search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:35
MENU CLOSE

Παγωμένα χαμόγελα – Σφυροκόπημα στην κυβέρνηση για την οικονομία αναμένεται εν όψει προϋπολογισμού

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2155
10-12-2020
11.12.2020 04:00
maximou-8.jpg

 

Για «καταιγίδα» στη Βουλή προετοιμάζεται η κυβέρνηση, καθώς αρχίζει την Παρασκευή η συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2021, μια κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης με την ψήφισή του. 
Ένας προϋπολογισμός, ωστόσο, που βαρύνεται αφόρητα από τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία και που αφήνει την κυβέρνηση ανοιχτή σε επιθέσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τις συνέπειες αυτές αλλά και τους τρόπους που προσπάθησε να τις απαλύνει κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. 
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μόλις περάσει η κρίση της πανδημίας η κυβέρνηση «θα επανέλθει στην ορθή δημοσιονομική πολιτική των μόνιμων μειώσεων και ασφαλιστικών εισφορών», η αλήθεια είναι ότι οι αριθμοί δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία, καθώς η διψήφια ύφεση και το τέλος της ελπίδας για ανάπτυξη τύπου V μέσα στο 2020-2021 δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ελιγμούς. 

Αντιθέτως αυξάνουν την πίεση προς την κυβέρνηση να συνεχίσει την πολιτική στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, κάτι για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ την έχει κατηγορήσει για πλημμελή αντίδραση. Ο Σταϊκούρας επίσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έδωσε 24 δισ. ευρώ μέσα στο 2020 για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και ότι έχει διασφαλίσει στον προϋπολογισμό ακόμη 7,5 δισ. για την επόμενη χρονιά. 
Ωστόσο, εν συνόλω η αντιπολίτευση αμφισβητεί τους αριθμούς αυτούς, κάτι που αναμένεται να κάνει και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να μπει σε έναν διάλογο που εμφανώς δεν θέλει να κάνει. 
Άλλωστε και στη συνέντευξή του στον Alpha ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο διαγραφής χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα από την επιστρεπτέα προκαταβολή αρκέστηκε να πει ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και ότι είναι γνωστό τι πρέπει να επιστραφεί. 

«Μετωπική»
Αν στα παραπάνω προστεθεί και η αναιμική ανάπτυξη της οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 αλλά και η βαρύτατες συνέπειες από το νέο lockdown, όπως αυτές θα αποτυπωθούν στα στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο, γίνεται εμφανές ότι η κυβέρνηση δύσκολα θα αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση με την αντιπολίτευση για την πορεία της οικονομίας αλλά και τη στήριξη που παρείχε σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, δεδομένου ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ταχθεί υπέρ εμπροσθοβαρών προγραμμάτων στήριξης από την αρχή της πανδημίας. 
Πάντως η συζήτηση για τα οικονομικά μεγέθη αναμένεται να είναι μόνο ένα μικρό μέρος από τις επιθέσεις για τις οποίες η κυβέρνηση προετοιμάζεται εν όψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. 
Και αυτό γιατί η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να αποτελέσει πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης εφ’ όλης της ύλης με αιχμή του δόρατος την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω της πανδημίας αλλά και τα ελληνοτουρκικά, ιδίως αν η σημερινή σύνοδος κορυφής δεν επιβάλλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας ή αν οι κυρώσεις αυτές δεν κριθούν επαρκείς και ανάλογες με την προκλητικότητα της Άγκυρας. 
Για το ζήτημα της ανταπόκρισης της κυβέρνησης στην πανδημία, πέραν του αμιγώς οικονομικού κομματιού (ο Σταϊκούρας έχει επανειλημμένα πει ότι το υπουργείο Υγείας ενισχύθηκε φέτος με 800 εκατ. ευρώ εκτός προϋπολογισμού), η κυβέρνηση θα κληθεί να απαντήσει σε ορισμένα όχι βολικά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με: 
● τη διάρκεια του lockdown, 
● την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα, 
● τις ελλείψεις που διαρκώς καταγγέλλουν γιατροί και υγειονομικοί
● και εν τέλει το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση προετοιμάστηκε ουσιαστικά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας ή όχι. 
Η συζήτηση αυτή είναι προφανώς άβολη για το Μέγαρο Μαξίμου, τόσο διότι ακόμα και σήμερα δεν μοιάζει να υπάρχει ένας σαφής οδικός χάρτης για την άρση του lockdown αλλά και διότι κακές διατυπώσεις από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και κριτική από στελέχη του κόμματος δίνουν την αίσθηση πλημμελούς προετοιμασίας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. 

Επικοινωνιακός ελιγμός
Πλέον η κυβέρνηση μοιάζει να στηρίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά στην ταχεία άφιξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και στην έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού για να κατευνάσει τις αντιδράσεις αλλά και να πραγματοποιήσει άλμα προς τα εμπρός. 
Η ανάγκη για αυτό το άλμα προς τα εμπρός αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στην ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών. Εκεί όπου οι «γαλάζιοι» υιοθετούν αβασάνιστα ρεπορτάζ και πληροφορίες για το… σπίτι Τσίπρα, θυμίζοντας τα χρόνια που βρίσκονταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης και σε καμία περίπτωση κόμμα που κρατά τα ηνία της χώρας. 
Η επικοινωνιακή ήττα του Μαξίμου και το γεγονός πως δεν αναμένεται να βελτιωθεί η κατάσταση, οδηγεί πολλούς στην κυβέρνηση και τον Στέλιο Πέτσα να «παίζουν μπάλα» με οτιδήποτε άλλο πέρα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή την περίοδο. 
Αγνοώντας μάλιστα μια βασική αρχή, και της δημοσιογραφίας, που λέει ότι με εικασίες δεν μπορεί να υπάρξει τεκμηρίωση, η σπουδή που επέδειξαν οι «γαλάζιοι» δείχνει ότι υπάρχει μια ανάγκη για επικοινωνιακό ελιγμό πετώντας την μπάλα στην εξέδρα από το ημερήσιο δελτίο θανάτων από τον κορωνοϊό, από την απονεύρωση των εργασιακών σχέσεων και τις ζοφερές προβλέψεις για την οικονομία. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:34