχωρίζετε και βάζετε μαζί τα πρόβατα και τους λύκους; Και μη μας δικαιολογηθείτε πως στην εγκύκλιο παραπέμπετε στους πατέρες της Εκκλησίας, που ήλεγξαν τους πλούσιους και τους τοκογλύφους της εποχής τους.

Εσείς τι λέτε σήμερα για τους τοκογλύφους και τους επιχειρηματίες της εποχής μας, τους τραπεζίτες και τους άλλους μπαταχτσήδες, που από το μηδέν έγιναν πάμπλουτοι στην πλάτη μας και τώρα μας βγάζουν τη γλώσσα και μας ζητούν να κάνουμε το σκατό μας παξιμάδι για να συνεχίσουν αυτοί να περνούν ζωή και κότα;

Εντάξει, το καταλαβαίνουμε αυτό που λέτε, πως η Εκκλησία «ελέγχει και κρίνει την αμαρτία, αλλά αγαπά τον αμαρτωλό άνθρωπο». Αυτό όμως δεν σημαίνει πώς θα την πληρώνουν πάντα οι αναμάρτητοι. Και αν νομίζετε πως καλώντας όλους ανεξαίρετα και τουρλού – τουρλού, πλούσιους και φτωχούς, άρχοντες και αρχομένους, θύτες και θύματα, όλοι μαζί μια αγκαλιά, να γυρίσουν στα πρώτα χριστιανικά χρόνια της αθωότητας, είστε βαθιά νυχτωμένοι.

Μια βόλτα στα στέκια των «επωνύμων» της Αθήνας θα ήταν άκρως διδακτική. Να μπουν σε ένα πουλμανάκι και να τα γυρίσουν. Εκεί θα καταλάβουν τι σημαίνει κρίση και πόσο δύσκολα τη βγάζουν όλοι αυτοί οι ταλαίπωροι.

Διατάξεις σοκ

Όμως, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, υπάρχει και Θεός που βλέπει από ψηλά και, όπως είναι γνωστό, ένα ένα στο τεφτέρι του τα γράφει.

Έτσι, την ώρα που ανακοινωνόταν το περιεχόμενο της Συνοδικής Εγκυκλίου, ο Παπακωνσταντίνου και η παρέα του έδιναν στη δημοσιότητα το προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου με διατάξεις που προκαλούν… σοκ και δέος στους δεσποτάδες, οι οποίοι νόμιζαν ότι η μεγάλη φορολογική μπόρα είχε περάσει γι’ αυτούς και πως θα καθάριζαν μόνο με την αύξηση του ΕΤΑΚ. Θα φορολογούνται, λέει το προσχέδιο, με συντελεστή 20% τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας, με 5% οι δωρεές ακινήτων και με 10% οι δωρεές μετρητών.

Τους ήρθε, που λέτε, ταμπλάς και άρχισαν ένας ένας να βγαίνουν στα κεραμίδια και να φωνάζουν.

«Τα νέα μέτρα θα αποβούν εξοντωτικά για τις μικρές επαρχιακές μητροπόλεις», που έχουν λίγα έσοδα, δήλωσε στην εκκλησιαστική ηλεκτρονική εφημερίδα «αmen.gr» ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος εκφράζοντας τη θέση των δεσποτάδων σε φτωχές και ακριτικές μητροπόλεις.

Αλλά και από τις ισχυρές και εύρωστες η γκρίνια ήταν μεγάλη. «Προς τι όλη αυτή η αντιεκκλησιαστική στάση εναντίον της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία σε πλείστες περιπτώσεις, από την απελευθέρωση μέχρι και σήμερα, διέθεσε ό,τι μπορούσε παραπάνω για την ενίσχυση του λαού και του κράτους μας;» υποστήριξε στην ίδια ιστοσελίδα ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Από κοντά και ο Ζακύνθου Χρυσόστομος, που προειδοποίησε κι αυτός από εκκλησιαστική ηλεκτρονική εφημερίδα, τη «romfea.gr», ότι οι δεσποτάδες «θα βοηθήσουν, αλλά θα δώσουν ό,τι τους περισσεύει» και εξήγησε ότι άμεσα θα πληγεί η λειτουργία των ιδρυμάτων των Μητροπόλεων και το φιλανθρωπικό τους έργο.

Περισσότερο τεχνοκράτης ο «Παπακωνσταντίνου της Εκκλησίας», ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Συνόδου Αντώνης Ζαμπέλης, είπε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι δεν υπάρχει αντίρρηση για φόρο στα μισθώματα, αλλά πρόσθεσε και τα εξής: «Έχετε ακούσει φυσικό ή νομικό πρόσωπο να πληρώνει φόρο επί των ακαθαρίστων; Η Εκκλησία θα πρέπει να πληρώσει έσοδα μείον έξοδα και επί του καθαρού υπολοίπου εάν υπάρχει να μπει ο φόρος. Εδώ όμως γίνεται μια μεταχείριση της Εκκλησίας χειρότερη και από ανώνυμη εταιρεία».

Άλλοι δεσποτάδες είναι πιο σκληροί και η φράση που κυριαρχούσε χθες στους διαδρόμους του Συνοδικού Μεγάρου ήταν: «Μας επιβάλλουν κεφαλικό φόρο».

Πού θα φτάσει η αντίδραση, αδέρφια; Αν θέλουμε να είμαστε προσγειωμένοι, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι. Οι δεσποτάδες είναι εξαγριωμένοι, αλλά οι περισσότεροι απ’ αυτούς ξέρουν πως αυτή τη στιγμή δεν σηκώνει μαγκιές και τσαμπουκάδες του στυλ «κηρύσσουμε την Εκκλησία εν διωγμώ».

Γνωρίζουν πως ο κόσμος ή, για να ακριβολογούμε, οι πιστοί, μέσ’ στην πολλή σκοτούρα τους με όσα συμβαίνουν στην καμπούρα τους, το τελευταίο που θα κάνουν είναι να τρέχουν στους δρόμους όχι για το δικό τους μεροκάματο, αλλά για τα ιερά μπικικίνια. Γι’ αυτό θα γίνει προσπάθεια να λυθεί το θέμα και να υπάρξει συμβιβασμός μέσω συνεννοήσεων και χωρίς πολλές φωνές. Εκτός αν επικρατήσουν άλλες, πιο σκληρές θέσεις, που όμως δεν φαίνονται ούτε ακούγονται προς το παρόν…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:12