07/03/2021 17:01:56

Πρόκληση: Επτά μέρες σε ένα φάρο, στη μέση του πουθενά, μόνο με ταινίες

Πρόκληση: Επτά μέρες σε ένα φάρο, στη μέση του πουθενά, μόνο με ταινίες  - Media

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πρόκληση του αιώνα. Θα μπορούσε κάποιος να ζήσει 7 μέρες απομονωμένος σε ένα φάρο βλέποντας μόνο ταινίες και την αγριεμένη θάλασσα; Και για να γίνει η πρόκληση ακόμα πιο δύσκολη, χωρίς ίντερνετ, χωρίς βιβλία και χωρίς κινητό τηλέφωνο.

Μια ανεπανάληπτη εμπειρία που συνδυάζει σινεμά και… social distancing ετοιμάζεται να προσφέρει σε έναν τολμηρό σινεφίλ, το σουηδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ.

Aναζητά λοιπόν έναν πωρωμένο σινεφίλ για το φετινό του πρότζεκτ με τίτλο "Isolated Cinema" ο οποίος θα ταξιδέψει στο βραχώδες νησάκι Pater Noster, ανατολικά της Βόρειας Θάλασσας, εκεί όπου βρίσκεται μόνο ένας φάρος και ένα μικρό boutique ξενοδοχείο που προσφέρει εμπειρίες απομόνωσης.

Όποιος επιλεχθεί, θα έχει τη δυνατότητα για μία εβδομάδα να δει τις 60 ταινίες του φετινού προγράμματος, δεν θα έχει μαζί του κινητό τηλέφωνο ή ελεύθερη πρόσβαση στο Ίντερνετ, παρά μόνο τη δυνατότητα να στέλνει κάθε μέρα ένα μικρό βίντεο στο φεστιβάλ καταγράφοντας την εμπειρία του.

 

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ναυαγός, στη μέση του πελάγους. Δεν θα μιλήσει με κανέναν άνθρωπο, θα πρέπει να μπορέσει μόνος του να ανταπεξέλθει στις όποιες δυσκολίες και να βρεί τρόπο να περνάει η μέρα του. Απαγορεύονται ακόμα και τα βιβλία, ενώ όποιος τολμηρός αποφασίσει να πάει δεν θα μπορεί να μαθαίνει φυσικά τι συμβαίνει στον κόσμο όσο καιρός βρίσκεται απομνωμένος στον φάρο.

Το project «The Isolated Cinema» έρχεται να αντικαταστήσει φέτος τα πάρτι και τις sold-out προβολές και να παρουσιάσει σε μια μικρή κινηματογραφική αίθουσα για ένα μόνο άτομο όλες τις ταινίες του φεστιβάλ.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Γιόνας Χόλμπεργκ ανέφερε: «Το φετινό focus του φεστιβάλ είναι η κοινωνική απόσταση και εξετάζει τη νέα τάξη πραγμάτων που προέκυψε από την πανδημία.

Η δημιουργία κινηματογραφικών εμπειριών για ένα μόνο άτομο είναι ένας τρόπος για να προσφέρουμε προβολές με ασφάλεια, αλλά και μια προσπάθεια να κατανοήσουμε πώς η πανδημία άλλαξε τη σχέση των ανθρώπων με το σινεμά.

Στο Pater Noster θα εξομοιώσουμε την εμπειρία της απομόνωσης που είχαν τόσοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Όποιο άτομο επιλεχθεί θα έχει εκεί ό,τι χρειάζεται, ωραίο φαγητό, ωραία ποτά και ένα ωραίο κρεβάτι, αλλά δεν θα μπορεί να φέρει κάτι μαζί του από τον έξω κόσμο – τηλέφωνο, υπολογιστής, ακόμη και βιβλία απαγορεύονται. Θα μπορεί να βλέπει μόνο κύματα και ταινίες».

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.