search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:23
MENU CLOSE

Σαφιολέας (επικοινωνιολόγος) στο topontiki.gr: Ο Μπάιντεν αναλαμβάνει μια διχασμένη χώρα – Το αύριο στο Ρεμπουπλικανικό κόμμα

08.01.2021 12:26
Σαφιολέας (επικοινωνιολόγος) στο topontiki.gr: Ο Μπάιντεν αναλαμβάνει μια διχασμένη χώρα - Το αύριο στο Ρεμπουπλικανικό κόμμα   - Media

 

Για το αύριο των ΗΠΑ μετά και την εισβολή των οπαδών του Τραμπ, στο Καπιτώλιο μιλάει ο Σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας, Στράτος Σαφιολέας στο topontiki.gr 

Όσον αφορά το Ρεμπουπλικανικό κόμμα ο κ. Σαφιολέας σημειώνει: «Είναι προφανές πως το Ρεπουμπλικανικό κόμμα βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη απόφαση για το μέλλον του και οι πολιτικοί που ανήκουν σε αυτό ζυγίζουν τη στρατηγική επιβίωσής τους: Θα παραμείνουν όμηροι Τραμπ και της οικογένειάς του, ή θα τον αποκυρήξουν;». «Διαπιστώνω σοβαρές ενδείξεις πως το σοκ της προσωρινής κατάληψης του Καπιτώλιου, θα αποτελέσει αφορμή και ευκαιρία για εγκατάλειψη του Τραμπ», προσθέτει. 

Για το τι χώρα θα παραλάβει ο Τζο Μπάιντεν ο Στράτος Σαφιολέας υπογραμμίζει: «O Τζο Μπάιντεν αναλαμβάνει μια χώρα διχασμένη, εν μέσω της μεγαλύτερης πανδημίας στην νεώτερη ιστορία, που μετράει ήδη πάνω από 365.000 νεκρούς, και κινδυνεύει να αφανίσει τομείς της οικονομίας».

Γράφει ο Στράτος Σαφιολέας, Σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας

Το βράδυ της 6ης Ιανουαρίου, και παρά το σοκ της εισβολής των οπαδών του Trump στο Καπιτώλιο, παρά το γεγονός πως ο Αντιπρόεδρος Mike Pence, πιστός υποστηρικτής του Trump όλη την τετραετία, και ο Αρχηγός της Πλειοψηφίας Ρεπουμπλικανός Γερουασιαστής από το Κεντάκυ Mitch McConnell αρνήθηκαν να συνδράμουν στο καταδικασμένο σε αποτυχία σχέδιο ανατροπής του εκλογικού αποοτελέσματος, έξι Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές και η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκατόν είκοσι ένα τον αριθμό μαζί με τον Αρχηγό της Μειοψηφίας Kevin McCarthy, επέμειναν στις χωρίς στοιχεία ενστάσεις τους. Και όλα αυτά σε μια διαδικασία που είχε μόνο τελετουργικό χαρακτήρα. 

Είναι προφανές πως το Ρεπουμπλικανικό κόμμα βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη απόφαση για το μέλλον του και οι πολιτικοί που ανήκουν σε αυτό ζυγίζουν τη στρατηγική επιβίωσής τους: Θα παραμείνουν όμηροι Trump και της οικογένειάς του, ή θα τον αποκυρήξουν;

Διαπιστώνω σοβαρές ενδείξεις πως το σοκ της προσωρινής κατάληψης του Καπιτώλιου, θα αποτελέσει αφορμή και ευκαιρία για εγκατάλειψη του Trump. Μέχρι πρό τινος θερμοί υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου έχουν στραφεί εναντίον του. Ενδεικτικά, ο διορισμένος από τον Trump Γενικός Εισαγγελέας Bill Barr (και πρόσφατα αποπεμφθής) αποκάλεσε δημόσια ους οπαδούς του Trump, “όχλο”, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας παραιτήθηκαν οι υπουργοί παιδείας Betsy DeVos και μεταφορών Elaine Chao. Ο μέχρι πριν λίγες εβδομάδες Διευθυντής του Λευκού Οίκου (Chief of Staff) Mick Malveney διαμαρτυρόταν προχθες στο τηλεοπτικό κανάλι CNBC πως ο Trump έχει ξαφνικά γίνει αγνώριστος, και πως θα μείνει πια στην ιστορία σαν τον πρόεδρο που προσπάθησε να καταλάβει την εξουσία. Μεγαλο-δωρητές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος δηλώνουν πως αποσύρουν την οικονομική υποστήριξή τους στους Γερουσιαστές που παρέμειναν με τον Trump και μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου.  Φυσικά η υποκρισία όλων αυτών περισσεύει, αλλά επιβεβαιώνεται το ρητό “δρυός πεσούσης.”

Στο μεταξύ, στη Washington οι Δημοκρατικοί πιέζουν τον Αντιπρόεδρο Pence να ενεργοποίησει την τροπολογία 25 του αμερικανικού συντάγματος που προβλέπει την απομάκρυνση του Προέδρου για αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του. Οι δε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Twitter, Facebook και Instagram έχουν διακόψει τους λογαριασμούς του. 

O Joe Biden αναλαμβάνει μια χώρα διχασμένη, εν μέσω της μεγαλύτερης πανδημίας στην νεώτερη ιστορία, που μετράει ήδη πάνω από 365.000 νεκρούς, και κινδυνεύει να αφανίσει τομείς της οικονομίας. Μέσα στο πολιτικό χάος, χάθηκε η είδηση πως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου η Αμερική κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ νεκρών: 4.000 Αμερικανοί πέθαναν από τον κορωνοϊό, και η πρόβλεψη του Antony Fauci είναι πως το νούμερο αυτό θα ανεβεί στις επόμενες ημέρες. 

Όμως ας τελειώσουμε με ένα τόνο αισιοδοξίας: παρά την ανηλεή επίθεση από τον Trump, οι θεσμοί της Δημοκρατίας στην Αμερική, η δικαιοσύνη, ο τύπος, άντεξαν. Στην πολιτεία της Georgia εξελέγει για πρώτη φορά Μαύρος Αμερικανός, ο Δημοκρατικός πάστορας Warnock, Γερουσιαστής, ενώ στην άλλη εκλογική μάχη επικράτησε ο Δημοκρατικός Jon Ossof, μόλις 33 χρονών. Η νίκη τους δεν ήταν ούτε έκπληξη, ούτε σύμπτωση. Ήταν το αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας τεσσέρων χρόνων για κινητοποίηση ειδικά των Μαύρων Αμερικανών. Η Georgia δίνει στον Joe Biden Δημοκρατική πλειοψηφία στην Γερουσία, που θα το δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στην στελέχωση της κυβέρνησής του, και θα του επιτρέψει να περάσει εφαρμόσει την πολιτική του. Η Αμερική θα επιστρέψει στην κανονικότητα, και μαζί και ο πλανήτης, σε μια εποχή που προβλήματα όπως ο εθνικισμός και η κλιματική αλλαγή απαιτούν επειγόντως τολμηρή ηγεσία και παγκόσμια συνεργασία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:22