search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:48
MENU CLOSE

Α λα… γαλλικά οι αλλαγές στα ελληνικά σούπερ μάρκετ από Τετάρτη – Γιατι κατεβάζουν από ράφια ρούχα, παπούτσια και ηλεκτρικά είδη

10.11.2020 09:50
super_market_0.jpg

 

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα θα παρουσιάζουν πολλά μεγάλα σούπερ μάρκετ που μέχρι και σήμερα είχαν τη δυνατότητα να έουν στα ράφια τους τα λεγόμενα “διαρκή αγαθα”, δηλαδή προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης. Κι αυτό διότθι σήμερα το πρωί υπεγράφη η απόφαση για την απαγόρευση πώλησης διαρκών αγαθών -όπως ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, παιχνίδια και βιβλία- από τα σούπερ μάρκετ, για όσο διάστημα είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό παρουσία του προέδρου της ΕΣΕΕ Γιώργου Καρανίκα που έθεσε το σχετικό αίτημα για την απαγόρευση πώλησης από τα σούπερ μάρκετ προϊόντων που δεν είναι πρώτης ανάγκης.

Αυτή η απόφαση επιβλήθηκε μετά από πλήθος αντιδράσεων διαφόρων φορέων του λιανεμπορίου όπως ΕΣΕΕ, εμπορικοί σύλλογοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης κ.α. που έκαναν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό από τα σούπερ μάρκετ που είχαν τη δυνατότητα να πουλάνε προϊόντα που δεν είναι έκτακτης ανάγκης, όταν όλα τα άλλα μικρότερα καταστήματα έουν κατεβάσει ρολά με την κυβερνητική απόφαση.

Μέσω… Γαλλίας

Στη Γαλλία είχε πρωτοανοίξει ο διάλογος σχετικά με το κατά πόσο είναι δίκαια τα μέτρα που κλείνουν ένα βιβλιοπωλείο, για παράδειγμα, αλλά αφήνουν ανοικτά τμήματα πώλησης βιβλίων στα μεγάλα καταστήματα και τις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις μικρές επιχειρήσεις, η γαλλική κυβέρνηση υποχώρησε επιβάλλοντας και στα σούπερ μάρκετ της χώρας τους ίδιους περιορισμούς που ισχύουν για την πώληση μη απαραίτητων αγαθών στα μικρά καταστήματα λιανικής. Κίνηση που όμως ερμηνεύεται ως ευκαιρία για τους εμπόρους λιανικής με διαδικτυακή παρουσία που επωφελήθηκαν που έχουν ούτως ή άλλως από την πανδημία.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απάντησαν με δισταγμό στις αντιδράσεις, σημειώνουν οι FT. Στην Fnac-Darty, μια γαλλική αλυσίδα λιανικής που πουλάει ηλεκτρονικά, υπολογιστές, βιβλία, μουσική και παιχνίδια, αρχικά επετράπη να παραμείνει ανοιχτή επειδή θεωρήθηκε ότι εμπορεύεται απαραίτητα προϊόντα, όπως εκτυπωτές και φορητοί υπολογιστές. Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις των βιβλιοπωλείων και των επιχειρήσεων εμπορίας παιχνιδιών, η αλυσίδα  αναγκάστηκε να κλείσει  τα τμήματα με τα μη απαραίτητα προϊόντα.

 Αντιμέτωπες με παρόμοιες αντιδράσεις, οι αρχές του Βελγίου απαγόρευσαν επίσης σε μεγάλους λιανοπωλητές, όπως τα σούπερ μάρκετ, να πωλούν προϊόντα που θεωρούνται μη απαραίτητα.

Αντίθετα, στη Γερμανία που κινείται σε ρυθμούς μερικού lockdown, δεν παρατηρούνται προβλήματα αυτής της μορφής καθώς η χώρα έχει αφήσει ανοιχτό το λιανεμπόριο κλείνοντας μόνο την εστίαση και την διασκέδαση, όπως ισχύει δηλαδή στις περιοχές της «κόκκινης» ζώνης στη χώρα μας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:47