search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:38
MENU CLOSE

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας: Τι έπεσε στο «τραπέζι» για την προετοιμασία του ΕΣΥ

01.02.2021 07:18
Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας: Τι έπεσε στο «τραπέζι» για την προετοιμασία του ΕΣΥ - Media

 

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο το επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, στον απόηχο και του εντοπισμού κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι οι υγειονομικές αρχές θα προβούν σε σαρωτικούς ελέγχους στη Θεσσαλονίκη για τον εντοπισμό τυχόν άλλων κρουσμάτων τη στιγμή που τα κρούσματα του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 170.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πρώτες πληροφορίες αποφασίστηκε η ενίσχυση του ρόλου του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ που έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης των ΜΕΘ και των κλινικών κορονοϊού ως ο επιχειρησιακός βραχίονας υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας, η διασύνδεση των νοσοκομείων αναφοράς με ένα η περισσότερα επαρχιακά νοσοκομεία ώστε να υπάρχει έγκαιρη υποστήριξη καθώς και η περαιτέρω εκπαίδευση του προσωπικού και η διαμόρφωση τυποποιημένων διαδικασιών φροντίδας και θεραπείας, την εφαρμογή των οποίων θα αναλάβουν τα Νοσοκομεία Αναφοράς.

Σύψας: Η μετάλλαξη είναι παντού στην Ελλάδα

Την ανησυχία του για την πορεία του κορωνοϊου στην χώρα μας λόγω και των μεταλλάξεων εξέφρασε το πρωί της Δευτέρας και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας.

Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθολικού lockdown για να σπάσει η πανδημία εφόσον δούμε απότομη αύξηση στην Ελλάδα ενώ τόνισε πως όλα είναι στο τραπέζι.

Ο Ν. Σύψας τόνισε πως δυστυχώς στην Ελλάδα μετά από έλεγχο δειγμάτων τα οποία ήταν από τις 12 μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου βρέθηκαν από τα 187 δείγματα που ελέγχθηκαν το 60% βρέθηκε να έχει μετάλλαξη.

«Το πρόβλημα όμως είναι ότι δυστυχώς η μετάλλαξη είναι εδώ, είναι παντού επεσήμανε ο Ν. Σύψας. Από την Κρήτη μέχρι και την Βόρεια Ελλάδα», σχολίασε.

Ερωτηθείς αν αυτές οι μεταλλάξεις είναι επικίνδυνες, αναφερόμενος στην βρετανική και νοτιοαφρικανική δήλωσε πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις – παρόλο που δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένο όπως σημείωσε – ότι είναι περισσότερο μεταδοτική αυτή η μετάλλαξη και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο συνδυάζεται και με μεγαλύτερη θνησιμότητα

Γεωργιάδης: Δεν θα διστάσουμε για ολικό lockdown

Το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown δεν απέκλεισε από την πλευρά του και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ για τα επόμενα βήματα της διαχείρισης της πανδημίας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Όπως, είπε, πρέπει να συνηθίσουμε την εναλλαγή της διακοπής και της επανέναρξης λειτουργίας των καταστημάτων, τονίζοντας πάντως πως στο 70% της επικρατείας το λιανικό εμπόριο λειτουργεί ενώ στις κόκκινες περιοχές το λιανικό εμπόριο λειτουργεί με παράδοση έκτος και εντός.

Όπως επισήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης, «η αύξηση των κρουσμάτων είναι διακριτή, αλλά όχι τραγική, το ΕΣΥ αντέχει ακόμα, οι κλίνες ΜΕΘ απελευθερώνονται περισσότερο, οι εισαγωγές είναι ελέγξιμες, αυτό που μας απασχολεί είναι η μετάλλαξη. Πήραμε προληπτικά και κοκκίνισε η αττική για να μελετηθεί η μετάλλαξη από τους επιστήμονες».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:38