search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:42
MENU CLOSE

Όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει – Πολυνομοσχέδιο – σκούπα ρυθμίζει από χρέη μέχρι… ημαρτημένα της κυβέρνησης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2157
23-12-2020
24.12.2020 04:00
vrouts.jpg

 

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για χρέη σε δήμους από τέλη και φόρους καθώς και σε ασφαλιστικές εισφορές, αλλαγές σε εργασιακά και επιδόματα ανεργίας, διαγραφές προστίμων για το Ε9, έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων και επαγγελμάτων, μείωση της φορολογίας στα κέρδη από τυχερά παιχνίδια, διεύρυνση της λίστας των καταστημάτων για λειτουργία τις Κυριακές και αργίες και επιστράτευση συνταξιούχων στο προσωπικό του ΕΦΚΑ για επιτάχυνση της εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο – σκούπα που κατατέθηκε στη Βουλή.

Οι βασικότερες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προβλέπουν:

1. Έως και 120 δόσεις για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών (κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας, τέλη κ.ά.) προς τους ΟΤΑ οι οποίες δημιουργήθηκαν έως την 31.12.2020 και βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν μέχρι 28.2.2021. Αν ο οφειλέτης καταβάλει εφάπαξ το ποσό της οφειλής, διαγράφονται οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους. 
Αν οι οφειλές εξοφληθούν με 2 – 12 δόσεις, η απαλλαγή ανέρχεται σε 90%, με 13 – 48 δόσεις σε 80%, με 49 – 72 δόσεις σε 70% και με 73 – 120 δόσεις η απαλλαγή από προσαυξήσεις και πρόστιμα διαμορφώνεται στο 60%. Η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 20 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 50 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν από την 1η Μαρτίου.

2. Σε 24 δόσεις μπορούν να αποπληρωθούν οι χρεώσεις δημοτικών τελών που προκύπτουν από τη δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων στους δήμους και έχουν υπολογιστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 με ελάχιστη δόση τα 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα. Δηλώσεις που υποβλήθηκαν έως 31 Οκτωβρίου 2020 θεωρούνται εκπρόθεσμες και δεν επιβάλλονται πρόστιμα.

Εργασιακά – ασφαλιστικά

3. Δίνεται η δυνατότητα στον διοικητή του ΕΦΚΑ να αποφασίζει την ανάθεση του έργου της υποστήριξης των διαδικασιών απονομής συντάξεων σε συνταξιούχους λόγω γήρατος, πρώην υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ και των ενταχθέντων σε αυτόν ασφαλιστικών φορέων και του Δημοσίου, οι οποίοι κατά τον χρόνο της ενεργού υπηρεσίας τους είχαν υπηρετήσει στα αντικείμενα της επεξεργασίας των αιτημάτων παράτασης αναπηρικών συντάξεων, απονομής και παράτασης του εξωϊδρυματικού επιδόματος, μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, απονομής προσωρινών συντάξεων όλων των κατηγοριών, της διαδικασίας ελέγχου στην ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης, της διαδικασίας ελέγχου των εισφορών, καθώς και της υποστήριξης της γραμματείας συντάξεων.

Η διάρκεια των συμβάσεων έργου δεν μπορεί να ξεπερνά τους οκτώ μήνες, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης. Με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί η κατ’ αποκοπή καταβαλλόμενη αμοιβή, ενώ οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι εξαιρούνται από την περικοπή της σύνταξης λόγω εργασίας. Στόχος του μέτρου είναι να αντιμετωπιστεί ο τεράστιος όγκος των εκκρεμών αιτήσεων που ξεπερνούν τις 300.000.

4. Επιβάλλονται κυρώσεις και τσουχτερά πρόστιμα στους εργοδότες που αξιώνουν και λαμβάνουν από εργαζόμενο μέρος ή το σύνολο του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Ο παραβάτης διώκεται κατ’ έγκληση και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή οριζόμενη σε 360 ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των ημερήσιων μονάδων δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 14 ευρώ.

5. Δίνεται ευκαιρία επανένταξης στις 120 δόσεις των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία για τους πληγέντες από την πανδημία οι οποίοι έχασαν τη ρύθμιση κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου έως και Οκτωβρίου 2020. Προϋπόθεση είναι να καταβάλουν τη δόση Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Οι απλήρωτες δόσεις την περίοδο της πανδημίας μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

6. Παρατείνεται έως 28 Φεβρουαρίου 2021 ο μηχανισμός «Συν-Εργασία».

7. Μειώνονται στα 50 από 100 τα ένσημα για το τακτικό επίδομα ανεργίας σε εποχικά εργαζόμενους σε τουριστικά, επισιτιστικά και άλλα επαγγέλματα. 
Όπως ορίζει η σχετική διάταξη «κατ’ εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2020 και μόνο, για τους απασχολούμενους σε τουριστικά, επισιτιστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας αρκούν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, για να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας».

8. Παρατείνεται η ασφαλιστική ικανότητα για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ασφαλισμένους στον τ. ΟΓΑ.

9. Επεκτείνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού.

