02/03/2021 07:09:35

ΣΥΡΙΖΑ: Πρέσινγκ σε Μητσοτάκη για τα μνημόνια συνεργασίας με τη Β. Μακεδονία που εκκρεμούν

ΣΥΡΙΖΑ: Πρέσινγκ σε Μητσοτάκη για τα μνημόνια συνεργασίας με τη Β. Μακεδονία που εκκρεμούν - Media

 

Το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών αναμένεται, κατά πληροφορίες, να «ανεβάσει» ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να έρθουν στη Βουλή το γρηγορότερο δυνατό προς κύρωση οι συμφωνίες με την Βόρεια Μακεδονία που εκκρεμούν.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου τρεις διμερείς συμβάσεις συνεργασίας με τη γειτονική χώρα επρόκειτο να συζητηθούν στη Βουλή και να κυρωθούν αλλά η κυβέρνηση ανέβαλε επ’ αόριστο τη διαδικασία, υπό τον φόβο των διαρροών.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ οι εν λόγω συμφωνίες είναι σημαντικές για την οχύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς αφορούν την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών αλλά και το ζήτημα της εναέριας επιτήρησης του FIR των Σκοπίων από την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Η πρόθεση αυτή εκδηλώνεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην κυριακάτικη «Καθημερινή» ο οποίος τοποθετείται αρνητικά για την διεξαγωγή των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία αλλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε σχέση με τις διμερείς συμφωνίες αφήνει να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα τις καταψηφίσει όταν έρθουν στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρώντας σε αυτή την συνέντευξη μίλησε για «ομηρία Μητσοτάκη» από τον Αντώνη Σαμαρά σχολιάζοντας περαιτέρω πως «τη μια ο κ. Σαμαράς τον αναγκάζει να κωλυσιεργεί σε σχέση με την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία εκθέτοντας τη χώρα, την άλλη του τραβάει το αυτί γιατί ξεκινάει διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία». «Αυτή η ιδιότυπη ομηρία του πρωθυπουργού από τον κ. Σαμαρά και την ομάδα του, θα ήταν απλά θλιβερή αν δεν αφορούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας» συνεχίζει η σχετική ανακοίνωση.

Πέρα από την πρακτική σημασία της κύρωσης των συμφωνιών στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι, δεδομένης και της συνέντευξης Σαμαρά, το θέμα αυτό μπορεί να αποκαλύψει τις ρωγμές στο εσωτερικό της ΝΔ σε σχέση με τα εθνικά θέματα.

Να υπάρξει ενημέρωση

Σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές με την Τουρκία – ο 61ος γύρος άνοιξε και ολοκληρώθηκε χθες με επόμενο σταθμό την Αθήνα – ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι στηρίζει μεν την διαδικασία των συνομιλιών με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, πλην όμως εκτιμά ότι δεν είναι σαφές το στρατηγικό σχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση προσέρχεται στις συζητήσεις αυτές. Περαιτέρω ζητά αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το τι τέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών του 61ου γύρου.

Ειδικότερα ζητά αναλυτική ενημέρωση:

  • για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, ειδικά τώρα που έχει εικόνα των τουρκικών θέσεων
  • εάν τέθηκαν από την Τουρκία θέματα δήθεν «γκρίζων ζωνών», «αποστρατιωτικοποίησης» και «περιοχών ευθύνης έρευνας και διάσωσης» και πώς απαντήθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία
  • ποια στάση τήρησε ο ΥΠΕΞ στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σχέση με το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.​

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση ως προς τα ελληνοτουρκικά, δηλαδή θα σηκώνει τους τόνους της κριτικής προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης για έλλειψη στρατηγικού σχεδίου ωστόσο φρένο στις συζητήσεις δεν πρόκειται να βάλει στο πλαίσιο της διακηρυγμένης στρατηγικής του για «υπεύθυνη αντιπολίτευση» στα εθνικά, είναι άλλωστε και η πολιτική – ιδεολογική του θέση υπέρ της επίλυσης των διαφορών με τον διάλογο και την παραπομπή τους στην Χάγη.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.