search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:16
MENU CLOSE

Η Αττική στο «κόκκινο»: Πολλά σκληρά σενάρια και στη μέση ο… δακτύλιος με τις ταυτότητες

29.01.2021 10:09
Η Αττική στο «κόκκινο»: Πολλά σκληρά σενάρια και στη μέση ο... δακτύλιος με τις ταυτότητες - Media

 

Η κυβέρνηση πέτυχε τελικά το… ακατόρθωτο. Φτάσαμε μετά από σχεδόν τρεις μήνες lockdown να έχουμε 700-800 κρούσματα τη μέρα και πάνω από 1000 κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική μόνο στο τελευταίο τριήμερο, σταθερά πάνω από 250 διασωληνωμένους και περίπου 5.800 νεκρούς.

Βάσει λοιπόν αυτών των επιδημιολογικών «επιτευγμάτων» για τα οποία η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός με βάση τα λεγόμενά του χθες στο υπουργικό συμβούλιο, αποτάσσουν κάθε ευθύνη τους, οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται τη λήψη πιο σκληρών μέτρων με την Αττική, την περιοχή όπου κατοικεί σχεδόν η μισή Ελλάδα, να χαρακτηρίζεται πλέον «κόκκινη».

Τι μπορεί όμως να σημαίνει «κόκκινη» Αττική; Θα επιβληθούν τόσο σκληρά μέτρα όπως και σε άλλες «κόκκινες» περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Δυτική Αττική πρόσφατα;

Τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι πολλά.

Περιλαμβάνουν από απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ή και από δήμο σε δήμο (για πρώτη φορά «διόδια» εντός λεκανοπεδίου;), μέχρι αναστολή του ανοίγματος των Γυμνασίων και των Λυκείων και επαναφορά του click away για τη λειτουργία του λιανεμπορίου. Αλλά έχουν ακουστεί και κάποιες πρωτοφανείς προτάσεις και μάλιστα από χείλη επιστημόνων που κάθε μέρα μιλούν στα κανάλια.

Εκ περιτροπής μετακίνηση με βάση την… ταυτότητα;

Ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, έσπευσε να σχολιάσει την πρόταση για κυκλοφορία των πολιτών με βάση τον αριθμό της ταυτότητάς τους, επισημαίνοντας ότι «δεν έχει πέσει στο τραπέζι μια τέτοια πρόταση». Αλλά στο τέλος απεφάνθη ότι «ενδεχομένως να είναι κι αυτό μία πρόταση πάντως που μπορεί να συζητηθεί για να περιοριστεί ο συγχρωτισμός, όπως και άλλα μέτρα με τον ίδιο στόχο»!

Βέβαια την πρόταση-βομβα είχε διατυπώσει χθες ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογιας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Mega και κάνοντας λόγο για… έξυπνες λύσεις.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα σε ισχύ μέτρα πρέπει να ελεγχθούν, ενώ η επαναφορά του λιανεμπορίου σε καθεστώς click away, θα συμπαρασύρει, όπως είπε και την κινητικότητα στους δρόμους.

“Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στον κόσμο να κυκλοφορεί. Πρέπει να γίνεται έλεγχος και να ελέγχονται όλα αυτά που υπάρχουν ήδη, τα SMS και αυτά… Πιο έξυπνες λύσεις μπορούν να συζητηθούν φυσικά… Ας πούμε σε σχέση με το ποιοι βγαίνουν τη μία μέρα και ποιοι βγαίνουν την άλλη, ανάλογα με τον αριθμό ταυτότητας. Να περιορίσουμε τον αριθμό της κυκλοφορίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως αυτό αποτελεί δική του σκέψη την οποία δεν έχει προτείνει επίσημα.

Από τη μεριά του, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε ότι είναι ακόμα στο «τραπέζι» σαν σκέψεις ν’ ανοίξει μόνο το γυμνάσιο και όχι το λύκειο, αλλά και να βγαίνουν έξω οι άνθρωποι με βάση τον αριθμό της ταυτότητας τους. Αν αυτός λήγει σε μονό ή ζυγό νούμερο, δηλαδή την μία μέρα να βγαίνει η μία ομάδα πολιτών και την επόμενη μέρα η άλλη. Υποστήριξε ότι ο κοινός παρανομαστής είναι να υπακούσουν οι πολίτες, γιατί τώρα να «υπάρχει η αστυνομία και να ελέγχει τις ταυτότητες μας έναν έναν αν είναι μονές ή ζυγές δεν είναι εύκολο».

Σύψας: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα

Ορθάνοιχτο άφησε το πρωί της Παρασκευής να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα στην Αττική ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας.

Σημείωσε, δε, πως στην Αττική δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα, ωστόσο θέλουν να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι’ αυτό συζητούν από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα.

Στη συνέχεια, διευκρίνισε πως οι δύο δείκτες που ανησυχούν τους ειδικούς είναι η αύξηση των νοσηλειών και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, η οποία και έχει ξεπεράσει το 60% και πως «κανείς δεν θέλει μια Αττική στο έλεος της πανδημίας».

Σχετικά με τα σχολεία και το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ο καθηγητής είπε χαρακτηριστικά πως τα γυμνάσια είναι «γκρίζα ζώνη» και πως υπάρχει ακόμη ερωτηματικό γι’ αυτά.

Αδωνις Γεωργιάδης, η φωνή των… εμπόρων

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να μείνει το λιανεμπόριο ανοιχτό, καθώς είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

«Η αγορά δεν μπορεί να κλείσει, αλλά θα λειτουργήσει με μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, λίγο πριν δώσει το παρόν στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, η οποία χθες εισηγήθηκε να βαφτεί «κόκκινη» η Αττική, πλην των νησιών του Αργοσαρωνικού.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:13