search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:26
MENU CLOSE

Κορωνοϊός – εμβόλιο: Τι συστήνεται σε όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ

28.01.2021 06:36
Κορωνοϊός - εμβόλιο: Τι συστήνεται σε όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ - Media

 

Ποιοι πρέπει να κάνουν κατά προτεραιότητα το εμβόλιο εναντίον του νέου κορωνοϊού. Οι συστάσεις του Alzheimer’s Foundation of America.

Οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ και οι φροντιστές τους πρέπει να κάνουν το ταχύτερο δυνατόν το εμβόλιο έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Νόσου Αλτσχάιμερ της Αμερικής (AFA).

Σε κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε τονίζει ότι οι ασθενείς αυτοί συχνά είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Επομένως ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για επιπλοκές στη νόσο Covid-19. Αντίστοιχα, οι φροντιστές τους δεν θα μπορούν να τους στηρίξουν εάν νοσήσουν οι ίδιοι από τον επικίνδυνο ιό.

«Η νόσος Covid-19 έχει δημιουργήσει τεράστιες νέες προκλήσεις για τις οικογένειες που πλήττονται από τη νόσο Αλτσχάιμερ», τονίζει. «Το εμβόλιο μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος αυτής της φοβερής πανδημίας, αλλά μόνο αν το κάνει ο κόσμος. Ενθαρρύνουμε όλες τις οικογένειες να εμβολιαστούν αμέσως μόλις τους δοθεί η δυνατότητα».

«Το εμβόλιο είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα που μπορούν να κάνουν οι οικογένειες των ασθενών για να προστατευθούν όλοι από τη νόσο Covid-19», δήλωσε ο Dr. J. Wesson Ashford, επικεφαλής της Ιατρικής & Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του AFA που συνέταξε τις νέες οδηγίες.

Τα συνοδά νοσήματα

Σύμφωνα με τον AFA, ο νέος κορωνοϊός είναι ιδιαιτέρως απειλητικός για τους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ, οι οποίοι έχουν ταυτοχρόνως συνοδά νοσήματα. Το 80% των θανάτων εξαιτίας του στις ΗΠΑ έχει καταγραφεί σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Και αυτό τη στιγμή που η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αντιπροσωπεύει το μόλις 16% του συνολικού πληθυσμού της.

Σε όλο τον κόσμο, ο κορωνοϊός έχει προσβάλλει πλέον περισσότερα από 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Έχει επίσης κοστίσει τη ζωή σε περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια.

Οι ειδικοί του AFA εκτιμούν επίσης ότι οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ αλλά και οι φροντιστές τους διατρέχουν πρόσθετους κινδύνους. Και αυτό, διότι η πανδημία έχει προκαλέσει αύξηση του στρες, η οποία μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι πρέπει συνεπώς να κάνουν οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ και οι φροντιστές τους; Να συμβουλευθούν τον θεράποντα νευρολόγο τους και τυχόν άλλους γιατρούς που τους παρακολουθούν, ώστε να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατόν, εφ’ όσον δεν έχουν αντένδειξη.

Πηγή: iatropedia

 

Photo: Pixabay

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:21