search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:00
MENU CLOSE

Εφορία: «Έξυπνους» και αιφνιδιαστικούς ελέγχους δρομολογεί η ΑΑΔΕ

14.01.2021 06:41
Εφορία: «Έξυπνους» και αιφνιδιαστικούς ελέγχους δρομολογεί η ΑΑΔΕ - Media

 

Τροποποιήσεις στη διαδικασία των αιφνιδιαστικών, προληπτικών φορολογικών ελέγχων, μέσα στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στόχος της αρχής είναι αυτοί να καταστούν «εξυπνότεροι» και πιο αποδοτικοί.

Η αλλαγή της διαδικασίας διενέργειας των φορολογικών ελέγχων έχει τεθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2021 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε εφαρμογή, εντός του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ αναγράφεται, ότι μέσα στα προγράμματα που θα υλοποιηθούν εντός του 2021 είναι και η «Ανάπτυξη Εφαρμογής Προληπτικών Ελέγχων για την ΥΕΔΔΕ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ, οι προληπτικοί φορολογικοί έλεγχοι που διενεργούνται από την Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, θα καταστούν περισσότεροι στοχευμένοι.

Θα αλλάξει κυρίως η επιλογή των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών που θα επιλέγονται για να ελεγχθούν προληπτικά:

  • Με βάση το ιστορικό της φορολογικής συμπεριφοράς και συγκεκριμένα εάν έχουν «φάκελο» στην Εφορία με ιστορικό φορολογικών παραβάσεων στο παρελθόν.
  • Με βάση το ποσοστό της παραβατικότητας ανά κλάδο επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
  • Με βάση την περιοχή που δραστηριοποιούνται.
  • Το ύψος του τζίρου που δηλώνει και άλλα στοιχεία, που οι εφοριακοί θεωρούν ότι μπορούν να κατευθύνουν αποτελεσματικότερα τους φορολογικούς ελέγχους.

Τι είναι οι προληπτικοί έλεγχοι

Προληπτικός είναι ο φορολογικός έλεγχος, που γίνεται με σκοπό τη διαπίστωση εφαρμογής των διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και την εκπλήρωση των ληξιπρόθεσμων εν γένει φορολογικών υποχρεώσεων της επιχείρησης.

Στοχεύει κυρίως, με την αιφνίδια παρουσία των υπαλλήλων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ή εκτός αυτής κατά τη διακίνηση, να αποτρέψει τους φορολογούμενους από τη διάπραξη φορολογικών παραβάσεων.

Οι ελεγκτές, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, έχουν την εξουσιοδότηση να λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε άλλου βιβλίου ή στοιχείου ή εγγράφου, εκτός από αυτά που τηρούνται υποχρεωτικά ή προαιρετικά, καθώς και κάθε περιουσιακού στοιχείου, που βρίσκεται στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία ή στο κατάστημα κάθε άλλου υπόχρεου.

Επίσης, οι ελεγκτές μπορούν, οποιαδήποτε εργάσιμη για τον υπόχρεο ώρα, να λαμβάνει γνώση, να ελέγχει και να θεωρεί όλα τα βιβλία και στοιχεία που ορίζονται από τη νομοθεσία, καθώς και αυτά που τηρούνται προαιρετικά από τον υπόχρεο και να λαμβάνει γνώση οποιουδήποτε άλλου βιβλίου, εγγράφου ή στοιχείου και κάθε περιουσιακού στοιχείου που βρίσκεται στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία ή στο κατάστημα κάθε άλλου υπόχρεου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15