Φορολογικά

10. Ακατάσχετες και αφορολόγητες είναι οι ενισχύσεις Covid-19 που λαμβάνουν οι πληγέντες αγρότες.

11. Δεν επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων.

12. Παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου 2021 η προθεσμία απόσυρσης των ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου.

13. Διαγράφονται πρόστιμα για εμπρόθεσμες καταστάσεις φορολογικών στοιχείων του έτους 2014 (συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών) που υποβλήθηκαν από 21 Ιανουαρίου 2016 έως και 25 Ιανουαρίου 2016.

14. Καθιερώνεται νέα κλίμακα φορολόγησης για τα κέρδη των τυχερών παιγνίων. Κέρδη έως 100 ευρώ είναι αφορολόγητα, από 100 έως 200 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 2,5%, από 200 έως 500 ευρώ με συντελεστή 5% και πάνω από 500 ευρώ επιβάλλεται φόρος 7,5%.

15. Ο συντελεστής ΦΠΑ ορίζεται σε 0% για τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και για τα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα της νόσου Covid-19. Ο ίδιος συντελεστής εφαρμόζεται και στις υπηρεσίες που συνδέονται στενά με τα αγαθά του προηγούμενου εδαφίου. Το μέτρο ισχύει μέχρι και τις 31.12.2022.

Παράκαμψη αργιών

16. Κατά τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού δύναται με υπουργική απόφαση να μην εφαρμόζονται οι διατάξεις περί υποχρεωτικής αναπαύσεως Κυριακές – αργίες για μισθωτούς απασχολουμένους σε επιχειρήσεις μεταφοράς προσώπων ή πραγμάτων παντός είδους, πρακτορεύσεων φορτώσεων και εκφορτώσεων, επισκευής και συντηρήσεως μεταφορικών μέσων, συνεργείων συγκολλήσεως ελαστικών (βουλκανιζατέρ), πρατηρίων διανομής πετρελαιοειδών και ελαίων γι’ αυτοκίνητα και χώρων σταθμεύσεως αυτοκινήτων (γκαράζ) με εξαίρεση τις εργασίες πλυσίματος και γρασαρίσματος, παραγωγής μετασχηματισμού και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, ύδατος, φωταερίου, ατμού ή ατομικής ενεργείας, τηλεπικοινωνιών, ραδιοφωνίας, τηλεοράσεως και λήψεως κινηματογραφικών ταινιών, δημοσίων και ψυχαγωγικών θεαμάτων και κέντρων διασκεδάσεως, δημοσίων παιγνίων και των μετ’ αυτών συνδεόμενων εργασιών, πρακτορείων λαχείων, πρακτορείων εφημερίδων, παντός είδους εκθέσεων, μουσείων ως και επί συναυλιών, αθλητικών αγώνων, ιπποδρομιών, αθλητικών σωματείων, γραφείων ταξιδιών και λεσχών παντός είδους, εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων, μπαρ, καφενείων, γαλακτοπωλείων, κυλικείων, ανθοπωλείων, λουτρών, ξενοδοχείων, ιατρείων, κλινικών νοσοκομείων και υγειονομικών ιδρυμάτων, γραφείων κηδειών, νεκροταφείων και νεκροτομείων, περιπτέρων, φωτογραφείων και στιλβωτηρίων, αμιγών καταστημάτων λιανικής πωλήσεως ξηρών καρπών, μη ημερησίων εφημερίδων και περιοδικών, κέντρων διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πωλήσεως και φαρμακαποθηκών.

Τουρισμός – συγκοινωνίες

17. Παρατείνεται και για το 2021 το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους».

18. Στους υφιστάμενους τουριστικούς λιμένες παρέχεται η δυνατότητα να λάβουν άδεια ολικής ή τμηματικής λειτουργίας για το έτος 2021, υπό την προϋπόθεση ότι ο φορέας διαχείρισής τους θα υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

19. Εξαιρείται από τον υπολογισμό του εισοδήματος, για τον προσδιορισμό του φόρου και για το φορολογικό έτος 2021, η αξία των διατακτικών εσωτερικού τουρισμού, συνολικής αξίας έως 300 ευρώ ετησίως.

20. Δίνεται η δυνατότητα στους Οργανισμούς Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να προβαίνουν με απευθείας αναθέσεις στη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες (ΚΤΕΛ κ.λπ.).

21. Χορηγείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση στις ιδιωτικές εταιρείες που ασκούν συγκοινωνιακό έργο και συγκεκριμένα στα αστικά – υπεραστικά ΚΤΕΛ, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στα ταξιδιωτικά γραφεία που διαθέτουν ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημοσίας χρήσεως και τουριστικά τρένα.

Διάφορες ρυθμίσεις

22. Δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους εποπτευόμενους από αυτό οργανισμούς να συνάπτουν δημόσιες συβάσεις με απευθείας αναθέσεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

23. Αυξάνεται στο 31ο έτος από το 28ο έτος το όριο ηλικίας των υπηρετούντων ως Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) που θέλουν να προσληφθούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ).

24. Αναβάλλεται έως τον Ιούλιο του 2021 η διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:41