search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:25
MENU CLOSE

«Απειλές» Ακάρ αλλά και πρόσκληση διαλόγου στην Ελλάδα: «Μέσω διαπραγματεύσεων, θα προκύψουν λύσεις»

03.11.2020 08:58
«Απειλές» Ακάρ αλλά και πρόσκληση διαλόγου στην Ελλάδα: «Μέσω διαπραγματεύσεων, θα προκύψουν λύσεις»  - Media

 

Στο γνωστό “πολεμοχαρές” ύφος του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έσπευσε να διακηρύξει ότι «60 πλοία του τουρκικού στόλου βρίσκονται επί ποδός» και επισημαίνοντας ότι  «σε στεριά, σε θάλασσα, στον αέρα, τα αεροσκάφη μας (και τα μαχητικά) είναι έτοιμα για να υπερασπιστούν το δίκαιό μας», μιλώντας στη στρατιωτική ακαδημία στην Άγκυρα. Ο Ακάρ ζήτησε από τους φοιτητές της στρατιωτικής ακαδημίας να εντρυφήσουν ακόμη περισσότερο στο θέμα των Navtex, «μία νέα πολιτική κυριαρχίας που ασκείται πλέον στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Υπάρχει Δίκαιο της Θάλασσας, υπάρχει Διεθνές Δίκαιο. Εάν προσπαθήσετε να περιορίσετε μια χώρα με 1870 χιλιόμετρα ακτής με τα δικά σας σύνορα και να πείτε ότι “όλα είναι δικά μου”, τότε θα υπάρξει πρόβλημα».

«Να έρθει η Ελλάδα να μιλήσουμε, να συναντηθούμε. Μέσω διαλόγου, μέσω διαπραγματεύσεων, θα προκύψουν λύσεις με λογικούς και έξυπνους τρόπους δράσης και θα γίνουν αποδεκτές. Εκτός από αυτό, με εγωισμούς, κακομαθημένες συμπεριφορές και λέγοντας πως ‘ό,τι λέω εγώ θα γίνεται πάντα’… όχι αυτό δεν μπορείτε να επιβάλλετε να γίνει αποδεκτό», πρόσθεσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επέμεινε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη θάλασσα, όπως επίσης και των Τουρκοκυπρίων.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο Κυπριακό, υπενθύμισε ότι «εγγυητές της Κύπρου είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα και η Τουρκία» και πρόσθεσε: «Υπάρχουν δύο κοινωνίες εκεί, υπάρχει κυριαρχία δύο κοινοτήτων εκεί».

Μήνυμα προς Γαλλία: «Κοιτάξτε πρώτα το μπόι σας»

Αναφερόμενος, εμμέσως, στο τεταμένο κλίμα που σοβεί στις σχέσεις Τουρκίας – Γαλλίας, ο Ακάρ είπε:

«Ορισμένες χώρες, χωρίς να βλέπουν την ισχύ και το μπόι τους, προσπαθούν να παίξουν ρόλους στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτοί οι δρόμοι που είναι αδιέξοδοι. Έρχονται από χιλιάδες μίλια μακριά, αλλά σε κανέναν εδώ δεν μπορούν να θέσουν κανόνες. Δεν εγκαταλείπουμε ούτε παραχωρούμε τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα. Αναμένουμε ιδιαίτερα από τους τρίτους να είναι αντικειμενικοί, αμερόληπτοι και χωρίς προκαταλήψεις».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:25