search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:32
MENU CLOSE

Λαχανότουρτα καπαμάς με ρύζι και κιμά

12.12.2020 09:53
75595309_982528548792235_8676646850379031978_n.jpg

 

Υλικά

Θα χρησιμοποιήσουμε ½ λάχανο (από 1 μεγάλο και αφράτο)

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

200 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά από ελιά

2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα ή παρμπόιλντ

1 κουταλιά της σούπας πιπέρι

1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας

1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά

½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι κατά βούληση

Εκτέλεση

Κόψτε το κοτσάνι από το λάχανο και βγάλτε ένα-ένα τα φύλλα του. Σε μια βαθιά κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίξτε τα φύλλα του λάχανου και βράστε τα για 4-5 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν. Στραγγίστε τα καλά.

Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο και το σκόρδο, προσθέτοντας και λίγο αλάτι. Βάλτε και τον κιμά και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να ασπρίσει και να ψηθεί καλά. Συνεχίστε με τα μπαχαρικά και τον πελτέ ντομάτας, το πλυμένο ρύζι και λίγο νεράκι ίσα που να σκεπάζει λίγο το μίγμα αλλά να μην το ξεπερνά. Αφήστε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά. Αφού μαγειρευτεί το ρύζι, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Δοκιμάστε τη γεύση του και διορθώστε το με λίγο αλάτι επιπλέον, αν χρειάζεται.

Λαδώστε το κάτω μέρος μιας φόρμας ή ενός σκεύους για ψήσιμο στο φούρνο και καλύψτε τον πάτο του με τη μισή ποσότητα λάχανου που έχετε κρατήσει, φροντίζοντας να μην αφήσετε κενά. Ρίξτε το μίγμα με το ρύζι, απλώστε το ομοιόμορφα και καλύψτε από πάνω με το υπόλοιπο λάχανο. Σκεπάστε καλά την επιφάνεια και αλείψτε με λίγο επιπλέον λάδι. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 25 λεπτά ή έως ότου ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Αφήστε να χλιαρύνει αρκετά, αναποδογυρίστε σε μια πιατέλα και σερβίρετε με λίγο γιαούρτι ανακατεμένο με λίγο σκόρδο και λιωμένο πικάντικο βούτυρο με πελτέ και πάπρικα.

Συμβουλή

Είναι ιδανικό για το γιορτινό τραπέζι γιατί είναι εντυπωσιακό και καθόλου χρονοβόρο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01