06/12/2019 16:01:32
28.9.2012

«Η Ε.Ε. θερίζει αυτά που έσπειρε», λέει ο Τούρκος υπ. Οικονομίας

«Η Ε.Ε. θερίζει αυτά που έσπειρε», λέει ο Τούρκος υπ. Οικονομίας - Media

«Η Ε.Ε. θερίζει αυτά που έσπειρε, καθώς η κρίση χρέους στην Ελλάδα δεν ήλθε από τη μία ημέρα στην άλλη», δηλώνει -μεταξύ άλλων- ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αυστρία.

Ο Τούρκος υπουργός αναρωτιέται μάλιστα «πού ήταν η Ε.Ε. όταν η Ελλάδα ξόδευε αυτά τα χρήματα» και συμπληρώνει πως η Ε.Ε. θα έπρεπε καλύτερα να είχε ασχοληθεί με την Ελλάδα και όχι με την Τουρκία.

Στο σημείο αυτό γίνεται και πιο επιθετικός καθώς αναφέρει πως κάποιοι πολιτικοί που ήταν επικριτικοί απέναντι στην Αγκυρα, όπως ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, έχουν βγει, στο μεταξύ, «σε σύνταξη» και «πηγαίνουν για ψάρεμα».

Ο Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν κατηγορεί την Ε.Ε. για έλλειψη ειλικρίνειας και για υποκρισία απέναντι στην Τουρκία εδώ και 50 χρόνια, «δείχνοντάς της την πλάτη», παρόλο που, όπως διατείνεται, η χώρα του σε αντίθεση με τις περισσότερες κοινοτικές χώρες, πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

«Θα έλθει η ημέρα που η ΕΕ θα μας εκλιπαρεί να ενταχτούμε ως μέλος, αλλά τελικά εμείς θα αποφασίσουμε, αν θέλουμε να ενταχτούμε ή όχι», συμπληρώνει.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Τουρκία «έχει δικαίωμα να ενταχθεί στην Ε.Ε.» και διαμηνύει ότι «δεν θα παραιτηθεί από αυτό το δικαίωμα». Ωστόσο, μένει ανοικτό, όπως σημειώνει, αν μέχρι την πραγματοποίηση της ένταξης θα υπάρχουν ακόμη η Ε.Ε. και το ευρώ, καθώς ο καθένας βλέπει σε ποιά κατάσταση βρίσκεται τώρα η Ένωση.

Ερωτηθείς τέλος γιατί επιθυμεί η Τουρκία την ένταξη, απαντά χαρακτηριστικά: «Θα συνεχίζουμε να εκνευρίζουμε τους Ευρωπαίους. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν την ΕΕ σε μια λέσχη Χριστιανών και να αφήσουν έξω την Τουρκία, κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.