search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:20
MENU CLOSE

Καρπάτκα, η τούρτα-πουτίγκα από τα πολωνικά Καρπάθια Όρη

10.01.2021 09:56
main.jpg

 

Υλικά

Για τη ζύμη

1 κούπα γάλα (250ml)

115 γραμμάρια βούτυρο

1 κούπα αλεύρι γ.ο.χ. (150 γραμμάρια)

5 αυγά μεσαία

1 τσιμπιά αλάτι

Για την κρέμα

3 κούπες γάλα (750ml)

130 γραμμάρια ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας βανίλια σε ζάχαρη ή 3 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 αυγό + 4 κρόκους αυγών

40 γραμμάρια κορνφλάουρ

20 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

350 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (25 γραμμάρια)

Ζάχαρη άχνη για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

Ετοιμάστε τη ζύμη: Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε το γάλα μαζί με το βούτυρο μέχρι να λιώσει σε μεσαία προς χαμηλή θερμοκρασία. Φέρτε το μίγμα σε βρασμό, προσθέστε 1 κούπα αλεύρι και το αλάτι και χαμηλώστε την ένταση. Ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί ένα πυκνό μίγμα χωρίς σβόλους που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας σχετικά εύκολα. Αφήστε στην άκρη να κρυώσει. Μόλις κρυώσει προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι η ζύμη να είναι λεία και σχετικά κολλώδης. Χωρίστε στα δύο και απλώστε τη μισή ποσότητα σε μια αλευροβουτυρωμένη φόρμα με αποσπώμενα πλαϊνά, στρώνοντας ομοιόμορφα την επιφάνειά της με μια σπάτουλα ή ένα μαχαίρι. Ψήστε στους 200ο C για 25-30 λεπτά μέχρι να χρυσίσει ελαφρά. Αφήστε να κρυώσει, αφαιρέστε από τη φόρμα και επαναλάβετε με την άλλη ποσότητα της ζύμης. Μπορείτε να συντομεύσετε τη διαδικασία, αν χρησιμοποιήσετε δύο φόρμες αντικολλητικές ίδιου μεγέθους και ψήσετε ταυτόχρονα και τις δύο βάσεις.

Για την κρέμα: Βράστε τις 2 κούπες από το γάλα, με τη ζάχαρη και τη ζάχαρη βανίλιας. Στην υπόλοιπη ποσότητα γάλακτος (1 κούπα-250ml) ανακατέψτε το αυγό, τους κρόκους, το κορν φλάουρ και το αλεύρι. Ρίξτε σιγά- σιγά και ανακατεύοντας συνεχώς το βραστό γάλα με τη ζάχαρη στο μίγμα με τα αυγά. Τοποθετήστε πάλι στη φωτιά και βράστε το για 3-5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δημιουργηθεί μια κρέμα χωρίς σβώλους. Μόλις πήξει η κρέμα, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει σκεπάζοντας την επιφάνεια με μια ζελατίνα. Χτυπήστε το βούτυρο με τις 2 κουταλιές ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει και ανακατέψτε κουταλιά – κουταλιά με την έτοιμη κρέμα.

Στήστε το γλυκό τοποθετώντας μια στρώση ψημένης ζύμης σού με την ίσα μεριά να ακουμπάει κάτω στη ίδια φόρμα με αποσπώμενα πλαϊνά που χρησιμοποιήσατε για το ψήσιμο, ύστερα την κρέμα ισιώνοντας την με μια σπάτουλα και τέλος άλλη μια στρώση ζύμης σού με την ανώμαλη μεριά από πάνω, για να δώσετε μια όψη “οροσειράς”. Πατήστε ελαφρά την επιφάνεια και καλύψτε με μια ζελατίνα. Τοποθετήστε στο ψυγείο για μερικές ώρες, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και απολαύστε!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:20