search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 05:48
MENU CLOSE

Τουρκία: Η πρώτη αντίδραση για την επέκταση των χωρικών υδάτων

20.01.2021 20:25
Τουρκία: Η πρώτη αντίδραση για την επέκταση των χωρικών υδάτων - Media

 

Υπερψηφίστηκε στην ελληνική Βουλή η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια και ακολούθησε, όπως ήταν αναμενόμενο, η αντίδραση της Άγκυρας μέσω του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, δήλωσε πως: «Η αύξηση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο καταλήγουν νότια της Πελοποννήσου και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν το Αιγαίο».

Επιπλέον, ο Ακσόι επισήμανε ότι η Τουρκία δεν αλλάζει στάση και οι οποιεσδήποτε αποφάσεις για το Αιγαίο θα πρέπει να ληφθούν μετά από συζήτηση.

«Η χώρα μας έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στο ημι-κλειστό Αιγαίο Πέλαγος, όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες. Είναι γνωστή η θέση μας πως τα χωρικά ύδατα αυτής της θάλασσας δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς, με τρόπο που θα περιορίζουν την ελεύθερη ναυσιπλοϊα και την πρόσβαση στις ανοιχτές θάλασσες, τόσο της χώρας μας όσο και των τρίτων χωρών. Δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτήν τη στάση μας», είπε.

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία η επέκταση στα 12 μίλια

Με τεράστια πλειοψηφία και με καθολική συμμετοχή των μελών του κοινοβουλίου υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα δυτικά της χώρας (δηλαδή, στο Ιόνιο), στα 12 ναυτικά μίλια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 284 ενώ 16 ψήφισαν «παρών», δηλαδή οι βουλευτές του ΚΚΕ που είχε εξαρχής δηλώσει πως δεν θα υπερψηφίσει αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζουράρις.

Σύμφωνα με την αρχική εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην πρώτη συζήτηση του νομοθετήματος στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοθετήματος «θα αυξήσει τον χώρο εθνικής κυριαρχίας κατά 10.479 τμ». Επίσης πρόσθεσε πως η αύξηση «από το νόμιμο κλείσιμο των κόλπων θα είναι 13.000 τ.μ.» ενώ «η συνολική έκταση της Ελλάδας είναι 131.000 τμ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50