search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:14
MENU CLOSE

Μακρόν: Για κάθε ευρωπαϊκή χώρα που εξαφανίζεται δημογραφικά, εμφανίζεται μια αφρικανική

16.11.2020 13:42
Μακρόν: Για κάθε ευρωπαϊκή χώρα που εξαφανίζεται δημογραφικά, εμφανίζεται μια αφρικανική  - Media

 

Συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στην ιστοσελίδα Le Grant Continent, υποστηριζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη εκσυγχρονισμού των θεσμών της διεθνούς συνεργασίας, κάνοντας την εκτίμηση ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν παράγει πλέον σήμερα χρήσιμες λύσεις» και τόνισε οτι «τα πλαίσια της πολυμερούς συνεργασίας έχουν σήμερα αποδυναμωθεί διότι είναι μπλοκαρισμένα». 

Ο Μακρόν έχει υποστηρίξει τη ριζική αναθεώρηση των παγκόσμιων κοινωνικών και οικονομικών συστημάτων, ισχυριζόμενος ότι η αλλαγή δημογραφικών στοιχείων και άλλων ζητημάτων θα απαιτήσει νέους τρόπους για την αναδιανομή πεπερασμένων πόρων, σημειώνοντας συγκεκριμένα πως «για κάθε ευρωπαϊκή χώρα που εξαφανίζεται δημογραφικά, την ίδια περίοδο, εμφανίζεται μια αφρικανική χώρα», γεγονός που σηματοδοτεί μια επιτάχυνση στον ρου της ιστορίας. 

Στη συνέντευξη, ο Γάλλος ηγέτης υποστήριξε επίσης ότι η «συμφωνία της Ουάσιγκτον», στην οποία ορίστηκε η «μονολιθική λογική που βασίζεται στη συσσώρευση κερδών» είναι πλέον ξεπερασμένη και τα έθνη θα πρέπει να είναι έτοιμα να αγκαλιάσουν νέα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά μοντέλα προκειμένου να ξεπεραστούν οι τρέχουσες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας που έχει δημιουργήσει η η εξάπλωση του κορωνοϊού αλλά και της τρομοκρατίας

«Υποχρεούμαι να κάνω την διαπίστωση ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν παράγει σήμερα χρήσιμες αποφάσεις̭· είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι όταν ορισμένοι γίνονται όμηροι των κρίσεων της πολυμέρειας, όπως για παράδειγμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», αναφέρει. 

Σημειώνεται πως με την εξαίρεση μίας βιντεοδιάσκεψης τον Απρίλιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέμεινε σιωπηλό απέναντι στην κρίση της πανδημία του κορωνοϊού, της μεγαλύτερης κρίσης δημόσιας υγείας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε ταυτόχρονα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι τελεί υπό την επιρροή της Κίνας και η κυβέρνησή του έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες αποχώρησης από τον οργανισμό.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, ο καπιταλισμός βρίσκεται σε σημείο καμπής και ειναι πιθανό να υποστεί μία μεταμόρφωση. Ο καπιταλισμός που εδράζεται στην υπερσυγκέντρωση χρηματος, δεν είναι πλέον ικανός να ανταποκριθεί στις κοινωνικές ανισότητες. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, προτείνει μια αντικατάσταση της «συμφωνίας της Ουάσιγκτον» με μία «συμφωνία του Παρισιού» που θα αναγνωρίζει, οτι εκτός από το κέρδος, υπάρχουν και άλλοι όροι και προϋποθέσεις για να λαμβάνονται κοινωνικές αποφάσεις. Επέμεινε επίσης ότι ένα τέτοιο, νέο σύστημα θα ήταν καταλληλότερο για την αντιμετώπιση και της απειλής που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, καθώς και των ανισοτητων γενικότερα, ελπίζοντας πως αυτή του την πρωτοβουλία θα αγκαλιάσουν και άλλοι ηγέτες ανά τον κόσμο. 

Οικοδόμηση μια πολιτικής Ευρώπης

Σε αυτήν την διεθνή συγκυρία, το στοίχημα για τον Εμανουέλ Μακρόν είναι «η ενίσχυση και η οικοδόμηση μίας πολιτικής Ευρώπης», διότι «αν θέλουμε να δημιουργηθεί συνεργασία, θα πρέπει ισότιμοι πόλοι να οικοδομήσουν αυτήν την συνεργασία, γύρω από μία νέα πολυμερή συνεργασία, δηλαδή έναν διάλογο των διαφορετικών δυνάμεων για να αποφασίσουν από κοινού».

«Οφείλουμε να επιτύχουμε επανεφευρίσκοντας χρήσιμα σχήματα συνεργασίας, συλλογικού σχεδιασμού, συνασπισμού διεθνών παραγόντων και οφείλουμε να επιτύχουμε στον εκσυγχρονισμό των θεσμών και την επανεξισορρόπηση των σχέσεων αυτών», προσθέτει ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Για τον Εμανουέλ Μακρόν, μία ισχυρή Ευρώπη είναι «η μοναδική δυνατότητα για την επιβολή των αξιών μας, για την αποφυγή του σινοαμερικανικού διπωλίου, τον κατακερματισμό, την επάνοδο εχθρικών περιφερειακών δυνάμεων».

«Η Ευρώπη να αναλάβει την υπεράσπιση της ασφάλειάς της»

Ο Εμανουέλ Μακρόν διατυπώνει επίσης την πλήρη διαφωνία με τις θέσεις που προβλήθηκαν στο άρθρο της γερμανίδας υπουργού Αμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ στο Politico, σύμφωνα με τις οποίες «οι ψευδαισθήσεις τηw ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας θα πρέπει να λάβουν τέλος: οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον ζωτικής σημασίας ρόλο της Αμερικής ως παρόχου ασφάλειας».

«Πιστεύω ότι πρόκειται για παρανόηση της Ιστορίας. Ευτυχώς, η καγκελάριος (Αγγελα Μέρκελ) δεν βρίσκεται σε αυτήν την γραμμή, αν έχω καταλάβει καλά τα πράγματα». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μας σεβαστούν ως συμμάχους παρά μόνο αν είμαστε σοβαροί με τους εαυτούς μας και αν είμαστε κυρίαρχοι με την δική μας άμυνα», συμπληρώνει αναφορικά με ευρω-αμερικανικές σχέσεις. 

«Πιστεύω λοιπόν ότι η αλλαγή της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελεί ευκαιρία για να συνεχίσουμε κατά τρόπο τελείως ειρηνικό και ήρεμο, αυτό που οι σύμμαχοι πρέπει να καταλαβαίνουν μεταξύ τους: έχουμε ανάγκη να συνεχίσουμε την οικοδόμηση της αυτονομίας μας για εμάς τους ίδιους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν για τις ίδιες, όπως η Κίνα το κάνει για την ίδια», λέει ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Μακρόν παραχώρησε τη συνέντευξη καθώς η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων τζιχαντιστών, με τον ίδιο να δεσμεύεται ότι θα υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες της χώρας. Απαντώντας στις κριτικές που δέχθηκε από μουσουλμάνους ηγέτες ότι στιγματίζει το Ισλάμ, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν έχει κάτι εναντίον των μουσουλμάνων: «Είμαστε μια ελεύθερη χώρα, όπου καμία θρησκεία δεν απειλείται. Εγώ θέλω όλοι οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, όπως επιθυμούν», τόνισε.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50